Blijf op de hoogte

Oncologie

Podcast over het belang van vroegdiagnostiek bij prostaatkanker

Luister hier de podcast over het belang van vroegdiagnostiek bij prostaatkanker waarin Maarten Le Fevre van Deci Medical Partners in gesprek gaat met Kees Vos (voormalig huisarts en huidig bestuurslid…

Dikkedarmkanker keuzehulp

In Nederland is dikkedarmkanker één van de meest voorkomende kankersoorten. Er worden jaarlijks ongeveer 12.000 mensen gediagnosticeerd met deze ziekte.[1] Wanneer de dikkedarmkanker uitzaait, betekent dit dat de kankercellen zich…

Longkanker nog steeds dodelijkste kankersoort

Iedereen met longen kan longkanker krijgen November is ‘longkankermaand’. In deze maand vraagt patiëntenorganisatie Longkanker Nederland extra aandacht voor deze ziekte, waaraan jaarlijks 10.000 mensen overlijden. Daarmee is het de…

Podcast over longkanker met een ALK mutatie

Uitgezaaide longkanker heeft een enorme impact op het leven van de patiënt en zijn of haar omgeving. Het is daarom belangrijk dat er mentale ondersteuning beschikbaar is om deze patiënten…

Podcast over wetenschappelijk onderzoek bij NSCLC (niet-kleincellig longkanker)

Om patiënten betere behandelopties te geven in de toekomst is het van belang dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar verschillende mutaties van longkanker. Echter is het zo dat in…

Podcast over de behandeling van hersenmetastasen

Hersenmetastasen is een uitzaaiing van kanker en heeft een grote invloed op het leven van de patiënt en zijn of haar omgeving. Het is belangrijk dat hersenmetastasen gepersonaliseerd wordt behandeld…

Podcast over hersenmetastasen bij niet-kleincellige longkanker

Wanneer kanker uitzaait naar de hersenen wordt dat hersenmetastasen genoemd. Hoe Hersenmetastasen precies ontstaat is nog onbekend, wel is bekend dat longkanker één van de meest voorkomende oorzaken is van…

77% van de Nederlanders wil alle mogelijke behandelingen aangrijpen om te genezen van kanker. Dus ook deelname aan klinisch onderzoek.

In Nederland leven ongeveer 600.000 mensen met kanker. Elk jaar worden er meer dan 100.000 nieuwe diagnoses gesteld. Gelukkig wordt onze standaard kankerzorg gezien als één van de beste ter…

Alle onderzoeken naar nieuwe medicijnen tegen longkanker op website Longkanker Nederland

Vanaf 1 februari 2022 staat op longkankernederland.nl een compleet overzicht van alle lopende studies of klinische onderzoeken naar de behandeling van longkanker. Dit overzicht komt van het online portaal Heyleys.nl,…

Huidlymfoom (podcast)

In deze podcast praten we met arts-onderzoeker Safa Najidh uit het LUMC en patiënt Mariette Güthschmidt over huidlymfoom. Beide zijn actief betrokken bij de Stichting Huidlymfoom. We gaan het uitgebreid…

Samenwerking in de aanpak van cutaan lymfoom

Landelijke samenwerking Dr. Michelle van Rossum: “Het is goed om iemand met huidlymfoom vanuit de periferie minstens één keer te verwijzen naar een academisch centrum om de diagnose te toetsen…

Behandeling van mycosis fungoides en sézary syndroom

De behandeling van mycosis fungoides en sézary syndroom (en andere typen huidlymfoom) is in hoge mate maatwerk voor de patiënt. Huidlymfoom is een zeldzame ziekte; er zijn bovendien veel verschillende…

Oog voor de kwaliteit van leven bij cutaan lymfoom

Rosanne Ottevanger, arts-onderzoeker in het LUMC, doet onderzoek naar de kwaliteit van leven bij mensen met een cutaan lymfoom (huidlymfoom). Kwaliteit van leven en cutaan lymfoom “De kwaliteit van leven…

Het leven met mycosis fungoides

Ongeveer de helft van de mensen met huidlymfoom heeft de vorm mycosis fungoides (MF)1. Annelies Nijland heeft al sinds haar tienerjaren MF, al werd die ziekte pas 16 jaar later…

“Sézary Syndroom is kanker die je draagt als een jas”

Bij Mieke de Leeuw werd haast toevallig ontdekt dat zij leed aan het Sézary Syndroom (SS), een type huidlymfoom. Achteraf gezien had ze al veel langer klachten, die echter niet…

Hoe neem je beslissingen als longkankerpatiënt?

Longkankerpatiënt Etienne en Lidia van Longkanker Nederland vertellen in deze video over de beschikbare informatie en begeleiding voor patiënten die een beslissing moeten maken over hun behandelplan. Etienne gaat in…

De verschillende stadia van longkanker

Voor de juiste behandeling maakt de longarts onderscheid in vier verschillende stadia van de ziekte

Shared decision making is essentieel voor een goede behandeling van longkanker

Er zijn verschillende typen en stadia van longkanker en daarmee verschillende behandelingen. Voor de keuze van de best passende behandeling is shared decision making essentieel. Wat is het precies? En wat is de rol van de arts én van de patiënt hierin? Longarts Christi Steendam van het Amphia Ziekenhuis in Breda legt het uit.

De rol van biomarkers bij longkanker

De afgelopen tien jaar zijn recente behandelingen voor longkanker snel belangrijk geworden. We hebben het dan over immuuntherapie en doelgerichte therapie. Onderzoek van een biopt in het laboratorium speelt bij deze ontwikkeling een grote rol. Patholoog Daniëlle Cohen legt het uit.

De diagnose van longkanker

De longarts heeft verschillende onderzoeken tot zijn of haar beschikking om de juiste diagnose te stellen. De diagnose start meestal met radiologische onderzoeken om een beeld te krijgen van de grootte van de tumor en eventuele uitzaaiingen elders in het lichaam.

Een longkankernetwerk wat is dat?

Wat houdt de samenwerking binnen Longkankernet in? De samenwerking binnen het netwerk richt zich op de behandeling van patiënten met longkanker. De samenwerking wordt gebundeld in het programma ‘Longkankernet’ dat…

Onderzoek: effect van immuuntherapie vóór de operatie bij vroeg stadium longkanker

Immuuntherapie heeft bij een deel van de mensen met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker een meerwaarde. Bij sommige patiënten kan deze behandeling het leven met maanden tot zelfs jaren verlengen. Het is…

Primeur Brabantse ziekenhuizen in borstkankerchirurgie Patiënt gebaat bij ‘rijstkorrel’ in de tumor

Tilburg, 14 oktober 2020 – Als eerste ziekenhuizen hebben het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg de revolutionair nieuwe lokalisatie-techniek Pintuition gebruikt…

“Ik kan alleen praten met een stemprothese en via de slokdarm”

Aad (72) heeft strottenhoofdkanker (larynxcarcinoom) overleefd, beter bekend als kanker aan de stembanden. Wat voor impact heeft dit op zijn leven gehad? Wanneer kreeg je de diagnose strottenhoofdkanker? “Ik heb…

Patiëntenverhaal longkanker: “Ik heb geluk gehad”

In februari 2015 werd bij Julia (62) longkanker geconstateerd. De aanleiding is vrij bijzonder. “Ik kreeg twee implantaten in mijn kaak. Het was nogal een ingreep en ik kreeg er…

Patiëntenverhaal hoofd-halskanker

Hoofd-halskanker is een verzamelnaam voor verschillende kankersoorten, onder andere aan het strottenhoofd, de lip en keel-, mond- en neusholte. Marcel Haumann had een tumor op de tongbasis en ging door…

Borstkanker met meevallers

Een jaar geleden constateerde Monica Bronsgeest (nu 61) zelf dat ze een knobbeltje in haar borst had. “Mijn eerste reactie? Ik wist meteen dat het fout was. Natuurlijk, wel geschrokken,…

Kanker heb je samen

De diagnose kanker geeft een schok. Uiteraard voor de patiënt zelf, maar naasten als familie, vrienden of collega’s voelen dat net zo. Psycho-oncologische centra en inloophuizen zijn er voor mensen…

Kanker, wat is dat nou?

De oorzaken van kanker zijn net zo talrijk als er soorten kanker zijn. “Kanker kun je overal in je lichaam krijgen, van je grote teen tot het puntje van je…

In de behandeling van longkanker speelt COVID-19 nu ook mee

Covid-19 heeft verstrekkende gevolgen voor de behandeling van longkanker. Dr. Judith Herder is longarts in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Zij bespreekt deze gevolgen voor arts en patiënt. Hoe…

Zelfregie bij kanker is niet vrijblijvend

Kanker wordt meer en meer een chronische ziekte. De sterftecijfers dalen al jaren, terwijl het aantal patiënten nog steeds toeneemt. Er zijn dus meer mensen die langer kanker hebben. Dat…

Hoge resolutie DNA-foto van uitgezaaide kanker geeft inzicht in behandelopties

Nederlandse onderzoekers hebben met behulp van DNA-analyse voor het eerst een gedetailleerd overzicht gemaakt van het landschap van DNA-fouten in duizenden uitgezaaide tumoren. Op 23 oktober 2019 is de studie…

3D-eiwit model van nieuwe genetische veranderingen in een tumor draagt bij aan een betere voorspelling van de effectiviteit van longkanker behandeling

Longkanker ontstaat meestal door roken. Vrijwel altijd is er sprake van vele veranderingen in het genetisch materiaal (DNA). Bij een deel van de longkankerpatiënten is sprake van bepaalde veranderingen in…

(Moleculair) diagnostisch onderzoek bij de Pathologie kan nieuwe behandelmogelijkheden bieden voor longkankerpatiënten

Longkanker is een zeer agressieve vorm van kanker, waarbij een juiste en snelle diagnose zeer belangrijk is. De pathologie speelt een cruciale rol bij de diagnose en de afweging welke…

Pathologisch onderzoek essentieel voor kankerdiagnose

Longkanker staat in de top 10 meest voorkomende doodsoorzaken. Een sterke motivatie om te investeren in verbeterde onderzoeksmethodes en behandelopties. Wim Timens is professor en hoofd van de afdeling Pathologie…

Aukje onderging immuuntherapie bij longkanker: “Gelukkig sloeg het aan.”

“Geen jaren, eerder maanden,” schatte de arts in de zomer van 2017. Maar twee jaar later is ze er nog. En hoe! Stralend, energiek en levenslustig vertelt Aukje Bakker over…

Artsen en verpleegkundigen werken samen voor beste behandeling longkankerpatiënt

Prof. Dr. Joachim Aerts is hoofd van de afdeling longgeneeskunde in het Erasmus MC. Hij zet zich in voor een goede samenwerking tussen verschillende specialismen en tussen ziekenhuizen om de…

CT-scans bij hoog-risicogroep longkanker vergroot overlevingskans

Longkanker ontstaat meestal door roken. Slechts tien procent van de longkankerpatiënten heeft niet gerookt. Prof. dr. Harry de Koning heeft op basis van deze statistiek een hoog-risicogroep gedefinieerd. Zijn studie[1]…

Balans in je leven vinden na de diagnose longkanker

Kankervrij verklaard worden is een gelukkige dag voor het leven van een patiënt met longkanker. Echter het herstelproces is nog lang niet voorbij. Dr. Judith Herder is oncologisch longarts in…

Hoe longkanker je toekomstperspectief verandert

Buiten de fysieke impact van longkanker, speelt er ook een sterke psychosociale factor mee. “Confrontatie met een potentieel dodelijke ziekte. Dat doet wat met je. Van het een op het…

Goede zorg bij melanoom is een gedeelde verantwoordelijkheid

Wanneer iemand te maken krijgt met (een verdenking van) melanoom, volgt veelal een multidisciplinair zorgpad gevuld met diagnostiek, doorverwijzingen en behandeling. Op de kwaliteit van die zorg mag men in…

Actuele kennis cruciaal voor optimale melanoomzorg

Nederland behoort wereldwijd tot de top vijf landen met het hoogste aantal gevallen van melanoom; begin 2018 waren het er ongeveer 45.600. In 2017 overleefden bijna 800 Nederlanders deze vorm…

Aanvullende behandeling biedt melanoompatiënt keuze

Stadium III melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die is uitgezaaid naar de lymfeklieren. Hoewel er individuele verschillen zijn tussen patiënten met stadium III melanoom, geldt voor de groep…

Nieuwe test spoort eierstokkanker eerder op

Eierstokkanker geeft geen duidelijke klachten en wordt daarom vaak laat ontdekt. Tegen die tijd kan de ziekte al in een vergevorderd stadium zijn en ligt de overlevingskans lager. Een onderzoeksteam…

Het goed behandelen van bijwerkingen is essentieel voor het voorkomen van schade

Van alle kankerpatiënten overlijden de meesten aan longkanker. Er wordt veel onderzoek gedaan naar betere behandelmethodes om de levensduur van deze patiënten te verlengen. Prof. dr. Joachim Aerts is hoofd…

Trainen als co-zorg bij de behandeling van borstkanker

Hoewel borstkanker steeds beter te behandelen is en de overleving nu op 80 procent ligt, zijn er helaas nog altijd vrouwen die eraan overlijden. De diagnose kanker doet veel met…

‘Nazorg begint al bij de diagnose’

Steeds meer mensen overleven kanker. Dat impliceert dat de zorg rondom kanker verbetert, maar tegelijkertijd constateert Mirjam Velting van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) dat de nazorg daarentegen achterblijft. Velting is…

Multidisciplinaire samenwerking zorgt voor beste behandeling longkankerpatiënt

Michel van den Heuvel is longarts en afdelingshoofd van de afdeling longziekten in het Radboud Universitair Medisch Centrum. Hij houdt zich voornamelijk bezig met longkanker en probeert de innovatie in…

Kanker vorig jaar opnieuw meest voorkomende doodsoorzaak

In bijna een derde van de sterfgevallen was kanker in 2018, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Er overleden ongeveer 47.000 (30 procent) aan de gevolgen van…

Prostaatkanker: van overbehandeling naar betere diagnostiek

Vroegdiagnostiek is van grote waarde bij prostaatkanker. Het levert een mortaliteitsreductie op van 25 procent. Een PSA-test gevolgd door diagnostiek in een expertisecentrum kan hieraan bijdragen. Toch bestaat er binnen…

Video: Vragenuurtje over wietolie

Maandag 3 juni hield patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een online vragenuurtje over wietolie (cannabisolie). Apotheker Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek beantwoordde in 45 minuten allerlei vragen over wietolie. Of je…

Hoogwaardige MRI-diagnostiek wint terrein in de zorg

Dankzij verbeterde technieken wordt de rol van MRI voor de totale zorg alleen maar groter. Eerste lijn, tweede lijn en daarmee de patiënt profiteren. Het MRI Centrum opent binnenkort in…

Betere prostaatkankerzorg dankzij centralisatie

Chirurgen die tijdens een operatie niet over de patiënt gebogen staan, maar verderop in de operatiekamer zitten. Met een beeldscherm voor hun neus en een joystick in elke hand. Het…

Ontdekkingen & ontwikkelingen bij longkanker

Bij een diagnose als longkanker past maar één beleid: iedere patiënt de beste zorg – op basis van de nieuwste inzichten – in het juiste gespecialiseerde centrum bieden. Precies daarvoor…

Goede Nederlandse longkankerzorg kan nog beter

“De Nederlandse longkankerzorg en moleculaire diagnostiek behoren tot de wereldtop. Met onze richtlijnen leggen we de lat heel hoog”, stelt Stefan Willems, patholoog in het UMC Utrecht en gespecialiseerd in…

(Tumor)weefsel beter preserveren dankzij nieuwe techniek

Om een stukje weefsel – bijvoorbeeld voor kankeronderzoek weggenomen bij een patiënt – zo snel mogelijk af te koelen, is nu nog vloeibare stikstof nodig. Dit mag echter niet de…

Palliatieve zorg bij patiënten met longcarcinoom

Uit recentelijk onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat er onder de Nederlandse bevolking nog veel onduidelijkheid bestaat over palliatieve zorgverlening. Hoe moet dit verbeterd worden…

De vier domeinen van palliatieve zorgverlening

Wanneer het over palliatieve zorgverlening gaat denken mensen vooral aan pijnverlichting op het sterfbed, maar het omvat zoveel meer. Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis en auteur van…

Casemanager neemt longkankerpatiënt bij de hand gedurende ziekteproces

Net als bij andere vormen van kanker kunnen er bij niet-kleincellig longcarcinoom verschillende mutaties voorkomen. Aan de hand van deze mutaties beslist de longarts welke behandeling het beste is voor…

Casemanager nauw betrokken in behandeling van longkankerpatiënt

Nog steeds heerst het beeld dat verpleegkundigen alleen de handen aan het bed van de patiënt zijn, maar het beroep omvat zoveel meer. Jacqueline de Bruin-Visser, casemanager longoncologie bij Amsterdam…

Longkanker raakt zowel de patiënt als de directe omgeving

Longkanker – en meer specifiek niet-kleincellige longcarcinoom – raakt niet alleen de patiënt, maar heeft ook verregaande gevolgen voor zijn of haar kennis- en familiekring. Daarnaast laat het de verpleegkundigen…

Slechtnieuwsgesprekken en emotionele ondersteuning bij niet-kleincellige longcarcinoom

De diagnose niet-kleincellige longcarcinoom kan een ontwrichtend effect hebben op het leven van de patiënt en zijn of haar directe omgeving, en dit is ook vaak niet het laatste slechtnieuwsgesprek.…

4 vragen over de behandeling van zeldzame mutaties bij longkanker

Zeldzame mutaties bij longkanker vragen om een gerichte behandeling. Bij deze vormen van longkanker is of treedt er een verandering op in het erfelijk materiaal van een persoon. Daarom is…

De opvallende beweging van kankercellen

Uitzaaiende kankercellen zijn te onderscheiden van goedaardige cellen aan de hand van de beweging die ze maken: kankercellen die uitzaaien bewegen zich als een roofdier op zoek naar prooi. Internationaal…

Longkanker: In strijd met het zwaard van Damocles – deel II

Als je als donderslag bij heldere hemel hoort dat je ongeneeslijk ziek bent, staat je wereld even stil. Toch word je al snel meegesleurd in een emotionele achtbaanrit die zijn…

Longcarcinoom: van mutatiebepaling naar behandeling

Klinisch patholoog Jan von der Thüsen bekijkt bijna op dagelijkse basis onder de microscoop tumorweefsel van patiënten die geïndiceerd zijn met longcarcinoom. Door moleculaire diagnostiek bepalen klinisch pathologen om wat…

Longkanker in vroeg stadium opsporen

Voordat longkanker ontstaat kunnen voorstadia worden gevonden in de luchtwegen. Slechts de helft hiervan groeit daadwerkelijk uit tot longkanker, terwijl andere verdwijnen of goedaardig blijven. Onder de microscoop zien deze…

‘Je staat er niet alleen voor bij longkanker’

Na het horen van de diagnose longkanker komt er veel op een patiënt en zijn omgeving af. Het is niet altijd even makkelijk om alle informatie te verwerken. Daarom is…

'Hoe eerder je erbij bent, hoe beter'

Deze week is het Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek. In de aanloop naar deze week, brachten wij de campagne #uitstrijkstories, waarin twee stoere vrouwen, Sanne en Benay, ons meenamen in hun proces…

In gesprek met dr. Patrick Berteloot over het belang van het uitstrijkje

Vroegtijdig en regelmatig screenen is essentieel om het aantal baarmoederhalskankergevallen te verminderen. Op zowel nationaal als internationaal vlak benadrukken verschillende artsen met een specialisme binnen de gynaecologische kanker het belang…

Mogelijk nieuwe aanknopingspunten behandeling erfelijke borstkanker

Mutaties in BRCA1 of BRCA2, die erfelijke borstkanker en eierstokkanker veroorzaken, leiden tot een ontstekingsreactie in tumorcellen. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek van hoogleraar Marcel van Vugt van het UMCG. Zulke…

#Uitstrijkstories – Benay

Na enige tijd uitstellen liet Benay toch een uitstrijkje maken. In haar vlog vertelt ze over haar gedachten toen ze de uitnodiging kreeg, haar ervaringen en hoe blij ze is…

‘Ik had sowieso een uitstrijkje laten maken’

In het jaar dat vrouwen de leeftijd van 30 bereiken, ontvangen ze voor het eerst een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek (BVO) naar baarmoederhalskanker. In Nederland is…

#Uitstrijkstories – Sanne

Sanne liet een uitstrijkje maken en dat heeft misschien wel haar leven gered. In haar vlog vertelt ze over het onderzoek, haar ervaringen en hoe blij ze is dat ze…

Syringomyelie: leven met chronische pijn

Veel pijn, een late diagnose en steeds minder kunnen. “En dat allemaal vanwege iets kleins in mijn ruggenmerg,” vertelt Riehanne (62). Zij lijdt aan syringomyelie, een met vocht gevulde ruimte…

’Altijd hoop blijven houden’

“Een zondagskind”, noemt moeder Wally haar zoon Dennis. En tot die ene dag in april 2014 was dat ook zo. Maar die dag knapte er letterlijk iets in zijn hoofd…

Intensiteit van behandeling bij dikkedarmkanker kan minder door screening

Het aantal behandelingen kan bij mannen met dikkedarmkanker omlaag als ze gescreend worden op de ziekte. Dit blijkt uit de resultaten van een studie onder Finse inwoners. Minder chemotherapie en…

Wereldwijd overlijden meer mannen dan vrouwen aan melanoom

Sterfte door melanoom is groter bij mannen volgens nieuw onderzoek gebaseerd op gegevens van de World Health Organization (WHO). De analyse van 33 landen over de periode van 1985 tot…

Nacontrole bij borstkanker kan soms minder intensief

Het aantal nacontroles voor vrouwen behandeld voor borstkanker zou met meer dan 9.000 nacontrole bezoeken per jaar omlaag kunnen. Dat is de uitkomst uit het promotieonderzoek van Annemieke Witteveen (Universiteit…

Nieuwe inzichten in ontstaan melanoom

Onderzoekers van VIB en KU Leuven hebben een belangrijke zwakke plek ontdekt van melanomen, een agressieve vorm van huidkanker. Ze zagen dat de molecule SAMMSON, een niet-coderend RNA dat voorkomt…

Radiotherapie kan de overlevingskans bij vergevorderd prostaatkanker verbeteren

Prostaatkankerpatiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte hebben mogelijk baat bij een behandeling met radiotherapie als aanvulling op hun reguliere behandeling. Onderzoekers van de University College London, ontdekten in…

25% van ongeneeslijke kankerpatiënten op zichzelf aangewezen

Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten worden te vaak aan hun lot overgelaten nadat een zorgverlener hun verteld heeft dat ze niet meer beter worden. Ruim een kwart van de mensen wordt niet…

Noodzaak cytologie en hpv co-testing

Screenen op baarmoederhalskanker wordt gedaan om het aantal gevallen van de ziekte en sterfte erdoor te voorkomen. Door middel van screening proberen artsen potentiele voorstadia van kanker te ontdekken, die…

Verhoogd kankerrisico bij lynch-syndroom door PSM2-mutatie

Mensen met het erfelijke Lynch-syndroom door mutatie in het PMS2-gen hebben een licht verhoogde kans op darm- en baarmoederkanker, maar de kans op andere kankersoorten is niet duidelijk verhoogd. Dat…

Help mee het aantal gevallen van baarmoederhalskanker te verminderen!

Je zal het ongetwijfeld hebben meegekregen: baarmoederhalskanker is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Uit onderzoek blijkt dat vroegtijdige en regelmatige screening essentieel is om het aantal gevallen…

Hartfalen vergroot kans op kanker

Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek  met muismodellen, ondersteund met gegevens…

Behandeling verbeteren door te spelen met kankercellen

Evolutionaire speltheorie kan worden ingezet om de behandelresultaten van patiënten met uitgezaaide kanker te verbeteren, aldus een nieuw onderzoek in de laatste uitgave van JAMA Oncology. Strategische behandeling Dit onderzoek…

Slimme patiëntmonitoring via de smartphone

De behandeling van kanker kan ingrijpende gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een patiënt. De monitoring van een kankerpatiënt tijdens en na het behandelingstraject is vaak echter…

‘Overleg was geen onderdeel van zijn repertoire’

Gepersonaliseerde zorg, oftewel zorg afgestemd op het individu, raakt in de oncologie steeds meer ingeburgerd. Zo hebben specialisten vaker de keuze uit behandelingen geoptimaliseerd op de unieke kenmerken van de…

‘Door jezelf weg te cijferen, blijft niets van je over’

Familie en naasten geven doorgaans met liefde gehoor aan de wens voor een aangenaam levenseinde van een uitbehandelde kankerpatiënt. Toch blijkt dit in de praktijk niet zo vanzelfsprekend als dat…

Vereist complexere kankerzorg meer transparantie?

Door nieuwe mogelijkheden op het gebied van diagnostiek en behandeling wordt de kankerzorg steeds complexer. Artsen kunnen namelijk meer individuele factoren meewegen bij het stellen van een diagnose en patiënten…

Kwaliteit van leven bij borstkanker

Wie borstkanker overleeft, kan nog last hebben van de gevolgen. Het is dan ook belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden in de behandeling. Suzan van der Meij, oncologisch…

‘De patiënt staat centraal in alles wat wij doen’

Een borstkankerdiagnose is als het doorbreken van een stilte voor de storm. Het is voor de patiënt immers het begin van een turbulente periode vol angst en onzekerheid. Maud Bessems…

De menselijke kant van borstkankerzorg

Hoewel de medische kwaliteit uiteraard van groot belang is, mag de waarde van persoonlijke aandacht in de borstkankerzorg niet worden onderschat. In een bijzonder driegesprek in SittardGeleen vertellen Yvonne Vissers…

Hyperbare zuurstoftherapie tegen late bestralingsschade

Bestraling van kanker leidt in sommige gevallen tot lichamelijke klachten. Als deze klachten langere tijd na de bestraling aanhouden of juist dan ontstaan, noemen we dit late bestralingsschade. Voorbeelden van…

Kennisuitwisseling redt levens binnen de oncologie

Door vernieuwende diagnostiek en een toenemend aantal behandelmogelijkheden groeit ook de complexiteit van oncologie gestaag. Om op de hoogte te blijven van alle onderzoeken en literatuur, is het uitwisselen van…

Personalized therapy dankzij kankercelonderzoek

Na kankerdiagnose is het van belang zo snel mogelijk te weten op welke therapie de tumorcellen reageren. Zo kan voor de patiënt direct de best werkende behandeling worden ingezet. Ook…

Zonnebrandcrème verlaagt melanoomrisico met 40%

Regelmatig gebruik van zonnebrandcrème in de kinderjaren verkleint de kans op melanoom. Dit is een agressieve vorm van huidkanker die meestal ontstaat in een ‘gave’ huid, maar zich ook kan…

Gêne, stigma en schuld bij baarmoederhalskanker

Een gênante ziekte. Zo omschrijven sommige patiënten hun baarmoederhalskanker. Zoals bij veel gynaecologische kankervormen manifesteren de symptomen en bijwerkingen van de behandeling zich met name in de vagina, baarmoeder, blaas…

Screening baarmoederhalskanker van levensbelang

Wereldwijd overlijden jaarlijks 250.000 vrouwen aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Daarmee is het bij vrouwen de op één na dodelijkste vorm van kanker: alleen borstkanker kent meer sterfgevallen. Bijna 90%…

Blijf op de hoogte