Blijf op de hoogte

Eet jij genoeg groenten en fruit?

Volgens de Gezondheidsraad is het raadzaam om minstens 400 gram groenten en fruit per dag te eten. Een nieuw onderzoek veronderstelt echter dat 375 gram al voldoende is. Rauwe voeding zou bovenal de voorkeur moeten hebben.

Minder sterfte

De onderzoekers ontdekten dat wanneer iedereen zich aan de richtlijn van 375 gram groenten en fruit zou houden, er 20 procent minder mensen zouden sterven. De bevindingen werden recent gepresenteerd bij het European Society of Cardiology Congress in Barcelona.

Gewicht per soort

Benieuwd of je aan de gestelde richtlijn voldoet? Bekijk dan hier een overzicht met het gemiddelde gewicht per fruit- en groentesoort.

Fruitsoorten

Groentesoorten

Tomaat
Lees ook: hoe gezond is de tomaat?

Rauwe voeding

De wetenschappers benadrukten bovendien dat rauwe fruit en groenten gezonder zijn dan gekookte of gebakken soorten. Vitamines zouden namelijk verloren gaan wanneer je het eten opwarmt. Hieronder een aantal tips om rauwe voeding in je voedingspatroon te integreren.

1. Serveer rauwe voeding bij elke maaltijd
Eigenlijk hoef je in principe niet veel aan je voedingspatroon te veranderen. Je kunt gewoon eten wat je normaal ook altijd at. Het enige wat je hoeft te doen, is hier een beetje rauwe voeding bij te leggen. Denk aan bloemkool, wortelen of maïs. Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?

2. Eet ze als snack
Snoeptomaatjes, komkommerplakjes of worteltjes zijn hiervoor uitermate geschikt. Ze hebben een lekkere smaak, vullen prima en bevatten goede voedingsstoffen. Serveer ze bijvoorbeeld met wat hummus of tzatziki.

3.Smoothies
Een andere optie is om smoothies te maken, van zowel groenten als fruit. Ze zijn snel klaar en je kunt ze overal mee naar toenemen. Ook is het mogelijk gezonde vetten hieraan toe te voegen, zoals een lepel kokosolie. Een prima tussendoortje.

4. Maak je bord mooi op
Probeer je rauwe groenten zo aantrekkelijk mogelijk te serveren. Varieer met kleuren en texturen. Pas ook je bestek en placemat hierop aan. Zo wordt het echt een feestje om op te eten!

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.