Trombose zelfzorg: een alternatief op de prikpost
“Het allerbelangrijkste is toch dat ik mijn vrijheid weer terug heb. Echt een verademing!” Dat zijn de woorden van Arianne (45) die door haar ziekte een verhoogde kans loopt op trombose, waardoor ze regelmatig haar bloedstollingswaarde moet meten. Met de meting wordt de stollingstijd (INR) bepaald en op basis hiervan weet ze hoeveel tabletten ze moet innemen.
Zelf meten bij een drukke baan
Voorheen moest ze standaard naar de prikpost om deze waarden te bepalen, maar door nieuwe methoden en technieken is dat niet altijd meer nodig. Via een simpele vingerprik kan ze zichzelf nu prikken. En dat scheelt haar enorm. Arianne heeft namelijk het antifosfolipiden-syndroom – een auto-immuun ziekte dat zich kenmerkt door bepaalde afwijkende bloedtests in combinatie met verhoogde bloedstolling, waardoor trombose kan ontstaan. Om haar medicatie tijdig aan te passen, meet ze regelmatig de stollingswaarde van haar bloed. Met haar drukke baan als praktijkverpleegkundige en de zorg voor haar gezin is het lastig om de bezoeken aan de prikpost te combineren, waardoor de last van haar ziekte nog zwaarder voelt.
Arianne: “Eerst moest ik tweemaal per week naar een prikpunt. Dat betekende ‘s ochtends vroeg de deur uit met mijn dochtertje om niet eindeloos te hoeven wachten en op tijd op mijn werk te kunnen zijn.”
Met trombose zelfzorg is ze nu veel flexibeler. De waardes geef ze nu door op een beveiligde website van de Nationale Trombosedienst. Op die wijze wordt haar trombose-en bloedingsrisico in de gaten gehouden. Ze ontvangt altijd een berichtje wanneer ze weer moet meten. En waar nodig krijg ze een aangepast doseer-schema.
Begeleiding antistollingszorg nog wel nodig
Omdat het nog steeds nodig is om ten minste jaarlijks bijvoorbeeld de nier- en leverfunctie van patiënten te controleren blijft begeleiding bij antistollingszorg in de vorm van een bezoek aan een trombosedienst zinvol. Desalniettemin raken patiënten zoals Arianne minder afhankelijk van de prikpost en worden dus ook minder vaak geconfronteerd met hun ziekte.
Trombose
Bloed stolt op het moment dat het nodig is, bijvoorbeeld in het geval van verwonding zorgt het dit ervoor dat je niet doodbloedt. Maar er is ook een keerzijde, want bloedstolling kan voorkomen zonder dat er sprake is van een verwonding met bloeding. In het hart of in een bloedvat ontstaat dan een trombus (bloedpropje). Trombose leidt ertoe dat een bloedvat geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten. Dit kan pijnlijk en hinderlijk zijn en is zeer gevaarlijk.
Naast Arianne zijn er in Nederland circa 400.000 trombosepatiënten die een dergelijk risico lopen en dus regelmatig hun bloedstollingswaarde in de gaten moeten houden. Als al deze mensen zouden overstappen naar trombose zelfzorg dan kunnen zij, net als Arianne, ervaren dat zij meer vrijheid en comfort hierdoor krijgen.
Meer informatie?
https://trombosezelfzorg.nl/
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking