Blijf op de hoogte

Voeding (Voeding)

Gerelateerde artikelen

Dranken met een laag alcoholpercentage klinken op papier als een goed initiatief om te stimuleren tot minder consumptie. Een biertje met 1% alcohol zou immers minder schadelijk moeten zijn dan…

Isabelle Plasmeijer (32) heeft haar eetstoornis overwonnen en helpt lotgenoten nu om hetzelfde te doen. Hoe is het bij jou ontstaan? “Op mijn zestiende had ik stiekem afslankpillen via internet…

Esther (47) ontwikkelde de eetstoornis Binge Eating Disorder (BED) al in de pubertijd, maar realiseerde zich dit pas op haar veertigste. BED was voor haar een manier om met haar…

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Kwetsbare ouderen die ondervoed raken, komen al snel terecht in een neerwaartse spiraal van lichamelijk functieverlies, valincidenten en langzamer herstel. Margriet Rutgers, operationeel manager van Zuyderland Thuiszorg, en diëtist Suzanne…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

De hoeveelheid brood die Nederlanders eten is in 2018 met minder dan 1% gedaald. Dit is significant anders dan de afgelopen jaren waarin een jaarlijkse daling van circa 3% te…

Het hoge alcoholconsumptieniveau in Europa vormt een grote zorg voor de volksgezondheid. De verschillen in alcoholgebruik en drinkpatronen binnen Europa – vooral Oost-Europese mannen vertonen hoog en riskant alcoholgebruik –…

De moderne consument is bewust met voedsel bezig. Men wil niet alleen lekker eten, maar ook weten wat er in zit om een gezonde keuze te kunnen maken. Daarbij is…

De feestdagen staan voor veel mensen in het teken van samenzijn en samen eten. Tegelijkertijd is de periode rondom de jaarwisseling en tijd van reflectie, met aandacht voor gezondheid, duurzaamheid…

Suiker, en dan met name de smaak ‘zoet’ die het met zich meebrengt, is voor de gemiddelde Nederlander een populair onderdeel van het dieet. Niet zo vreemd, aangezien mensen een…

Denken bierdrinkers dat ze alcoholhoudend bier drinken, dan is het beloningseffect in de hersenen net zo groot als wanneer ze – zonder het te weten – alcoholvrij bier krijgen. Dat…

Een dieet met weinig gluten kan ook de gezondheid bevorderen als er niet per se een allergie is voor gluten. Dit melden Deense onderzoekers in een nieuw rapport gepubliceerd in…

We eten meer fruit en zijn met het eten van meer groente ook goed op weg. Tel daar bij op dat we ook minder vlees eten en minder suikerhoudende dranken…

Het binnenkrijgen van de juiste voeding is voor iedereen belangrijk. Bij ouderen kan het zelfs letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. Ondanks dit potentiële gevaar is er te…

Ondervoeding bij ouderen kent vaak meerdere oorzaken. Daarom is de aanpak van dit probleem ook complex. De sleutel van het succes ligt bij een individuele aanpak, met een focus op…

Voor ouderen die thuis blijven wonen, is goed eten erg belangrijk om gezond oud te worden. Dit is echter niet altijd even vanzelfsprekend, waardoor ondersteuning belangrijk kan zijn. Een goede…

Verminderde spiermassa, osteoporose en een lagere weerstand; het zijn allemaal mogelijke gevolgen van ondervoeding bij ouderen. Ook een langzamer herstel na een operatie of ziekte en een verhoogde kans op…

In Engeland lijkt het te werken: een fiscale maatregel om de hoeveelheid suiker in frisdranken terug te dringen. De zogenoemde suikertaks is sinds 1 april van dit jaar van kracht…

50% van alle volwassenen heeft matig of ernstig overgewicht (obesitas). 2 op de 5 mensen met ernstig overgewicht gaven in de periode 2015–2017 aan ontevreden te zijn over hun gewicht.…

Suiker: we krijgen dagelijks zo’n 25 suikerklontjes binnen, 1,5 tot 2 keer te veel. Mede hierdoor hebben inmiddels meer dan 1 miljoen mensen in Nederland diabetes type 2. Dit aantal…

Aardappelen vormen een onmisbaar onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het is dan ook van belang dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Ad Loogman, directeur van AC Loogman, legt uit. Waarom is…

Om een gezonde levensstijl te stimuleren, kan gebruik worden gemaakt van nudging. Dit is een methode waarbij subtiele aanpassingen worden gedaan in de omgeving waarin mensen een voedingskeuze maken. Hoewel…

Als gevolg van de bewuster wordende burger, ziet de voedingsindustrie consumentenvoorkeuren veranderen. Voor bedrijven is het belangrijk mee te bewegen en hun producten aan te passen door bijvoorbeeld suikerreductie, om…

In Nederland krijgt het thema gezondheid binnen de voedingsindustrie steeds meer aandacht. De consument is zich in toenemende mate bewust van de risico’s van een slecht voedingspatroon, en producenten en…

Veel Nederlanders zijn in toenemende mate met hun voeding bezig, getuige de vele voedingstrends. Er wordt veel gezegd en geschreven over de voor- en nadelen van de verschillende voedingsstoffen. Los…

De keuze voor gezonde voeding blijft de verantwoordelijkheid van de consument, maar het is belangrijk deze daar zo goed mogelijk over te informeren en het toegankelijk voor iedereen te maken.…

Een groot deel van de Nederlanders kampt met de gevolgen van een ongezond eetpatroon. Zo eten nog te weinig mensen volgens de Schijf van Vijf. Vooral de inname van fruit…

Waarom en hoe vaak praten adolescenten op Facebook en Instagram over alcohol? Onderzoekers van de UvA publiceren de resultaten van onderzoek naar ‘alcohol posts’ in het Journal of Medical Internet…

Eetbare insecten staan bekend als een goede bron van dierlijke eiwitten en verschillende andere voedingsstoffen, waaronder verschillende mineralen en vitamines. Tot voor kort stond vitamine D niet in dit rijtje.…

Minstens één sinaasappel per dag vermindert mogelijk het risico op maculadegeneratie (MD). Dit is een oogaandoening die zich vaak op latere leeftijd ontwikkelt. Ongeveer een op de zeven boven de…

Een dieet rijk aan fruit, groenten, ongeraffineerde granen, olijfolie en vis, zou het botverlies bij osteoporose kunnen verminderen. Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van East Anglia. De 1000 deelnemers…

Saffloerolie of distelolie wordt gewonnen uit de zaden van de saffloerplant. Het is een populair alternatieve olie om mee te koken, maar misschien nog belangrijker, suggereren verschillende onderzoeken dat het…

Vasten volgens de zogenoemde 16/8 methode blijkt een effectieve manier om gewicht te verliezen. Hierbij eet iemand telkens maar voor een periode van acht uur. Dat stellen wetenschappers van the…

Mensen met een voedselallergie krijgen door onduidelijke waarschuwingen op voedseletiketten regelmatig een allergische reactie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO onder 157 mensen met een voedselallergie.…

Kinderen in de bovenbouw van de basisschool blijken minder vaak groente en fruit mee te nemen voor het 10-uurtje. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research uitgevoerd onder…

Je bloedglucosewaarden kan je met meer dan 20% verlagen als je aardappelen of rijst door peulvruchten vervangt. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in de Journal of Nutrition door onderzoekers…

Heb je regelmatig last van verstopping? Probeer dan eens vaker mango te eten. Onderzoekers van de Texas A&M University veronderstellen namelijk dat consumptie van het fruit een effectieve manier is…

Is ananas jouw favoriete zomerfruit? Dan hebben we goed nieuws voor je! Naast de friszoete smaak is de vrucht namelijk ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid. 1. Ananas…

Duurzaam herstel van Anorexia Nervosa (AN) en Bulimia Nervosa (BN) vereist, naast verandering van eetgedrag, een beter begrip van zichzelf en een grotere autonomie in relatie tot anderen. Gehechtheid bij…

Een voedingspatroon dat voor het grootste deel uit plantaardige producten bestaat, kan mogelijk helpen om overgewicht te voorkomen. Dat stellen wetenschappers van het Erasmus MC. 9641 volwassenen Voor de studie,…

Wie gezonde keuzes wil maken, doet er goed aan winkels en restaurants met luide muziek te vermijden. Dat concluderen wetenschappers van the University of South Florida Muma College of Business…

‘Melk is goed voor elk’, zo luidt het gezegde. En als we deze onderzoeken moeten geloven, is dat helemaal waar! 1. Melk voorkomt gewichtstoename Verschillende studies hebben laten zien dat…

Koppels die meer zeevruchten eten, hebben gemiddeld vaker seks en worden sneller zwanger dan andere koppels met een kinderwens. Dat concluderen wetenschappers van de Harvard T.H. Chan School of Public…

Flavonoïden, ofwel de natuurlijke chemische bestanddelen in groenten en fruit, kunnen mogelijk helpen om leeftijdsgebonden achteruitgang van de longen te vertragen. Dat blijkt uit een studie van the Johns Hopkins…

Mensen die ongeveer één ei per dag eten, lopen vermoedelijk minder risico op een hersenbloeding of overlijden als gevolg van een hart- of vaatziekte. Dit blijkt uit een publicatie van…

Cafeïne staat bekend om zijn stimulerende werking voor het zenuwstelsel. Het verhoogt de hartslag, bloeddruk en het energieniveau en verbetert bovendien de stemming. Maar wat doet het eigenlijk nog meer…

1. Hazelnoten zijn rijk aan antioxidanten Hazelnoten zitten boordevol antioxidanten. Dit zijn stoffen die het lichaam tegen oxidatieve stress beschermen, wat celschade en veroudering kan veroorzaken. Ook kan de stress…

Een gezond voedingspatroon draagt mogelijk bij aan het behoud van een gezond breinvolume. Dat concluderen wetenschappers van het Erasmus University Medical Center in Rotterdam in het tijdschrift Nature Ecology &…

Appelazijn of appelciderazijn is gefermenteerd sap dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het sap wordt gewonnen uit de pulp van gepureerde appels. Een eetlepel ervan kan positieve effecten hebben op de…

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Perceptual and Motor Skills, suggereert dat een dosis vitamine B6 zou kunnen helpen bij het terugroepen van dromen. De onderzoekers ontdekten dat volwassenen die…

Watermeloen is het ideale zomerfruit. Het is verfrissend, sappig en een uitstekende dorstlesser. En wist je dat de vrucht ook nog eens enorm veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? Zie hier…

Periodiek vasten helpt niet alleen om gewicht te verliezen, maar geeft mogelijk nog veel meer gezondheidsvoordelen. Dat stellen onderzoekers van the University of Florida College of Medicine. Periodiek vasten Voor…

Eiwitsupplementen bij de maaltijd innemen werkt mogelijk effectiever dan tussen de maaltijden door om het gewicht onder controle te houden na krachttraining. Dit blijkt uit een analyse van 34 eerdere…

Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers! Onderzoekers van the University of the Incarnate Word Rosenberg School of Optometry veronderstellen namelijk dat de consumptie van pure chocolade ons zicht kan verbeteren. De studie…

Nieuw onderzoek toont aan dat er mogelijk gezondheidsvoordelen kleven aan het eten van bepaalde soorten pure chocolade. Dit werd aangetoond door de resultaten van twee studies die op de jaarlijkse…

Dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid staat als een paal boven water. Maar hoe het precies onze mondbacteriën beïnvloedt, was tot dusver onbekend. Wetenschappers van the New york University…

Mensen met meer fastfoodrestaurants dichtbij huis hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten, schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht…

Vrouwen die het zwaar te verduren hebben vanwege PMS symptomen zijn er bij gebaat om te minderen met alcohol. Dat concluderen Spaanse onderzoekers op basis van een analyse van 40.000…

Een zomers drankje is niet compleet zonder een schijfje citroen. En naast de zoetzure smaak, voegt de vrucht ook nog eens enorm veel gezondheidseffecten toe. Win-win! 1. Citroenen kunnen nierstenen…

Goed nieuws voor notenliefhebbers. Wetenschappers van het Karolinska Institutet in Stockholm stellen namelijk dat regelmatige consumptie mogelijk je hart beschermt. De resultaten van de studie zijn onlangs verschenen in het…

Mensen die minder alcohol drinken, leven langer. Ook één of twee glazen alcohol per week zijn schadelijk voor de gezondheid. Tot die conclusie komen wetenschappers wereldwijd, onder wie onderzoekers van…

Ben jij een echte aardappelliefhebber? Je bent niet de enige. Jaarlijks eten we in Nederland wel 53 kilo per persoon. En gelukkig maar, want de knollen zitten boordevol vezels, vitaminen…

Dadels zijn heerlijk als snack, door de yoghurt of als ingrediënt in baksels. Maar wist je dat de vrucht ook gezondheidseffecten teweeg kan brengen? Zie hier een lijstje. 1. Dadels…

Wil je afvallen? Ontbijt dan als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar, zo luidt het gezegde. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum begrijpen nu…

Een gezond voedingspatroon, met veel fruit en groenten lijkt ervoor te zorgen dat vrouwen minder rimpels in het gezicht ontwikkelen. De mannenhuid lijkt zich daarentegen niet te laten beïnvloeden door…

Op Horecava 2018 introduceerde Verstegen als eerste bedrijf ter wereld drie vullingen voor 3D-food print cartridges. De geprinte rodebietenpuree, hollandaisesaus en bearnaisesaus bevatten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen of…

Voor veel mensen horen melk en melkproducten in het dagelijks voedingspatroon. En daar is goede reden toe. Melk bevat namelijk veel essentiële voedingsstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten). Maar heb je…

Eet jij je biefstuk het liefst well-done? Dan is het oppassen geblazen volgens wetenschappers van Harvard T.H. Chan School of Public Health. Zij melden dat doorbakken vlees een licht verhoogd…

Veel mensen doen aan de lijn, maar een dieet volhouden is voor de meeste mensen niet gemakkelijk. Behalve voor mensen met anorexia nervosa: zij zijn juist extreem goed in lijnen,…

In de strijd tegen overgewicht en diabetes zetten veel mensen in op ‘minder suiker’. Sommigen denken daarom dat dan ook een zeer koolhydraatarm dieet de voorkeur heeft. In de praktijk…

Voedingspatronen die gezonder zijn, blijken over het algemeen ook duurzamer. Dat geldt zowel voor een flexitarisch, vegetarisch, Mediterraan, Scandinavisch als een traditioneel Nederlandse menu. “De hoeveelheid vlees en de hoeveelheid…

Niet iedereen is verzekerd van voldoende en gezonde voeding (voedselzekerheid). Dit kan komen door armoede, sociale isolatie en andere factoren die te maken hebben met sociale zekerheid. Uit recente onderzoeksresultaten…

Nederlandse voedingspatronen met een hoge milieubelasting bevatten meer vlees en meer energie. Mensen die een relatief milieubelastend voedingspatroon hebben kunnen door tijdens het avondeten hun portie rood en/of bewerkt vlees…

Er zijn tal van producten waarvan over het algemeen wordt aangenomen dat ze gezond zijn. Toch is dit niet altijd even terecht. Benieuwd welke voedingswaren dit valse imago hebben? Wij…

Kinderen en jongeren zouden twee keer per week vette vis moeten eten of een visoliesupplement moeten slikken om zo voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. En… zwangere vrouwen moeten voorzichtig…

Er zijn weinig planten zo veelzijdig als munt. Denk maar aan de toepassing in salades, toetjes, saus, kauwgom en (alcoholische) dranken. Maar wist je dat het ingrediënt ook een helende…

Wil je eens iets anders dan een boterham als ontbijt? Ga voor yoghurt. Het zuivelproduct is heerlijk, veelzijdig en heeft veel gezondheidsvoordelen. 1. Yoghurt verbetert je immuunsysteem Uit onderzoek is…

Wil je graag gewicht verliezen, maar heb je geen tijd om te sporten? Geen nood, er zijn nog veel meer manieren om calorieën te verbranden. 1. Eet met aandacht Onderzoek…

Een veranderde afstelling van de genen door gebrek aan voedingsstoffen in de baarmoeder verklaart chronische gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en…

Zijn jouw afvalpogingen tot nog toe mislukt? Dan hebben onderzoekers van de Amerikaanse Mayo Clinic mogelijk de oplossing gevonden om jou te helpen calorieën te verbranden. Volgens hen doe je…

Rode bieten zijn niet alleen heerlijk, maar hebben ook nog eens enorm veel gezondheidsvoordelen. Benieuwd welke dit zijn? Zie hier een lijstje. 1. Bieten kunnen helpen bij ontstekingen Rode bieten…

Om gewicht te verliezen is het niet belangrijk om te kijken naar hoeveel je eet, maar naar wat je eet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Pennsylvania State University,…

Wie veel gewicht verloren heeft, kan een nieuwe garderobe beter nog even uitstellen. Uit recent onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity, is namelijk gebleken dat de verloren…

Blauwe bessen staan ook wel bekend als ‘superfood’ en dat is meer dan terecht. Benieuwd waarom? Zie hier een lijstje met gezondheidsvoordelen. 1.Blauwe bessen kunnen het geheugen verbeteren Van oxidatieve…

Ben jij een echte theeliefhebber? Ga dan eens voor de groene variant. Groene thee heeft niet alleen een fijne smaak, maar zit ook nog eens boordevol voedingsstoffen en antioxidanten. En…

Ontstekingsbevorderende voeding, zoals frisdrank en vlees, verhogen mogelijk het risico op darmkanker. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van the Harvard T.H. Chan School of Public Health, recent gepubliceerd in het…

In de afgelopen 6 jaar is het zoutgehalte van levensmiddelen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht met 11% afgenomen. Dat geldt overigens niet voor sauzen; daar nam het…

In de zorg wordt eten nog te vaak als kostenpost gezien en niet als investering in gezondheid en welzijn. Eten is een secundair proces, terwijl het net als het bieden…

Veroudering brengt (on)zichtbare en voelbare veranderingen in en rondom het lichaam met zich mee. Een hiervan kan leeftijdsgebonden sarcopenie zijn. De afname van spiermassa, spierkracht en/of spierfunctionaliteit. Andrea Maier, hoogleraar…

“Als groothandel in food zijn wij een partner voor de zorg”, zegt Daphne van Stiphout, directeur Health & Care van Bidfood. “Wij geloven in de kracht van samenwerking met alle…

De appel is een van de meest populaire fruitsoorten. En dat is niet voor niets. De vrucht is lekker, veelzijdig en bovenal erg gezond. Wij hebben de vijf meest verrassende…

Mensen met een allergie voor walnoot hebben een groot risico dat ze óók allergisch zijn voor pecan- en hazelnoot. Echter, voor andere noten zoals cashewnoten en pistachenoten lijkt er geen…

Kurkuma is ook wel bekend als geelwortel. Het kruid is perfect om gerechten mee op smaak te brengen, rijst geel te laten kleuren of thee te maken. Maar wist je…

Honing is vooral bekend als lekkernij en middel om keelpijn te verzachten. Maar wist je dat de vloeibare substantie nog veel meer gezondheidsvoordelen heeft? Wij hebben de meest opvallende voor…

Kruidnagel is heerlijk voor in de glühwein of stoofpot, maar wist je dat het ook veel gezondheidseffecten heeft? Wij hebben de 5 meest opmerkelijke voor je verzameld. 1. Kruidnagel kan…

Nancy Jakobs had al jarenlang last van vage klachten. Ze was moe, had gewrichtspijn en kreeg te maken met heftige driftbuien. Een burn-out, zo werd gedacht. Maar toch zei een…

Gember is een van de gezondste kruiden die er bestaan. Het zit boordevol nutriënten en bioactieve stoffen waar zowel ons lichaam als onze hersenen van kunnen profiteren. Wij hebben de…

Wil je tijdens de feestdagen liever niet teveel eten? Dan doe je er goed aan om het kerstdiner thuis te organiseren. Onderzoekers van the University of Michigan veronderstellen namelijk dat…

Oregano is niet alleen heerlijk voor in de saus of over je pasta, maar brengt ook nog eens enorm veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Win-win! Wij hebben de belangrijkste voor…

Uit talloze onderzoeken is gebleken hoe goed noten voor de gezondheid zijn. Van een gezond hart tot een scherp geheugen: op elk gebied lijken ze voordelen met zich mee te…

Dat noten goed voor je zijn, is een welbekend gegeven. Maar dat ze ook kunnen helpen tegen cardiovasculaire ziekten was nog niet bekend. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in…

Op zoek naar een natuurlijk middel tegen veroudering? Probeer eens champignons. Wetenschappers van the Pennsylvania State University veronderstellen dat de schimmel boordevol antioxidanten zit die je gezondheid kunnen verbeteren. De…

Hoewel reuma niet te genezen is, zijn er wel middelen die de klachten kunnen verlichten. Wetenschappers van de Kalinga Institute of Industrial Technology hebben hier nu 33 voedingsproducten aan toegevoegd.…

Op jaarlijkse basis wordt in de gehele voedselketen voor gemiddeld 2,5 miljoen ton verspild, met een waarde van 5 tot 6 miljard euro. Van alle schakels in de voedselketen is…

Ondervoeding bij ouderen komt vaak voor. Zo is een op de tien 65-plussers ondervoed en bij senioren in de thuiszorg is dit zelfs een op de drie. Het is dan…

Gemiddeld is een op de vier tot vijf patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen en de thuiszorg ondervoed. Dat blijkt uit de onlangs verschenen richtlijn ondervoeding van de Stuurgroep Ondervoeding. Een complex…

In de afgelopen jaren zijn er in de zorg grote successen behaald om de verspilling van voedsel tegen te gaan. Maar er blijft ruimte voor verbetering constateert, Brenda Knip, productmanager…

Momenteel is de motie van Wolbert van kracht. Deze schrijft voor dat alle schoolkantines in 2017 gezond moeten zijn. Een verandering die niet alleen de politiek, maar ook leerlingen zelf…

Ziekenhuizen die op een traditionele manier hun maaltijden bereiden, moeten ruim 40% van het eten weggooien. Dat kan beter, dacht Albron. Met hun voedingsconcept A-la-Carte wordt niet alleen op maat…

Naar schatting belandt zo’n 40 tot 50 procent van de patiëntmaaltijden in de afvalbak, waarvan de warme maaltijd het vaakst. Een schrikbarend aantal dat ertoe heeft geleid dat de reductie…

Drinkwater is gemaakt om zorgeloos te consumeren. Thuis en buitenshuis, in eigen land en wereldwijd. In Nederland zijn we bevoorrecht met een hoge kwaliteit van kraanwater, reden genoeg om dit…

Sinds 1 januari 2016 zijn de nieuwe Richtlijnen Gezondere Kantines van kracht. Hierin adviseert het Voedingscentrum de invoering van een zilveren of gouden schoolkantine, ofwel een assortiment dat voor minimaal…

Ondervoeding wordt vaak besproken in termen van een probleem. Fred Bergmans van Carezzo veronderstelt echter een oplossing te hebben gevonden. In samenwerking met de Wageningen Universiteit en het Ziekenhuis Gelderse…

Havermoutgerechten zijn makkelijk, lekker en goedkoop. En daarnaast kunnen ze enorm veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Benieuwd welke dit zijn? Lees ze hier. 1. Havermout helpt bij constipatie Veel ouderen…

Komijn is een perfect specerij om gerechten mee op smaak te brengen. Maar wist je dat het ook vele gezondheidsvoordelen kent? Zie hier een lijstje. 1. Komijn kan helpen om…

Door ondervoeding kan de gezondheid drastisch achteruitgaan. Er zijn gevallen waarin een patiënt door ziekte tijdelijk niet in staat is te eten en gehele vervanging van de dagelijkse voeding nodig…

Maar liefst een op de zeven kinderen in Nederland heeft overgewicht. Daar moet dringend iets aan worden gedaan, waarschuwt Marjon Bachra, directeur van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). “Ieder kind…

Het is vandaag Nationale Boerenkooldag. Reden genoeg om de groente weer eens op het menu te zetten. En ben je nog niet overtuigd, lees dan dit rijtje gezondheidsvoordelen. 1. Boerenkool…

Natuurlijke voedingsmiddelen zijn essentieel voor de gezondheid en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Vooral de inname van koolhydraten speelt hierbij een grote rol. Te veel koolhydraten zorgen voor een…

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland bedraagt in 2016 bijna 77 kg. Dat is vrijwel gelijk aan het…

De meningen over de rol van koolhydraten zijn verdeeld. Volgens het Voedingscentrum zijn koolhydraten een essentiële energiebron. Ze fungeren als brandstof voor de hersenen, het centrale zenuwstelsel en een groot…

Nicolette (49) ging in februari de ziektewet in met een burn-out, maar een half jaar later bleek dit een onjuiste diagnose te zijn. Haar klachten – een leeg gevoel –…

Consumenten besteedden in 2016 voor 3,8 miljard euro aan duurzaam voedsel, een stijging van 26% ten opzichte een jaar eerder. Het aandeel duurzaam voedsel binnen de totale voedselbestedingen is daarmee…

In 2016 zijn meer uitbraken van voedselinfecties en vergiftigingen geregistreerd dan in 2015. Of dat komt doordat er daadwerkelijk meer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn gedaan…

Veel mensen die een dieet hebben gevolgd, hebben de neiging erna weer snel aan te komen. Onderzoekers van de Mayo Clinic veronderstellen de oplossing hiervoor te hebben gevonden. Een enzym…

Volg je momenteel een dieet? Overweeg dan eens om er 2 weken mee te stoppen. Onderzoekers van de University of Tasmania veronderstellen namelijk dat dit kan helpen om meer kilo’s…

Volgens de Gezondheidsraad zou ons eten voornamelijk uit plantaardige voedingsstoffen moeten bestaan. Annet Roodenburg, lector Voeding en Gezondheid aan HAS Hogeschool, legt uit waarom. Wat is het verschil tussen plantaardige…

Volgens de Gezondheidsraad is het raadzaam om minstens 400 gram groenten en fruit per dag te eten. Een nieuw onderzoek veronderstelt echter dat 375 gram al voldoende is. Rauwe voeding…

De 32-jarige Chantal is moeder van drie kinderen. Een van de mooiste dingen die er bestaan, moeder zijn. Maar net zoals zoveel dingen die mooi zijn in het leven geeft…

Tomaat behoort tot de meest geliefde (fruit)groenten in Nederland. Dat is zo gek nog niet afgaande op de laatste raming van het CBS. Hieruit blijkt dat de tomaat (tros) het…

Producten die volgens consumenten duurzaam verpakt zijn, krijgen ook andere positieve kwaliteiten toegedicht. Zo zouden deze producten smaakvoller en gezonder zijn. Het consumentenoordeel komt echter lang niet altijd overeen met…

Bijna de helft (46%) van de oncologieverpleegkundigen in Nederland vindt dat ze over onvoldoende kennis beschikken om advies te kunnen geven over lichamelijke activiteit aan mensen die behandeld zijn vanwege…

Nederland is weer opgeschrikt door een nieuw voedselschandaal. Nadat er een giftige stof werd gevonden in kippeneieren, is er nu het advies om extra goed op te letten voor je…

Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat de onderzochte glutenvrije varianten meer vet, suiker en/of zout…

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX* niet te eten omdat het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin zodanig hoog is dat…

Fruit eten past in een voedingsrijk eetpatroon, want het bevat vezels en andere voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. In de voedingswijzer ‘de Schijf van Vijf’ is opgenomen hoeveel fruit…

Consumenten gooien naar verhouding minder diepgevroren groente, aardappelproducten en rood fruit weg dan de verse variant of het alternatief in blik of pot. Dat is één van de uitkomsten uit…

Gezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt…

Nieuw onderzoek van de Uppsala University toont het biologische effect van thee op vrouwen aan. Het drinken van thee zou kanker tegengaan en het oestrogeenniveau verlagen. Omgevingsfactoren en het biologische…

Twee op de vijf Nederlanders wil iets aan hun eetpatroon veranderen. Maar tegelijkertijd vindt ook twee op de vijf mensen het moeilijk om eetgewoontes te doorbreken. Onderzoeker Lieneke Janssen bekeek…

Mensen met een garnalenallergie zijn vaak ook allergisch voor meelworm, een alternatieve eiwitbron die het hoofdbestanddeel vormt van bijvoorbeeld insectenburgers. Dit onderzoek bevestigt het belang van de Europese Novel Food…

Amerikaanse onderzoekers tonen een verband aan tussen kniebelasting en gewichtsafname. Mogelijkerwijs helpt een gewichtsafname van 5% of meer de achteruitgang van het kniegewricht tegengaan. Volgens hoofdonderzoeker Alexandra Gersing (University of…

Wie te veel dierlijke eiwitten eet, loopt kans op vervetting van z’n lever. Dat blijkt uit een omvangrijke Rotterdamse studie op basis van het langlopende onderzoek ERGO. Proteïnen Dat veel…

De consumptie van vlees is de laatste decennia sterk gegroeid en dat maakt de veeteeltsector verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Bonen, zeewier en insecten zijn waardevolle alternatieve…

Een nieuw onderzoek toont aan dat een zoutrijk dieet dorst vermindert en het hongergevoel juist versterkt. De bevindingen werden in The Journal of Clinical Investigation gepubliceerd. Onderzoek naar zoutrijk dieet…

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben in een wetenschappelijke studie bij mensen geen ondersteuning gevonden voor de publieke opinie dat vooral suiker verslavend is en ons dik maakt. Daarbij toonden…

Vervang de uitdrukking tenminste houdbaar tot (THT) op houdbare producten als koffie, thee, rijst en pasta door de term lang houdbaar en consumenten gooien aanzienlijk minder weg. Dat stellen Wageningse…

De specifieke voedingsstoffen Omega 3-vetzuren en vitamine E kunnen een rol spelen bij de aanpak van chronische ontstekingsziekten in de longen (astma, COPD en sarcoïdose). Voedingswetenschapper dr. Alie de Boer…

Foodbloggers en fitgoeroes zweren er bij, “een glutenvrij dieet”. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat het vermijden van gluten schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dit zou dan gaan…

Volwassen stamcellen kunnen uitgroeien tot verschillende organen. Daarvoor hebben ze wel helpercellen nodig. De onderzoeksgroep-Burgering van het UMC Utrecht laat nu zien hoe helper- en stamcellen uit de dunne darm…

De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum. Volkorenboterham vervangt de…

Mirjam (44) is gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen waar ze reuzetrots op is. De jongste van het stel, Jeremy (10), heeft een ernstige koemelkallergie en is daarnaast ook allergisch…

Diëten kan behoorlijk frustrerend zijn, zeker als je na het dieet niet op streefgewicht kunt blijven. Een nieuw onderzoek wijst op de potentie van “dieetcoaching” om het demotiverende jojo-effect te…

Uit het onderzoek van dierenarts Gerard van Essen blijkt dat varkens van meer dan 150 kg (aankomende fokzeugen en – beren) ziekmakende veranderingen van de hartspier vertonen en een sterk…

Om een goede gezondheid te waarborgen is het essentieel om de juiste voedingsstoffen te consumeren, maar helaas lukt dit niet altijd. Daarom hier een lijstje met 5 veelvoorkomende vitamine- en…

Laura (45) ontwikkelde de eetbuienstoornis Binge Eating Disorder (BED) al op jonge leeftijd. Hieronder vertelt ze over haar ervaring met BED. Hoe is het bij jou ontstaan? “BED is een…

Mireille (51) had twintig jaar geleden tien jaar lang boulimia gehad. Daarvoor had ze nog een aantal jaar anorexia. “Je durft er met niemand over te praten, omdat je je…

Vaak wordt voedselweigering bij kinderen door zorgprofessionals en ouders onderschat, terwijl er regelmatig medische oorzaken aan ten grondslag liggen en het kan leiden tot sociale, lichamelijke en psychologische klachten. Oorzaken…

Het onderzoek ‘Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’ geeft de feiten en cijfers over het voedingspatroon van Nederlanders. Welke kansen en dilemma’s komen…

Het Vitamin D and Health Report van de Scientific Advisory Committee on Nutrition van 2016 onthulde al dat de vitamine D inname van Nederlanders, Britten en Zweden in de wintermaanden…

“In Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen wordt ruim 25% van het voedsel weggegooid”. Dit schrikbarende cijfer over voedselverspilling blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research. Patiënten eten hun bord…

De laatste weken zien we ze in de media weer voorbijkomen: mannen met witte pakken die levenloze vogels in een aanhangwagen kieperen. Pluimveehouders die machteloos toezien hoe hun inkomen wordt…

De maaltijd is voor ouderen vaak een moment waar ze dagelijks naar uitkijken. Zorgprofessional Hans den Hartog weet dat als geen ander. Hij vindt het noodzakelijk dat maaltijden die worden…

Voeding is cruciaal voor de gezondheid en belevingswereld van patiënten en ouderen – thuiswonend en in zorginstellingen. Toch is er weinig aandacht voor voeding in de zorg. In zorginstellingen is…

Voor iedereen die eerder dacht dat een vegetarisch dieet niet voedingsrijk genoeg zou zijn, lijkt nieuw onderzoek nu het tegendeel te bewijzen. Een publicatie in het tijdschrift van the Academy…

Hinke Kruizenga is diëtist-onderzoeker aan het VUmc te Amsterdam en projectleider van de Stuurgroep Ondervoeding. Voor ondervoeding zijn verschillende risicogroepen, mensen met kanker is er daar een van. “Juist bij…

Sommige mensen hebben een meer dan gemiddeld verlangen naar zout. Wetenschappers van de University of Kentucky College of Nursing zeggen dat hier mogelijk een genetische oorzaak ten grondslag ligt. Ze…

De fysieke tekenen van ouderdom kunnen mogelijk worden vertraagd door het eten van o.a. broccoli, kool en avocado. In deze producten zit het bestandsdeel Nicotinamide mononucleotide (NMN) die de achteruitgang…

Meer dan vijfendertig jaar had Martine (41) last van allerlei lichamelijke klachten, van ernstige vermoeidheid tot zeer pijnlijke menstruaties. Vele diagnoses volgden waarbij de artsen en specialisten steeds niet alert…

Goede voeding is erg belangrijk voor de beleving van patiënten in zorginstellingen. Tegelijkertijd hebben keukens te lijden onder bezuinigingen. Toch is er in elke instelling veel mogelijk, vertellen Gerard van…

Voor patiënten en (thuiswonende) ouderen is voldoende en goede voeding essentieel. Wesley Visser (diëtist in het Erasmus MC) en Jeannette Brookman (diëtist in eigen praktijk en in revalidatiecentrum) vertellen over…

De afgelopen dertig jaar is het aantal nieuwe gevallen van Boulimia nervosa sterk afgenomen. Het aantal nieuwe gevallen van Anorexia nervosa daarentegen blijft stabiel. Mogelijke verklaring is dat boulimia gevoeliger…

Voeding is cruciaal voor zowel de gezondheid van patiënten en ouderen – thuiswonend en in zorginstellingen – als voor hun belevingswereld. Toch is er door een toenemende focus op procedures…

In PLOS ONE zeggen wetenschappers dat sterfte door hart- en vaatziekten toe zal nemen als de inname van verzadigde vetten blijft stijgen. Deze stijging heeft een negatieve invloed op gezondheidstrends…

Vrouwen die relatief veel vet voedsel eten tijdens hun zwangerschap beïnvloeden mogelijk de ontwikkeling van het immuunsysteem van hun ongeboren kind. Dit melden onderzoekers in Genome Medicine. Het schijnt dat…

Onderzoek heeft al laten zien dat (met name) bewerkt rood vlees het risico op kanker met zich meebrengt. In de bereiding van deze categorie vlees komen stoffen vrij die kankerverwekkend…

In de afgelopen decennia is ons eetgedrag erg veranderd, net als de voedingsstoffen die wij tot ons nemen. Zo zijn de maaltijden, bestaande uit alleen maar vlees, aardappels en groente,…

Als ouders een hoge betrokkenheid tonen en hun kinderen ondersteunen, zijn die eerder geneigd snacks en andere ongezonde tussendoortjes te laten staan. Dat is gebleken uit promotieonderzoek van Dorus Gevers,…

Voeding is een beladen onderwerp. Gezondheidsclaims voor levensmiddelen volgen elkaar in een rap tempo op maar worden veelal ook weer ontkracht. Onlangs presenteerde het Voedingscentrum de vernieuwde Schijf van Vijf,…

De inname van verzadigde vetten zoals boter en margarine verkort de levensduur. Recent onderzoek gepubliceerd in JAMA Internal Medicine ondersteunt deze opvatting. Ongeveer 126.000 personen zijn gevolgd over een periode…

Dat groente gezond is weten we allemaal, maar toch eet de gemiddelde Nederlander er lang niet genoeg van. Minder dan 5% van onze bevolking eet de aanbevolen 250 gram groente…

Eenzijdig en te veel eten is niet goed voor het hart en de bloedvaten. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de kwaliteit en hoeveelheid van ons voedsel.…

De gezondheid van een mens in de eerste 1000 dagen van het leven is sterk bepalend voor de gezondheid in de rest van het leven. Dus: hoe gezonder de voeding,…

Hoewel er nog grote slagen te maken zijn, gaat het de goede kant op met het dierenwelzijn in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Het grootste succes wordt momenteel bereikt in de supermarkt:…

Nooit eerder is de verkoop van biologische producten zo hoog geweest. Vijf jaar geleden gaven consumenten 752,1 miljoen euro uit aan biologisch eten. In 2013 werd de mijlpaal van 1…

In de afgelopen jaren is de aandacht voor voeding en wat wel en niet gezond is flink toegenomen. De ene voedselhype is nog niet voorbij, of de volgende staat al…

Het hart is een spier. En net zoals andere spieren in het lichaam maakt training deze spier sterker. Als het hart af en toe flink belast wordt, bijvoorbeeld door lichamelijk…

Als kinderen te veel van de ene voedingsstof en te weinig van de andere binnenkrijgen, kunnen de gevolgen enorm zijn. Niet alleen op latere leeftijd zal dit zich openbaren. Ook…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.