Blijf op de hoogte

Voeding

Welke leefstijladviezen verhogen de weerstand en helpen tegen corona?

Je weerstand is eigenlijk niets meer dan een functie van het immuunsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen ongewenste indringers, zoals bacteriën en virussen. De bacteriën en…

Zetten labels op ‘laag-in-alcoholdrankjes’ aan tot meer drinken?

Dranken met een laag alcoholpercentage klinken op papier als een goed initiatief om te stimuleren tot minder consumptie. Een biertje met 1% alcohol zou immers minder schadelijk moeten zijn dan…

Zijn ‘vroege vogels’ minder vatbaar voor obesitas?

Nieuw onderzoek suggereert dat mensen die vroeger opstaan en eerder naar bed gaan, gezonder leven dan nachtbrakers. Finse wetenschappers kwamen tot deze conclusie bij een observatie naar de relatie tussen…

“Je moet niet alleen het lichaam voeden, maar ook de geest”

Isabelle Plasmeijer (32) heeft haar eetstoornis overwonnen en helpt lotgenoten nu om hetzelfde te doen. Hoe is het bij jou ontstaan? “Op mijn zestiende had ik stiekem afslankpillen via internet…

“Ik was een angstig meisje met weinig zelfvertrouwen”

Esther (47) ontwikkelde de eetstoornis Binge Eating Disorder (BED) al in de pubertijd, maar realiseerde zich dit pas op haar veertigste. BED was voor haar een manier om met haar…

Aanpak van overgewicht en diabetes door aanpassing leefstijl

Onze Westerse maatschappij kampt met een toenemend aantal chronisch zieke mensen. Diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, kanker: het zijn slechts voorbeelden van chronische ziekten die mede zijn verbonden aan onze…

“Je moet ook zelf wat doen om je vetpercentage te verlagen”

Diana Kroonenburg (38) werkt op twee scholen in Zaanstad en staat voor de klas. “Ik werd zwaarder in mijn pubertijd. Eind middelbare school wilde ik er iets aan doen en…

Omdat afvallen leuk kan zijn

Easyslim.nu helpt mensen die willen afvallen. Dankzij het geavanceerde afslankapparaat wordt vet afgevoerd en spieren getraind. Maar wie wil afvallen krijgt in de afslankstudio’s van Easyslim.nu ook voedingsadviezen. En een…

Diabetes type 2 aanpakken met leefstijlverandering

Een koolhydraatarm dieet als therapie voor diabetes type 2: meer en meer wordt aangetoond dat het kan. Wim Tilburgs deed een leefstijlverandering en kon al heel snel helemaal stoppen met…

“Al na een week voelde ik resultaat”

Eveline van de Waterlaat is diëtiste, psycholoog en PowerSlim voedingscoach. Samen met haar cliënt Marion bespreekt ze de werkwijze en het resultaat van het afslankprogramma. Wat was het moment dat…

Diabetes type 2 en overgewicht voorkomen en genezen: het kan

Voor een groot deel is onze Westerse leefstijl met zoet, vet en veel eten en weinig beweging schuldig aan het ontstaan van allerlei chronische ziekten als diabetes en obesitas. Een…

PowerSlim: geen dieet, maar leefstijlverandering

Hylke Boelens en Gitte Smolders zijn diëtist met een specialisatie in de klinische psycho-neuro-immunologie. Dit wil zeggen dat zij kijken naar de mens als geheel. Vanuit die visie ontwikkelen zij…

Obesitas steeds vaker specialistisch behandeld

Steeds meer Nederlanders ondergaan een medische specialistische behandeling voor obesitas. Deze behandelingen komen vaker voor bij lagere inkomens. Dit blijkt uit nieuw samengestelde cijfers over de kenmerken van personen die…

7 signalen die mogelijk wijzen op een vitamine B12-tekort

Een breed palet aan vage klachten die vaak al op jonge leeftijd zijn begonnen, maar niet per se nader onderzocht. Zo omschrijven veel mensen hun (huidige) leefsituatie ten gevolge van…

Bittere of zoete drankjes? Het zit in de smaak niet de genen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Genot van kopje thee niet minder zonder suiker

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Voeding met een biologisch keurmerk gezonder en lekkerder

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Alerter op ondervoeding door vroegdiagnostiek en verwijzing naar diëtist

Kwetsbare ouderen die ondervoed raken, komen al snel terecht in een neerwaartse spiraal van lichamelijk functieverlies, valincidenten en langzamer herstel. Margriet Rutgers, operationeel manager van Zuyderland Thuiszorg, en diëtist Suzanne…

Ondervoeding bij ouderen staat nog te weinig op het netvlies

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Eiwitrijke petit fours: een uitkomst bij ondervoeding

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Meer bammetjes buiten de deur gegeten

De hoeveelheid brood die Nederlanders eten is in 2018 met minder dan 1% gedaald. Dit is significant anders dan de afgelopen jaren waarin een jaarlijkse daling van circa 3% te…

Alcoholgebruik beïnvloedt Europese sterftecijfers sterk

Het hoge alcoholconsumptieniveau in Europa vormt een grote zorg voor de volksgezondheid. De verschillen in alcoholgebruik en drinkpatronen binnen Europa – vooral Oost-Europese mannen vertonen hoog en riskant alcoholgebruik –…

Zoetstoffen: een gezonde keuze?

De moderne consument is bewust met voedsel bezig. Men wil niet alleen lekker eten, maar ook weten wat er in zit om een gezonde keuze te kunnen maken. Daarbij is…

Gezond en duurzaam in de decembermaand

De feestdagen staan voor veel mensen in het teken van samenzijn en samen eten. Tegelijkertijd is de periode rondom de jaarwisseling en tijd van reflectie, met aandacht voor gezondheid, duurzaamheid…

Het gaat om de vorm en de mate van suikerconsumptie

Suiker, en dan met name de smaak ‘zoet’ die het met zich meebrengt, is voor de gemiddelde Nederlander een populair onderdeel van het dieet. Niet zo vreemd, aangezien mensen een…

Brein merkt verschil biertje met of zonder alcohol niet

Denken bierdrinkers dat ze alcoholhoudend bier drinken, dan is het beloningseffect in de hersenen net zo groot als wanneer ze – zonder het te weten – alcoholvrij bier krijgen. Dat…

Kan een glutenarm dieet voor iedereen werken?

Een dieet met weinig gluten kan ook de gezondheid bevorderen als er niet per se een allergie is voor gluten. Dit melden Deense onderzoekers in een nieuw rapport gepubliceerd in…

Nederlanders zijn iets gezonder gaan eten

We eten meer fruit en zijn met het eten van meer groente ook goed op weg. Tel daar bij op dat we ook minder vlees eten en minder suikerhoudende dranken…

Te weinig bewustzijn over goede voeding ouderen

Het binnenkrijgen van de juiste voeding is voor iedereen belangrijk. Bij ouderen kan het zelfs letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. Ondanks dit potentiële gevaar is er te…

Individuele aanpak van ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding bij ouderen kent vaak meerdere oorzaken. Daarom is de aanpak van dit probleem ook complex. De sleutel van het succes ligt bij een individuele aanpak, met een focus op…

Weer kunnen genieten van het eetmoment

Voor ouderen die thuis blijven wonen, is goed eten erg belangrijk om gezond oud te worden. Dit is echter niet altijd even vanzelfsprekend, waardoor ondersteuning belangrijk kan zijn. Een goede…

Anders eten in strijd tegen ondervoeding

Verminderde spiermassa, osteoporose en een lagere weerstand; het zijn allemaal mogelijke gevolgen van ondervoeding bij ouderen. Ook een langzamer herstel na een operatie of ziekte en een verhoogde kans op…

Suikertaks: werkt het ook in Nederland?

In Engeland lijkt het te werken: een fiscale maatregel om de hoeveelheid suiker in frisdranken terug te dringen. De zogenoemde suikertaks is sinds 1 april van dit jaar van kracht…

Nieuwe richtlijnen behandeling diabetes type 2

De twee grootste diabetesorganisaties ter wereld, de American Diabetes Association en de European Association for the Study of Diabetes, stelden op vrijdag 5 oktober 2018 hun nieuwe richtlijnen voor om…

Erfelijke aanleg overgewicht groter in obesogene omgeving

Aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt. Dit blijkt uit Engels onderzoek waar Ellen van Jaarsveld van het Radboudumc aan meewerkte.…

Geen direct verband buikvet en slaapklachten bij obesitas

Slaapproblemen hangen samen met een hoger lichaamsvetpercentage. Maar geheel tegen de verwachting in, is het verband niet specifiek te herleiden tot het hoger en schadelijke vetpercentage in het buikgebied. Dat…

Mensen met astma lopen verhoogd risico op obesitas

Obesitas staat bekend als een risicofactor voor het ontwikkelen van astma. Een studie toont aan dat ook het omgekeerde waar is: astmapatiënten worden vaker zwaarlijvig. Het nieuwe onderzoek werd gepresenteerd…

2 op 5 volwassenen met obesitas niet blij met gewicht

50% van alle volwassenen heeft matig of ernstig overgewicht (obesitas). 2 op de 5 mensen met ernstig overgewicht gaven in de periode 2015–2017 aan ontevreden te zijn over hun gewicht.…

In sneltreinvaart naar 30% minder suiker

Suiker: we krijgen dagelijks zo’n 25 suikerklontjes binnen, 1,5 tot 2 keer te veel. Mede hierdoor hebben inmiddels meer dan 1 miljoen mensen in Nederland diabetes type 2. Dit aantal…

Van veldgewas tot kwaliteitsaardappel

Aardappelen vormen een onmisbaar onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het is dan ook van belang dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Ad Loogman, directeur van AC Loogman, legt uit. Waarom is…

Nudging: de gezonde keuze als de meest logische

Om een gezonde levensstijl te stimuleren, kan gebruik worden gemaakt van nudging. Dit is een methode waarbij subtiele aanpassingen worden gedaan in de omgeving waarin mensen een voedingskeuze maken. Hoewel…

Inspelen op de voorkeuren van de bewustere consument

Als gevolg van de bewuster wordende burger, ziet de voedingsindustrie consumentenvoorkeuren veranderen. Voor bedrijven is het belangrijk mee te bewegen en hun producten aan te passen door bijvoorbeeld suikerreductie, om…

Inspanningen om inname voedingsstoffen te reguleren

In Nederland krijgt het thema gezondheid binnen de voedingsindustrie steeds meer aandacht. De consument is zich in toenemende mate bewust van de risico’s van een slecht voedingspatroon, en producenten en…

Juiste energie-inname essentieel voor gezond leven

Veel Nederlanders zijn in toenemende mate met hun voeding bezig, getuige de vele voedingstrends. Er wordt veel gezegd en geschreven over de voor- en nadelen van de verschillende voedingsstoffen. Los…

Gezond en goedkoop eten als uitgangspunt

De keuze voor gezonde voeding blijft de verantwoordelijkheid van de consument, maar het is belangrijk deze daar zo goed mogelijk over te informeren en het toegankelijk voor iedereen te maken.…

Een gezond leven draait om gebalanceerde voeding

Een groot deel van de Nederlanders kampt met de gevolgen van een ongezond eetpatroon. Zo eten nog te weinig mensen volgens de Schijf van Vijf. Vooral de inname van fruit…

Vastendieet kan geschikt zijn voor mensen met diabetes type 2

Je zou evengoed controle kunnen houden over je gewicht en bloedsuikerspiegel met een dieet waarbij je twee dagen vast en vijf dagen een normaal dieet volgt. Om die reden geloven…

'Alcohol posts van jongeren grotendeels gematigd'

Waarom en hoe vaak praten adolescenten op Facebook en Instagram over alcohol? Onderzoekers van de UvA publiceren de resultaten van onderzoek naar ‘alcohol posts’ in het Journal of Medical Internet…

Aan UV blootgestelde meelwormen rijke bron van vitamine D

Eetbare insecten staan bekend als een goede bron van dierlijke eiwitten en verschillende andere voedingsstoffen, waaronder verschillende mineralen en vitamines. Tot voor kort stond vitamine D niet in dit rijtje.…

Sinaasappels verlagen mogelijk risico op maculadegeneratie

Minstens één sinaasappel per dag vermindert mogelijk het risico op maculadegeneratie (MD). Dit is een oogaandoening die zich vaak op latere leeftijd ontwikkelt. Ongeveer een op de zeven boven de…

Mediterraan dieet tegen osteoporose

Een dieet rijk aan fruit, groenten, ongeraffineerde granen, olijfolie en vis, zou het botverlies bij osteoporose kunnen verminderen. Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van East Anglia. De 1000 deelnemers…

Erfelijke ernstige obesitas komt weinig voor

Bij de meeste mensen met ernstige obesitas is er geen duidelijke genetische oorzaak te vinden. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van Mieke van Haelst van het Amsterdam UMC. Toch…

Ruim 100.000 twintigplussers met morbide obesitas

In Nederland heeft 1 procent van de 20-plussers morbide obesitas. Dat betekent dat ruim 100 duizend volwassenen lijden aan deze ernstigste vorm van zwaarlijvigheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit…

5 mogelijke gezondheidseffecten van saffloerolie

Saffloerolie of distelolie wordt gewonnen uit de zaden van de saffloerplant. Het is een populair alternatieve olie om mee te koken, maar misschien nog belangrijker, suggereren verschillende onderzoeken dat het…

‘Vasten volgens de 16/8 methode helpt bij gewichtsverlies’

Vasten volgens de zogenoemde 16/8 methode blijkt een effectieve manier om gewicht te verliezen. Hierbij eet iemand telkens maar voor een periode van acht uur. Dat stellen wetenschappers van the…

Voedseletiket bevat niet altijd juiste allergeneninfo

Mensen met een voedselallergie krijgen door onduidelijke waarschuwingen op voedseletiketten regelmatig een allergische reactie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO onder 157 mensen met een voedselallergie.…

Bovenbouw eet weinig fruit of groente tijdens 10-uurtje

Kinderen in de bovenbouw van de basisschool blijken minder vaak groente en fruit mee te nemen voor het 10-uurtje. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research uitgevoerd onder…

Linzen kunnen de bloedglucosewaarden aanzienlijk verlagen

Je bloedglucosewaarden kan je met meer dan 20% verlagen als je aardappelen of rijst door peulvruchten vervangt. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in de Journal of Nutrition door onderzoekers…

Mango helpt bij constipatie

Heb je regelmatig last van verstopping? Probeer dan eens vaker mango te eten. Onderzoekers van de Texas A&M University veronderstellen namelijk dat consumptie van het fruit een effectieve manier is…

5 gezondheidsvoordelen van ananas

Is ananas jouw favoriete zomerfruit? Dan hebben we goed nieuws voor je! Naast de friszoete smaak is de vrucht namelijk ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid. 1. Ananas…

Duurzaam herstel anorexia vereist beter zelfbegrip en autonomie

Duurzaam herstel van Anorexia Nervosa (AN) en Bulimia Nervosa (BN) vereist, naast verandering van eetgedrag, een beter begrip van zichzelf en een grotere autonomie in relatie tot anderen. Gehechtheid bij…

Plantaardig dieet beschermt mogelijk tegen overgewicht

Een voedingspatroon dat voor het grootste deel uit plantaardige producten bestaat, kan mogelijk helpen om overgewicht te voorkomen. Dat stellen wetenschappers van het Erasmus MC. 9641 volwassenen Voor de studie,…

Volume muziek bepalend voor voedingskeuzes

Wie gezonde keuzes wil maken, doet er goed aan winkels en restaurants met luide muziek te vermijden. Dat concluderen wetenschappers van the University of South Florida Muma College of Business…

5 gezondheidsvoordelen van melk

‘Melk is goed voor elk’, zo luidt het gezegde. En als we deze onderzoeken moeten geloven, is dat helemaal waar! 1. Melk voorkomt gewichtstoename Verschillende studies hebben laten zien dat…

Kinderwens? Probeer zeevruchten!

Koppels die meer zeevruchten eten, hebben gemiddeld vaker seks en worden sneller zwanger dan andere koppels met een kinderwens. Dat concluderen wetenschappers van de Harvard T.H. Chan School of Public…

Flavonoïden in groenten en fruit beschermen longfunctie

Flavonoïden, ofwel de natuurlijke chemische bestanddelen in groenten en fruit, kunnen mogelijk helpen om leeftijdsgebonden achteruitgang van de longen te vertragen. Dat blijkt uit een studie van the Johns Hopkins…

Eieren voorkomen mogelijk hart- en vaatziekten

Mensen die ongeveer één ei per dag eten, lopen vermoedelijk minder risico op een hersenbloeding of overlijden als gevolg van een hart- of vaatziekte. Dit blijkt uit een publicatie van…

5 interessante feiten over de werking van cafeïne

Cafeïne staat bekend om zijn stimulerende werking voor het zenuwstelsel. Het verhoogt de hartslag, bloeddruk en het energieniveau en verbetert bovendien de stemming. Maar wat doet het eigenlijk nog meer…

5 gezondheidsvoordelen van hazelnoten

1. Hazelnoten zijn rijk aan antioxidanten Hazelnoten zitten boordevol antioxidanten. Dit zijn stoffen die het lichaam tegen oxidatieve stress beschermen, wat celschade en veroudering kan veroorzaken. Ook kan de stress…

Wat moet je eten voor een gezond breinvolume?

Een gezond voedingspatroon draagt mogelijk bij aan het behoud van een gezond breinvolume. Dat concluderen wetenschappers van het Erasmus University Medical Center in Rotterdam in het tijdschrift Nature Ecology &…

5 positieve effecten van appelazijn

Appelazijn of appelciderazijn is gefermenteerd sap dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het sap wordt gewonnen uit de pulp van gepureerde appels. Een eetlepel ervan kan positieve effecten hebben op de…

Helpt vitamine B6 om dromen te herinneren?

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Perceptual and Motor Skills, suggereert dat een dosis vitamine B6 zou kunnen helpen bij het terugroepen van dromen. De onderzoekers ontdekten dat volwassenen die…

5 gezondheidsvoordelen van watermeloen

Watermeloen is het ideale zomerfruit. Het is verfrissend, sappig en een uitstekende dorstlesser. En wist je dat de vrucht ook nog eens enorm veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? Zie hier…

‘Periodiek vasten is de beste manier van diëten’

Periodiek vasten helpt niet alleen om gewicht te verliezen, maar geeft mogelijk nog veel meer gezondheidsvoordelen. Dat stellen onderzoekers van the University of Florida College of Medicine. Periodiek vasten Voor…

Gewichtbehoud door eiwitsupplementen toe te voegen aan de maaltijd

Eiwitsupplementen bij de maaltijd innemen werkt mogelijk effectiever dan tussen de maaltijden door om het gewicht onder controle te houden na krachttraining. Dit blijkt uit een analyse van 34 eerdere…

‘Pure chocolade is goed voor je ogen’

Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers! Onderzoekers van the University of the Incarnate Word Rosenberg School of Optometry veronderstellen namelijk dat de consumptie van pure chocolade ons zicht kan verbeteren. De studie…

Pure chocolade helpt mogelijk tegen stress en ontstekingen

Nieuw onderzoek toont aan dat er mogelijk gezondheidsvoordelen kleven aan het eten van bepaalde soorten pure chocolade. Dit werd aangetoond door de resultaten van twee studies die op de jaarlijkse…

Meer schadelijke mondbacteriën door alcohol

Dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid staat als een paal boven water. Maar hoe het precies onze mondbacteriën beïnvloedt, was tot dusver onbekend. Wetenschappers van the New york University…

Fastfood dichtbij huis zorgt voor grotere kans op hart-en vaatziekten

Mensen met meer fastfoodrestaurants dichtbij huis hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten, schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht…

‘Mannen met een maatje meer ook gestigmatiseerd’

Dat mensen met overgewicht erop na worden gekeken, zal niemand onder stoelen of banken schuiven. In de media is volop aandacht voor de verwerpelijke opmerkingen die vrouwen met een maatje…

Versterkt alcohol PMS symptomen?

Vrouwen die het zwaar te verduren hebben vanwege PMS symptomen zijn er bij gebaat om te minderen met alcohol. Dat concluderen Spaanse onderzoekers op basis van een analyse van 40.000…

5 gezondheidsvoordelen van citroenen

Een zomers drankje is niet compleet zonder een schijfje citroen. En naast de zoetzure smaak, voegt de vrucht ook nog eens enorm veel gezondheidseffecten toe. Win-win! 1. Citroenen kunnen nierstenen…

Laat ontbijten verhoogt risico op obesitas bij diabetes type 2

Het was al bekend dat diabetes type 2-patiënten die laat naar bed gaan meer risico lopen op obesitas, maar de precieze oorzaak hiervan was tot dusver onduidelijk. Wetenschappers van the…

‘Noten beschermen je hart’

Goed nieuws voor notenliefhebbers. Wetenschappers van het Karolinska Institutet in Stockholm stellen namelijk dat regelmatige consumptie mogelijk je hart beschermt. De resultaten van de studie zijn onlangs verschenen in het…

Leefstijlcoach motiveert om gezonder te leven bij overgewicht

Patiënten met overgewicht die begeleid worden door een leefstijlcoach bewegen uiteindelijk meer, eten een stuk gezonder en hebben minder last van het gevreesde jojo-effect. Dat blijkt uit onderzoek van de…

Niet-drinkers leven langer

Mensen die minder alcohol drinken, leven langer. Ook één of twee glazen alcohol per week zijn schadelijk voor de gezondheid. Tot die conclusie komen wetenschappers wereldwijd, onder wie onderzoekers van…

5 gezondheidsvoordelen van aardappelen

Ben jij een echte aardappelliefhebber? Je bent niet de enige. Jaarlijks eten we in Nederland wel 53 kilo per persoon. En gelukkig maar, want de knollen zitten boordevol vezels, vitaminen…

5 gezondheidsvoordelen van dadels

Dadels zijn heerlijk als snack, door de yoghurt of als ingrediënt in baksels. Maar wist je dat de vrucht ook gezondheidseffecten teweeg kan brengen? Zie hier een lijstje. 1. Dadels…

Afvallen? zwaar ontbijten en een lichte avondmaaltijd

Wil je afvallen? Ontbijt dan als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar, zo luidt het gezegde. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum begrijpen nu…

Minder rimpels voor vrouwen die veel groente en fruit eten

Een gezond voedingspatroon, met veel fruit en groenten lijkt ervoor te zorgen dat vrouwen minder rimpels in het gezicht ontwikkelen. De mannenhuid lijkt zich daarentegen niet te laten beïnvloeden door…

Een gezonde leefstijl met Verstegen

Op Horecava 2018 introduceerde Verstegen als eerste bedrijf ter wereld drie vullingen voor 3D-food print cartridges. De geprinte rodebietenpuree, hollandaisesaus en bearnaisesaus bevatten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen of…

4 plantaardige alternatieven op koemelk

Voor veel mensen horen melk en melkproducten in het dagelijks voedingspatroon. En daar is goede reden toe. Melk bevat namelijk veel essentiële voedingsstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten). Maar heb je…

Jouw doorbakken stukje vlees mogelijk slecht voor je bloeddruk

Eet jij je biefstuk het liefst well-done? Dan is het oppassen geblazen volgens wetenschappers van Harvard T.H. Chan School of Public Health. Zij melden dat doorbakken vlees een licht verhoogd…

Stemming en voedselverleiding beïnvloeden het succes van lijnen

Veel mensen doen aan de lijn, maar een dieet volhouden is voor de meeste mensen niet gemakkelijk. Behalve voor mensen met anorexia nervosa: zij zijn juist extreem goed in lijnen,…

Is een koolhydraatarm dieet wel zinvol?

In de strijd tegen overgewicht en diabetes zetten veel mensen in op ‘minder suiker’. Sommigen denken daarom dat dan ook een zeer koolhydraatarm dieet de voorkeur heeft. In de praktijk…

Traditioneel Nederlands voedingspatroon blijkt zeer duurzaam en gezond

Voedingspatronen die gezonder zijn, blijken over het algemeen ook duurzamer. Dat geldt zowel voor een flexitarisch, vegetarisch, Mediterraan, Scandinavisch als een traditioneel Nederlandse menu. “De hoeveelheid vlees en de hoeveelheid…

Hoe is het gesteld met de voedselzekerheid onder ouderen?

Niet iedereen is verzekerd van voldoende en gezonde voeding (voedselzekerheid). Dit kan komen door armoede, sociale isolatie en andere factoren die te maken hebben met sociale zekerheid. Uit recente onderzoeksresultaten…

Minder vlees en drank gunstig voor gezondheid en milieu

Nederlandse voedingspatronen met een hoge milieubelasting bevatten meer vlees en meer energie. Mensen die een relatief milieubelastend voedingspatroon hebben kunnen door tijdens het avondeten hun portie rood en/of bewerkt vlees…

5 producten die gezond lijken, maar het niet per se zijn

Er zijn tal van producten waarvan over het algemeen wordt aangenomen dat ze gezond zijn. Toch is dit niet altijd even terecht. Benieuwd welke voedingswaren dit valse imago hebben? Wij…

Vis bevordert leerprestaties

Kinderen en jongeren zouden twee keer per week vette vis moeten eten of een visoliesupplement moeten slikken om zo voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. En… zwangere vrouwen moeten voorzichtig…

Blijf op de hoogte