Blijf op de hoogte

Wat veroorzaakt gewichtstoename bij diabetespatiënten?

Wanneer type 2 diabetespatiënten starten met insuline spuiten, komen zij binnen een jaar ongeveer drie tot vijf kilo aan. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt nu dat dit mogelijk komt doordat mensen zo’n anderhalfuur per dag meer gaan zitten. De resultaten van het onderzoeken publiceren zij vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetes Care.

Verandering in beweeggedrag diabetespatiënten

Zo’n één miljoen mensen in Nederland heeft diabetes type 2. Bij diabetes type 2 maakt iemand nog wel insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert, aan, maar het lichaam reageert daar niet meer goed op. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel te hoog, en daarom moeten deze patiënten regelmatig insuline spuiten. In het eerste jaar dat zij starten met het spuiten van insuline, komen patiënten gemiddeld zo’n drie tot vijf kilo in gewicht aan. Onderzoekers van het Radboudumc bekeken of dit komt door een verandering in beweeggedrag.

Bewegingsgedrag uit zich in meer zitten

In het onderzoek volgden onderzoekers een jaar lang veertig diabetes type 2 patiënten die startten met insuline spuiten. Zij bekeken voor, tijdens en na het starten van de behandeling via een armband met een bewegingssensor hoeveel deze mensen per dag bewogen. Eerst werd gedacht dat deze patiënten ‘voorzichtiger’ gaan leven en bijvoorbeeld minder gaan sporten. Maar nu blijkt dat diabetespatiënten meer gaan zitten. Yvonne Hartman, eerste auteur van het onderzoek: “We zagen dat patiënten niet minder gingen sporten, maar juist minder staan of rondlopen en zelfs zo’n 1,5 uur per dag meer gaan zitten dan voor het starten met insuline spuiten.”

bedrust-diabetes
Wat is het effect van bedrust op diabetes type 2?

Extra uren zitten gerelateerd aan gewichtstoename

Uit het onderzoek bleek dat de extra uren die de diabetespatiënten gingen zitten gerelateerd was aan de gewichtstoename: de patiënten kwamen gemiddeld zo’n 3 kilogram aan. Toch kunnen de onderzoekers nog niet concluderen dat meer zitten deze gewichtstoename veroorzaakt. Hoofdonderzoeker en fysioloog Dick Thijssen: “Onze bevindingen zijn in lijn met andere observaties dat meer zitten gerelateerd is aan de ontwikkeling van diabetes, maar het is geen sluitende verklaring.” Het onderzoek toont echter wel aan dat patiënten na het starten van een behandeling hun beweeggedrag aanpassen. “Deze resultaten geven aan dat zoiets simpels als zitten een belangrijk gezondheidsrisico met zich meebrengt, maar ook een simpele ingang is voor therapie”, aldus Thijssen.
­
Bron: Radboudumc

Gerelateerde artikelen

Diabetes kent twee typen. Diabetes type 1 en type 2. Tegen diabetes type 1 is helaas nog niets te doen, behalve insuline spuiten en ervoor zorgen dat je regelmatig en…

De verschillen tussen mannen en vrouwen met type 2 diabetes (suikerziekte) blijken al in het voorstadium van de aandoening (prediabetes) te bestaan. Vergeleken met seksegenoten met een gezonde bloedsuikerwaarde, zijn…

Zelfs fitte mensen lijken gezondheidsrisico’s te lopen bij veel zitten. Ook bij hen is er een relatie tussen sedentair gedrag (veel zitten) en diabetes type 2. Die relatie was al…

Door van de dag de nacht te maken en omgekeerd, bijvoorbeeld door werk in ploegendiensten, zorgt voor een verstoorde bloedsuikerhuishouding. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben dat voor het eerst…

Onder meer met levensstijlprogramma’s en waarschuwingen tegen obesitas en te weinig beweging gaat tegenwoordig voor het grote publiek veel aandacht uit naar diabetes type 2. Terwijl een evenredig deel met…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.