Blijf op de hoogte

Bedrust als risicofactor voor diabetes

Een week bedrust leidt al tot een afname van de gevoeligheid voor insuline met 30%. Dit is een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarbij komt ook nog eens een gemiddeld spiermassaverlies van anderhalve kilo. Dit concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes, naar aanleiding van onderzoek bij gezonde vrijwilligers.

Effecten van bedrust

Een langere periode van bedrust, zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, gaat gepaard met veranderingen in het lichaam. Zo verlies je gedurende de ligperiode al snel spiermassa en -kracht en neemt onder andere de vetmassa toe. Met name bij kwetsbare, oudere mensen is het van belang hierop alert te zijn, omdat herstel vele malen trager verloopt dan bij gezonde, fitte (jong)volwassenen.

Te veel suiker

De onderzoekers kluisterden tien gezonde jongemannen een week lang aan bed, ongeveer vergelijkbaar met een wat langere ziekenhuisopname. Gedurende deze periode werd op verschillende momenten de insuline-gevoeligheid gemeten en onder meer ook spierkracht, spiermassa en bloedsamenstelling. De voeding die de vrijwilligers gedurende de week kregen, werd vooraf vastgesteld en nauwlettend gecontroleerd. Na een week waren de mannen gemiddeld al 1,4 kilo spiermassa verloren, overeenkomstig met 2,5 procent van het totaal.

“Interessanter nog om te zien was de sterke afname van insulinegevoeligheid met zo’n dertig procent”, zegt hoofdonderzoeker Marlou Dirks. Dat betekent dat het lichaam minder goed in staat is om suikers om te zetten, wat leidt tot een hogere bloedsuikerspiegel. Uiteindelijk is dat een risico voor het ontwikkelen van diabetes.

Het belang van beweging

“Ondanks de kleine onderzoekspopulatie zijn de resultaten duidelijk waarneembaar”, zegt Dirks. “Door de effecten van bedrust verder in kaart te brengen, kunnen we ook werken aan het voorkomen of het herstellen van de negatieve gevolgen daarvan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met voeding en activiteit op de juiste momenten van de dag te zorgen voor een minimaal spiermassaverlies. Nu moeten we dus ook rekening houden met de insulinegevoeligheid. Voldoende beweging is essentieel om je lichaam gezond te houden, ook tijdens periode van ziekte.”

Bron: Maastricht UMC+.

Gerelateerde artikelen

Diabetes kent twee typen. Diabetes type 1 en type 2. Tegen diabetes type 1 is helaas nog niets te doen, behalve insuline spuiten en ervoor zorgen dat je regelmatig en…

De verschillen tussen mannen en vrouwen met type 2 diabetes (suikerziekte) blijken al in het voorstadium van de aandoening (prediabetes) te bestaan. Vergeleken met seksegenoten met een gezonde bloedsuikerwaarde, zijn…

Zelfs fitte mensen lijken gezondheidsrisico’s te lopen bij veel zitten. Ook bij hen is er een relatie tussen sedentair gedrag (veel zitten) en diabetes type 2. Die relatie was al…

Door van de dag de nacht te maken en omgekeerd, bijvoorbeeld door werk in ploegendiensten, zorgt voor een verstoorde bloedsuikerhuishouding. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben dat voor het eerst…

Onder meer met levensstijlprogramma’s en waarschuwingen tegen obesitas en te weinig beweging gaat tegenwoordig voor het grote publiek veel aandacht uit naar diabetes type 2. Terwijl een evenredig deel met…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.