“Ik kan alleen praten met een stemprothese en via de slokdarm”
Aad (72) heeft strottenhoofdkanker (larynxcarcinoom) overleefd, beter bekend als kanker aan de stembanden. Wat voor impact heeft dit op zijn leven gehad?
Wanneer kreeg je de diagnose strottenhoofdkanker?
“Ik heb 35 jaar gewerkt bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel als wetenschappelijk instrumentmaker. Deze instrumentmaker houdt zich bezig met het ontwerpen en bouwen van analyse apparatuur ten behoeve van het wetenschappelijk onderzoek.
Toen ik in 1999 van een wetenschappelijk zee-expeditie terugkwam merkte ik dat ik hees begon te raken en dat ik problemen had met slikken. Ik ben naar de huisarts doorverwezen. Ik kreeg 2x een antibioticakeur, maar dit hielp niet, de klachten bleven. Hierna ben ik naar de KNO-arts in Den Helder doorverwezen. Hier hebben ze een kijkoperatie gedaan en er werden biopten genomen. Die zagen er niet goed uit. Toen ben ik naar een academisch ziekenhuis doorverwezen voor nader onderzoek.”
Na ongeveer drie maanden kwam de diagnose strottenhoofdkanker. Ook bekend als kanker in de stembanden (epiglottis). Ik had gelukkig geen uitzaaiingen. Ik was toen 55 jaar oud. De diagnose is gesteld door middel van kijkoperaties, CT-scans, MRI-scan en een Gamma scan.”
Welke behandelingen heb je gehad?
“Ik ben eerst 35 keer bestraald geweest, maar dat is helaas mislukt. Binnen vier maanden na de bestraling ben ik geopereerd en heb ik een totale laryngectomie gehad. Dit is een door de KNO-arts uitgevoerde operatie waarbij het strottenhoofd wordt verwijderd. Dat betekent dat ik moest leven met een stoma in de hals en dat ik niet meer kan ademen door mijn neus/mond. Ik ben inmiddels genezen en al zeventien jaar schoon, zoals dat wordt genoemd.”
Welke klachten heb je aan de behandeling(en) overgehouden?
“De klachten die ik eraan heb overgehouden na het verwijderen van het strottenhoofd met daarin de stembanden is dat ik alleen kan praten met een stemprothese en via de slokdarm.
Een veel voorkomend probleem is dat de spraakprothese (kunststof) gaat lekken na een paar weken/maanden, hierdoor kan er vloeistof langs/door de prothese in de luchtpijp komen, wat een enorme hoestreflex kan geven. Dit kan komen door ruimte tussen de slokdarm en luchtpijp, maar ook door bacteriën. In het ergste geval komt de vloeistof in de longen met alle problemen van dien.”
Wat voor impact heeft het gehad op je dagelijks leven?
“Ik werd voor honderd procent afgekeurd voor mijn baan. Ook mijn functie als commandant bedrijfsbrandweer moest ik opgeven. Eveneens mijn functie als officier, instructeur en examinator bij de vrijwillige brandweer Texel, moest ik helaas opgeven.
Omdat ik niet achter de geraniums wilde gaan zitten ben ik op 56 jarige leeftijd (na de afkeuring) een eigen bedrijf begonnen in het ontwerpen en bouwen van analyseapparatuur. Dus ik zat wel in mijn oude vak, maar niet meer in loondienst. Dat heb ik tot 66-jarige leeftijd met succes volgehouden. Ik heb over de gehele wereld gereisd naar afnemers. Nu geniet ik al een aantal jaren van mijn pensioen in goede gezondheid.”
Heb je je leven heel erg moeten aanpassen?
“Uiteraard heb ik mijn leven moeten aanpassen, maar ik kan er prima mee omgaan. Maar het leven kent uiteraard zijn beperkingen. Praten in openbare ruimtes met veel achtergrondlawaai is best lastig. Afgezien van dat is alles mogelijk, als je het maar wilt en weet wat je beperkingen zijn. Natuurlijk is dat voor elk individu weer anders.”
Hoe gaat het nu met je?
“Mijn vrouw is 5 jaar geleden overleden ten gevolge van kanker. Daarom ben ik dit jaar verhuisd van mijn appartement in Alkmaar naar Oosterbeek. Ik woon nu in een zorg- en servicecentrum in Oosterbeek, neem nog geen zorg af, want ik kan nog prima voor mezelf zorgen. Maar weet niet wat de toekomst brengt, waar ik nu woon is alle zorg die je denkt nodig te hebben ter beschikking.
Verder gaat het met mij prima. Ik probeer optimaal van het leven te genieten ondanks mijn handicap. Ik ben jaren patiëntenvoorlichter geweest met betrekking tot hoofd-halskanker, de nadruk op strottenhoofdkanker. Ben daarnaast actief als voorlichter van beroepsgroepen en EHBO in Noord-Holland. Tevens ben ik penningmeester van de patiëntenvereniging Hoofd-hals afdeling Noord-Holland Noord. Helaas ga ik met bovengenoemde activiteiten stoppen vanwege de verhuizing naar Gelderland.”
Wat wil je meegeven aan lotgenoten?
“Blijf altijd optimistisch en bedenk dat je een ernstige vorm van kanker hebt overleefd.”
Reactie
Ik ben Esther 52 jaar en woon in Frankrijk. Vorig jaar ben ik in Limoges geopereerd... Ik ben schoon verklaard tot nu toe en ik praat redelijk goed met een stemprothese. Ik vindt het heel moeilijk om er mee om te gaan, om de haverklap lekt m'n prothese weer vervangen niet meer zingen etc etc ben nog volop aan het verwerken. Soms zie ik het niet meer zitten, aan de andere kant ben ik dan ook weer boos op m'n zelf want er is nog zoveel wat ik wel kan. Ik hoop op wat steun van mensen die weten wat ik door maak. Hartelijke groet Esther
Ik ben ook gelaryngectomeerd op 14 december 2016 geopereerd en op 2e kerstdag mocht ik alweer naar huis toe. Daarna heb ik nog 33 bestralingen gehad. Ik ben nu 70 jaar en ik heb heel veel last van zenuwpijn in mijn hals gezicht en schouders, ik begin langzaam aan wat zinnen te praten, en ben gelukkig niet meer zo afhankelijk van pen en papier enz. Ik ben wel zeer benieuwd of dat andere patiënten ook zoveel pijn hebben na de bestraling als dat ik heb.
Ik ben ook gelaryngectomeerd sinds 2002 en heb na zes maand mijn stemknop afgestoten dan maar slokdarmspraak aangeleerd en ik praat nu vlot op deze manier. Ben ook al 14 jaar voorzitter van de Lotgenotengroep "Westhoek" doe aan patiënten begeleiding en ga les sessies gaan geven in verschillende scholen voor verpleegkunde, ik maak ook deel uit van LVG de Liga voor Gelaryngectomeerden als bestuurslid, dit is een samenwerking verband tussen alle Nederlandstalige lotgenotengroepen in België. Deboutte Johan Pastoor Costenoblestraat 25 8650 Houthulst België
Ook ik heb een tracheostoma sinds maart 2015. Ben nu echter 82 jaar en heb geleerd er mee te leven al is het niet iets waar je aan zult wennen, al treed er wel een soort van gewenning op. Daar mijn stemprothese schuin naar onder is geplaatst kan ik hem zelf niet goed zien en komen medewerkers van de thuiszorg 's morgens en 's avonds voor het reinigen. Voor het afzuigen van slijm heb ik de beschikking over een pomp, die ik dagelijks meerdere malen moet gebruiken. Het is me overkomen, eerst door heesheid en dan de conclusie van de KNO arts, of nog 9 weken te leven of deze ingreep. Je heb dan geen keus als het leven je nog zo lief is.
Plaats een opmerking