Blijf op de hoogte

Huisarts

Hematologie
Acute Lymfatische Leukemie
Acute Lymfatische Leukemie (video)

In dit interview vertelt internist-hematoloog Anita Rijneveld over de symptomen, diagnose, behandeling en risicogroepen van Acute Lymfatische Leukemie. Video transcriptie Mijn naam is Anita Rijneveld. Ik ben internist-hematoloog in het…

Acute Lymfatische Leukemie (ALL) komt vooral bij kinderen voor maar in toenemende mate ook bij adolescenten en volwassenen. De symptomen van ALL zijn vergelijkbaar, alleen is de overlevingskans bij volwassenen…

Acute Lymfatische Leukemie
Wat is Acute Lymfatische Leukemie?

Acute Lymfatische Leukemie (ALL) is een zeldzame vorm van bloedkanker. De levensbedreigende leukemie zorgt voor een woekering van kwaadaardige leukemiecellen, waardoor de normale bloedaanmaak razendsnel wordt verstoord. Normaal worden er…

 

Oncologie

Longkanker ontstaat meestal door roken. Slechts tien procent van de longkankerpatiënten heeft niet gerookt. Prof. dr. Harry de Koning heeft op basis van deze statistiek een hoog-risicogroep gedefinieerd. Zijn studie[1]…

Vroegtijdig en regelmatig screenen is essentieel om het aantal baarmoederhalskankergevallen te verminderen. Op zowel nationaal als internationaal vlak benadrukken verschillende artsen met een specialisme binnen de gynaecologische kanker het belang…

Screenen op baarmoederhalskanker wordt gedaan om het aantal gevallen van de ziekte en sterfte erdoor te voorkomen. Door middel van screening proberen artsen potentiele voorstadia van kanker te ontdekken, die…

Wereldwijd overlijden jaarlijks 250.000 vrouwen aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Daarmee is het bij vrouwen de op één na dodelijkste vorm van kanker: alleen borstkanker kent meer sterfgevallen. Bijna 90%…

Tot eind 2016 werd in de screening op baarmoederhalskanker een uitstrijkje afgenomen dat werd onderzocht met behulp van een cytologische test die de voorstadia van baarmoederhalskanker kan opsporen. Bij deze…

Sinds 2017 is het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker vernieuwd. Bij de nieuwe screening staat het Humaan Papillomavirus (HPV) centraal, vertellen Daisy Sie-Go (klinisch patholoog UMC Utrecht) en Bettien van Hemel (klinisch…

Het internationale oncologisch vakblad Journal of Clinical Oncology publiceert vandaag de ECLYPS-studie van onderzoekers uit Vlaanderen en Nederland, die onderzocht of de PET-scan kan bijdragen tot een betere behandeling van…

Circa 3 procent van de gevonden tumoren in Nederland bevindt zich in het hoofd-halsgebied, leert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Hoofd-halskanker kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven,…

In Nederland start het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker vanaf de leeftijd van 30 jaar. Dit wordt gedaan door een uitstrijkje af te nemen en deze te testen op de aanwezigheid van…

Twee weken voor Leontiens 29ste verjaardag kreeg ze te horen dat ze baarmoederhalskanker had. Volgens de artsen was er sprake van een stadium 1 omdat er geen uitzaaiingen waren gevonden.…

Hoofd-halskanker
Patiëntenverhaal keeltumor

In 2011 werd bij Bart Verdonk beenmergkanker geconstateerd. Sindsdien volgt hij een lange weg en kreeg hij onder meer te maken met heftige bijwerkingen van de medicatie. Van de ziekte…

De diagnose hoofd-halskanker wordt elk jaar bij iets minder dan drieduizend mensen gesteld. Prioriteit nummer één voor behandelaars is het zo vroegtijdig mogelijk opsporen van deze kanker. Een snellere diagnose…

Hoofd-halskanker
Patiëntenverhaal keelkanker

Eric Rommens ziet het weer helemaal zitten, nu hij herstelt van een tumor in zijn keel. Maar gemakkelijk was het leven met keelkanker niet. Er ligt een zware periode achter…

Radiotherapeut-oncoloog Chris Terhaard van het UMC Utrecht geeft uitleg over de diagnose, het humaan papillomavirus (HPV) en de behandeling van de ziekte. Ongeveer 3000 mensen in Nederland krijgen ieder jaar…

 

Hart, Vaat & longen

Dr. Vincent Hagens, cardioloog in het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG), legt uit wat de risicofactoren zijn voor Coronaire Hartziekten oftewel coronair vaatlijden. Welke factoren verhogen de kans op coronair vaatlijden?…

Coronair lijden
Wat is coronair vaatlijden?

Coronaire hartziekte (CHZ) of coronair lijden (Lees meer op onze dossierpagina) is het gevolg van een chronische ziekte. Cardioloog dr. Vincent Hagens van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda legt…

Huisarts Mehrzad Nasseri komt het af en toe tegen in zijn praktijk; een patiënt met etalagebenen. Sommige patiënten stuurt hij door naar de specialist, waarna de behandeling in het ziekenhuis…

Huisarts Mehrzad Nasseri blijft het lastig vinden; je hebt per patiënt maar tien minuten waarin je een heleboel wilt uitleggen. Zeker als het om etalagebenen gaat, perifeer arterieel vaatlijden (PAV)…

Bij de diagnose etalagebenen krijg je meestal medicijnen voorgeschreven. Maar hoe werkt die medicatie precies? Dokter Nasseri volgde als huisarts een extra opleiding in hart- en vaatziekten en weet dus…

Hoe onderzoekt de huisarts je als die vermoedt dat je etalagebenen hebt? Huisarts Mirthe Bakker vertelt welke test zij uitvoert als zij denkt dat een patiënt mogelijk aan perifeer arterieel…

Niet iedereen met etalagebenen wordt automatisch doorverwezen naar het ziekenhuis. Soms kan de huisarts je prima begeleiden. Een andere keer is het beter dat een vaatchirurg de behandeling overneemt. Huisarts…

Het komt bij één op de vijf mensen ouder dan vijftig jaar voor: etalagebenen, in medische termen ook bekend als perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Wat wijst erop dat jij dit…

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV), ook wel bekend als etalagebenen, komt redelijk vaak voor. Eén op de vijf vijftigplussers heeft er last van. En behóórlijk last. Want als je tijdens het…

Net als stoppen met roken en (al dan niet begeleid) dagelijks flink wat stappen te maken, is het bij etalagebenen belangrijk om je medicijnen trouw in te nemen. Je zal…

Bij etalagebenen geeft de dokter drie adviezen: start met lopen, stop met roken en begin met gezond eten. “Jezelf gezonder maken, is de allerbeste behandeling, beter dan een operatie ooit…

Als de huisarts heeft geconstateerd dat je etalagebenen hebt, is het soms nodig dat je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar zal een specialist je verder onderzoeken. Wat kan je…

Het is belangrijk dat de onderzoeken naar Pulmonale Hypertensie (PH) en de onderliggende ziekte zo snel mogelijk plaatsvinden en de diagnose dus ook snel kan worden gesteld. Dat is belangrijk…

Cholesterol. Je hebt het woord vast wel eens eerder gehoord, maar het fijne weet je er misschien niet van. En dan bestaat er ook nog zoiets als HDL- en LDL-cholesterol.…

Hartinfarct - wat nu… ?
Zo herken je een hartinfarct

Om alle spieren in je lijf van zuurstof te voorzien, pompt een gezond hart per minuut zo’n 4 tot 5 liter bloed rond. In het geval van een hartinfarct veroorzaakt…

Hartinfarct - wat nu… ?
Veelgestelde vragen na een hartinfarct

Als cardioloog hoor je de meest uiteenlopende vragen. Daarbij is het goed om te weten dat geen vraag te gek is. Want na een hartinfarct kan je soms aan de…

Door je hartinfarct is het vertrouwen in je lichaam danig op de proef gesteld. En nu je weer thuis bent, zal het sneller schrikken zijn als je lijf laat weten…

Toegegeven: het is lastig. En je ziet er wellicht als een berg tegenop. Want natuurlijk weet je dat het beter is als die extra kilo’s eraf gaan. En dat je…

Hartinfarct - wat nu… ?
Naar huis en starten met hartrevalidatie

Je mag naar huis! Maar hoe fijn en vertrouwd het thuis ook is, zeker na die tijd in het ziekenhuis, de schrik zit er na een hartinfarct goed in. Want…

Mensen hebben van nature een drang naar regelmaat in hun leven. Zo functioneert ieder lichaam op basis van een biologische klok en eten we volgens een redelijk vaststaand dieet. Dit…

“Het allerbelangrijkste is toch dat ik mijn vrijheid weer terug heb. Echt een verademing!” Dat zijn de woorden van Arianne (45) die door haar ziekte een verhoogde kans loopt op…

Vakantie heeft een positief effect op het welzijn van mensen, maar gaat meestal gepaard met een lange zit in het vliegtuig, de auto of op een boot. Mensen met trombose…

Als het om zorg gaat, laten veel mensen het doorgaans liever aan professionals over, maar bij bepaalde ziekten is zelfzorg een prima optie. Dit is dan ook het geval bij…

Zelfzorg bij trombose begint steeds meer gemeengoed te worden in de gezondheidszorg. Zo zijn er steeds meer trombosepatiënten die het heft in eigen handen nemen en zelf onder minimale begeleiding…

De honderdduizenden Nederlandse trombosepatiënten die zogeheten vitamine K-antagonisten (VKA) gebruiken om bloedstolsels in de (slag) aders tegen te gaan, zijn vaak afhankelijk van de expertise van trombosediensten bij het toedienen…

Longfibrose is een zeldzame, chronische ziekte van de longen, waarbij verlittekening van het longweefsel optreedt. Hierdoor kunnen de longen niet goed functioneren. Het longvolume neemt af en het lukt het…

Pulmonale arteriële hypertensie
Sclerodermie en PAH: dodelijke combinatie

De kans dat u nooit van sclerodermie of pulmonale arteriële hypertensie, kortweg PAH, heeft gehoord, is groot: het zijn zeer zeldzame en bovendien ongeneeslijke aandoeningen. Sclerodermie betekent letterlijk ‘harde huid’…

Idiopathische pulmonale fibrose
Patiëntenverhaal IPF

Leven met Idiopathische pulmonale fibrose (IPF) is niet gemakkelijk. Maar meneer Schuchmann probeert er het beste van te maken. Met medicatie die verder achteruitgaan vertragen en door gewoon de dingen…

Pulmonale arteriële hypertensie
CTEPH als gevolg van longembolie

Bij een longembolie is een bloedprop vastgelopen in de bloedvaten van de long. Regelmatig treedt CTEPH op als gevolg van deze longembolie. CTEPH is een bijzondere vorm van pulmonale hypertensie…

Idiopathische pulmonale fibrose
Diagnose en kenmerken van IPF

Nieuwe behandeling van IPF is noodzakelijk Mensen met de zeldzame longziekte idiopathische pulmonale fibrose of IPF overleven gemiddeld twee tot vijf jaar na de diagnose. Een longtransplantatie is de enige…

Idiopathische pulmonale fibrose
Leven met IPF

Verschillende vormen longfibrose Ruim vijf jaar geleden werd bij de 69-jarige Herman van Poppel IPF (Idiopathische Pulmonale Fibrose) vastgesteld. “Ik had aanhoudende hoest en voelde me niet helemaal lekker. Omdat…

Pulmonale arteriële hypertensie
Zeldzame longziekten nader bekeken

Longziekten, zeldzaam of niet, hebben vaak een grote impact. Iedereen heeft wel eens een infectie aan de luchtwegen. Verkoudheid, kriebel in de keel, of een griep. Herkenbare klachten van tijdelijke…

Pulmonale arteriële hypertensie
De diagnose van Pulmonale Hypertensie (video)

Cardioloog Marco Post van het St. Antonius Ziekenhuis praat in deze video over de symptomen, diagnose en behandeling van Pulmonale Hypertensie. Video transcriptie Wat is Pulmonale Hypertensie? Mijn naam is…

Pulmonale arteriële hypertensie
Het risico van PAH bij systemische sclerose

Tien procent van de systemische sclerose-patiënten krijgt Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH). Waarom die andere negentig procent niet? Reumatoloog Madelon Vonk van het Radboudumc legt uit waarin het verschil precies schuilt.…

Pulmonale arteriële hypertensie
Symptomen van PAH vaak niet herkend

Artsen herken PAH-symptomen vaak pas laat PAH-patiënten hebben vaak last van vermoeidheid en kortademigheid. Dit zijn algemene klachten van Pulmonale arteriële hypertensie. (PAH) Niet verwonderlijk dat pulmonale arteriële hypertensie vaak…

Pulmonale arteriële hypertensie
Onbegrip over PAH

PAH is van buiten niet te zien, maar heeft wel grote impact op je leven Willem Russcher (48) heeft Pulmonale Arteriële Hypertensie; een aandoening die veel impact heeft. PAH is…

 

Organen

Een tekort aan fosfaat door een teveel van het hormoon FGF23; dat is kort gezegd de reden waarom je met XLH pijn, vermoeidheid of rugklachten kunt ervaren. Prof. dr. Carola…

Dr. Natasha Appelman-Dijkstra is internist-endocrinoloog en behandelt in het LUMC (jong)volwassenen met hypofosfatemische rachitis. Zij legt uit in welke verschillende vormen de ziekte voorkomt en wat de bijbehorende oorzaken ervan…