Blijf op de hoogte

De slepende gevolgen van een gescheurde voorste kruisband

De voorste kruisband is een kniegewrichtsband die ervoor zorgt dat het onderbeen niet te ver naar voren schuift, en het scheenbeen niet doordraait. Het heeft een sterke structuur, maar bij intensieve sporten is er een risico op scheuren.

Dit was ook het geval bij Jeroen (36). Hij scheurde zijn voorste kruisband driemaal tijdens het voetballen, en gaat na intensieve revalidatietrajecten en knieoperaties nu zonder door het leven.

De eerste scheuren

“Het is in 2003 ontstaan tijdens een avondtraining. Ik maakte een verkeerde landing na een kopduel waardoor ik mijn knie overstrekte.” Jeroen wist toen niet gelijk wat er precies aan de hand was. Door een knakgeluid dachten zijn teamleden dat hij zijn veter had gescheurd maar het was toch echt zijn voorste kruisband. “Ik voelde pijn, hoorde echt dat het knakte en mensen om me heen ook. Daarna werd de knie vrij snel dik door de bloeding. Buigen en strekken kon niet meer.”

De volgende dag ging hij langs de huisarts maar die kon niet meteen een diagnose stellen. Hij kreeg het advies om rustig aan te doen, krukken aan te schaffen en na het weekend terug te komen. Daaropvolgend werd hij doorverwezen naar de specialist, maar die gaf ook geen uitsluitsel. Jeroen kwam op een wachtlijst te staan voor een MRI-scan en na vier à vijf weken onzekerheid werd het duidelijk: hij had zijn voorste kruisband volledig afgescheurd.

De operatie

“Er werd een operatie voorgesteld en dat wilde ik. Ik was toen 22 en wilde weer voetballen.” De wachttijd bleek echter vier tot zes maanden, te lang voor Jeroen. Hij schakelde met succes zijn zorgverzekeraar in om voor hem te bemiddelen. Drie weken na de diagnose kon hij al geopereerd worden en kreeg hij een ‘nieuwe kruisband’, gemaakt van de patellapees.

“De operatie is goed verlopen maar ik had het zelf allemaal onderschat. Zowel de operatie als de revalidatie en de levensstijl die je als patiënt moet aannemen om een jaar lang met een gescheurde kruisband te herstellen. Dat viel tegen.” Van sporten in teamverband naar afzonderlijk revalideren is een grote omschakeling.

Het revalidatietraject

Na de operatie begon het revalideren, een lang proces dat Jeroen niet in de koude kleren kwam te zitten. “Het klinkt een beetje hopeloos maar het is een stukje accepteren. En dat accepteren lukt in het begin maar later vond ik dat veel moeilijker. Het is toch een traject dat een poosje duurt.”

Jeroen scheurde zijn voorste kruisband in maart en augustus het daaropvolgende jaar speelde hij pas weer zijn eerste wedstrijd. Na de eerste 10 minuten sloeg het noodlot wederom toe. Het hele proces kon opnieuw beginnen. “Ik heb toen de knop omgezet dat ik niet op hetzelfde voetbalniveau hoefde terug te komen als daarvoor.”

Krakende knieën kunnen op artritis wijzen
Lees ook: Krakende knieën kunnen op artritis wijzen

FC Kruisband

Nadat Jeroen, die eigenlijk al was gestopt met clubvoetbal, in 2009 voor de derde keer zijn voorste kruisband scheurde was het helemaal klaar met actief voetbal. Sinds de eerste blessure had Jeroen zich verdiept in de kruisband blessure en richtte zich daarom op iets anders: FCKruisband.nl. Een online verzamelplek voor verhalen, ervaringen en informatie over kruisbandblessures.

“Heel veel mensen die in Nederland een kruisbandoperatie of revalidatie ondergaan kunnen te maken krijgen met grote kwaliteitsverschillen. En nu ik dat weet had ik mijn eigen traject heel anders aangepakt. Mede daarom ben ik met FC Kruisband begonnen.”

Gerelateerde artikelen

Voor mensen met een lichamelijke handicap is de afhankelijkheid van hulpverleners vaak een extra beperking. De keuze voor een geschikte woning en woonvorm is voor hen dan ook een gecompliceerde…

Belgische wetenschappers van KU Leuven hebben een manier gevonden om tegelijkertijd botaanmaak te stimuleren en botafbraak te verminderen. Deze bevindingen bieden nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen…

Marianne van der Zalm was net de vijftig gepasseerd toen bij haar osteoporose werd geconstateerd, een skeletaandoening waarbij brozere botten de kans op botbreuken vergroten. Volgens schattingen van het Rijksinstituut…

Jan Troost (59) is geboren met Osteogenesis Imperfecta. Openhartig vertelt hij over zijn leven met de aandoening. Wanneer werd Osteogenesis Imperfecta bij je gediagnosticeerd? “Bij mijn geboorte werd aanvankelijk gedacht…

Marie (86) heeft al een aantal jaren hele slechte knieën. Of de problemen die ze heeft het gevolg zijn van artrose is nog niet geheel duidelijk. “Als gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.