Blijf op de hoogte

Botten

Gerelateerde artikelen

Voor mensen met een lichamelijke handicap is de afhankelijkheid van hulpverleners vaak een extra beperking. De keuze voor een geschikte woning en woonvorm is voor hen dan ook een gecompliceerde…

Belgische wetenschappers van KU Leuven hebben een manier gevonden om tegelijkertijd botaanmaak te stimuleren en botafbraak te verminderen. Deze bevindingen bieden nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen…

Marianne van der Zalm was net de vijftig gepasseerd toen bij haar osteoporose werd geconstateerd, een skeletaandoening waarbij brozere botten de kans op botbreuken vergroten. Volgens schattingen van het Rijksinstituut…

Jan Troost (59) is geboren met Osteogenesis Imperfecta. Openhartig vertelt hij over zijn leven met de aandoening. Wanneer werd Osteogenesis Imperfecta bij je gediagnosticeerd? “Bij mijn geboorte werd aanvankelijk gedacht…

Marie (86) heeft al een aantal jaren hele slechte knieën. Of de problemen die ze heeft het gevolg zijn van artrose is nog niet geheel duidelijk. “Als gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur…

Bij ziekten aan botten en gewrichten wordt er niet alleen gekeken naar behandeling. Ook preventie is belangrijk: zorgprofessionals maken hierbij een onderscheid tussen primaire en secundaire preventie. Primaire preventie wil…

De voorste kruisband is een kniegewrichtsband die ervoor zorgt dat het onderbeen niet te ver naar voren schuift, en het scheenbeen niet doordraait. Het heeft een sterke structuur, maar bij…

Knieën die kraken of knakken leiden tot artritis in de nabije toekomst. Dat is de voorzichtige conclusie van een nieuw onderzoek van Baylor College of Medicine. Crepitus en artritis Het…

Mannen hebben lopen meer risico om te overlijden door botbreuken die aan osteoporose (botontkalking) gerelateerd zijn. Deze aandoening komt echter vaker voor bij vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van de…

Joke (52) kreeg op 23-jarige leeftijd regelmatig slijmbeursontsteking in haar schouders. Een paar jaar later werd de diagnose Sternocostoclaviculaire Hyperostosis (SCCH) gesteld, een zeldzame, chronische botaandoening. “Mijn verhaal begint in…

Van alle botbreuken geneest 1 tot 10 procent niet goed. Dat leidt tot complicaties en hersteloperaties. In sommige gevallen kunnen deze operaties voorkomen worden door het gebruik van ultrasone geluidsgolven.…

Op 1 oktober gaat een groot onderzoeksproject onder leiding van het Maastricht UMC+ van start op het gebied van ‘slimme’, 3-D geprinte implantaten voor herstel van grote botdefecten. Het onderzoek…

Transplantatie van hart, longen of hoornvlies is bij veel mensen wel bekend. Veel minder geldt dat voor de transplantatie van bot- en peesweefsel. Terwijl dat toch vrij algemeen voorkomt. Orthopedisch…

Vrouwen ontwikkelen mogelijk een hogere borstdensiteit als zij een ongezond voedingspatroon hebben in combinatie met overgewicht/obesitas. Een hoge dichtheid van het borstweefsel is een risicofactor voor borstkanker. Bij ongeveer de…

Al vanaf de jaren 70 had Marijke de Vries (56) bobbels op haar scheenbeen. Tien jaar later kreeg ze er last van en bleek dat ze osteofibreuze dysplasie had, een…

Binnen en buiten de deuren van het ziekenhuis werken fysiotherapeuten en orthopeden steeds vaker samen. Uit onderzoek blijkt dat een goede perioperatieve zorg (het geheel van de preoperatieve zorg, de…

Van alle mensen die de Eerste Hulp van een ziekenhuis in Nederland bezoeken heeft een op de drie letsel aan de hand of de pols. In een ideale situatie zou…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.