5 gezondheidsvoordelen van melk

‘Melk is goed voor elk’, zo luidt het gezegde. En als we deze onderzoeken moeten geloven, is dat helemaal waar!
1. Melk voorkomt gewichtstoename
Verschillende studies hebben laten zien dat de consumptie van volle melk is verbonden aan een lager risico op obesitas. Een voorbeeld betreft een onderzoek bij 145 driejarigen waaruit bleek dat degenen die meer melkvet dronken minder kans hadden om kinderobesitas te ontwikkelen.
Andere wetenschappers bekeken het effect van volvette zuivelproducten op 18.000 vrouwen van middelbare leeftijd. Ook hier bleek consumptie te leiden tot minder gewichtstoename en een lagere kans op overgewicht.
Onderzoekers verklaren dit positieve effect van melk met het feit dat de eiwitten in de drank voor een verzadigd gevoel zorgen en daarmee overeten voorkomen. Daarnaast is van de vetzuren bekend dat het de afbraak van vet stimuleert en de vetproductie afremt.
2. Melk zit boordevol eiwitten
Eiwitten zijn van groot belang voor diverse functies in het lichaam. Zo dragen ze bij aan de groei en spierontwikkeling, cellulaire reparaties en regulatie van het immuunsysteem.
Onderzoek heeft aangetoond dat één kopje melk al genoeg is om 8 gram eiwitten binnen te krijgen. Daarbij wordt de drank beschouwd als een “compleet eiwit”, wat inhoudt dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die noodzakelijk zijn voor het lichamelijk functioneren.
Wetenschappers hebben laten zien dat de vertakte aminozuren in melkproteïne kunnen helpen bij de spieropbouw en fungeren als brandstof tijdens het sporten.
Ook is gebleken dat consumptie van melk verbonden is aan een grotere spiermassa en betere fysieke prestaties bij oudere volwassenen.
Ten slotte hebben verschillende studies laten zien dat melk na het sporten kan helpen om spierschade te verminderen, herstel te bevorderen en spierkracht te vergroten. Ook zou het zelfs spierpijn kunnen tegengaan.
3. Melk is goed voor je botten
Melk staat erom bekend bij te dragen aan een goede botgezondheid. De reden hiervoor is dat de drank een krachtige combinatie van voedingsstoffen bevat, waaronder calcium, vitamine K2, fosfor, kalium en proteïne. Al deze stoffen zijn noodzakelijk voor het behoud van sterke botten.
In 2013 lieten wetenschappers zien dat consumptie van melk het risico op osteoporose en fracturen verlaagt. Dit effect bleek met name voor senioren te gelden.
Ook is gebleken dat de eiwitten in melk botverlies kunnen voorkomen. Vooral vrouwen die niet genoeg calcium via zuivel binnenkrijgen, zouden hiervan profiteren.
4. Melk is goed voor je hart
Melk zit boordevol kalium, een stof waarvan is gebleken dat het vaatverwijding stimuleert en bijdraagt aan een verlaagde bloeddruk. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken laten zien dat de consumptie van meer kalium en minder natrium kan helpen om het risico op cardiovasculaire ziekten te verkleinen. Een voorbeeld betreft een studie die liet zien dat de deelnemers die 4069 milligram kalium per dag binnenkregen 49% minder risico liepen om als gevolg van een ischemische hartziekte te overlijden in vergelijking met degenen die slechts 1000 milligram consumeerden.
5. Melk helpt tegen depressie
In 2017 deden wetenschappers onderzoek naar het effect van magere zuivelproducten op de stemming van 1159 volwassenen. Allen werden gevraagd om hun consumptie van magere en volle melkproducten bij te houden in de vorm van een vragenlijst. Daarnaast moesten zij hun stemming aangeven door middel van een depressieschaal.
Uiteindelijk ontdekte het team dat degenen die één tot vier keer per week magere melk en yoghurt consumeerden minder kans hadden om symptomen van een depressie te ontwikkelen in vergelijking met degenen die helemaal geen magere zuivelproducten binnenkregen.
Consumptie van volle zuivelproducten bleek daarentegen geen effect op het depressierisico te hebben. Volgens de wetenschappers zou dit te maken kunnen hebben met het feit dat de transvetzuren in volvette melk, die zijn gerelateerd aan depressies, worden gecompenseerd door het aminozuur tryptofaan. Deze stof is belangrijk voor de aanmaak van serotonine, een hormoon dat zorgt voor een goede stemming.
Reactie
Wat durf jij het rechttoe rechtaan te zeggen. Dit artikel maakt weer duidelijk wie er achter de gezondheids gids staan!
Wat een onzin over de effecten van melk. In de Benelux consumeren we veel melk en melk producten, zeker in Nederland. We hebben echter de meeste gevallen van Osteoporose en we worden met zn allen steeds vetter, ondanks de hoeveelheid zuivel die we wegwerken. Ik vind het schandalig dat zon artikel gepubliceerd wordt zonder literatuur verwijzing . Hier hoort minimaal een verwijzing naar een level 1 of 11 evidence vermeld te worden.
Hallo Jasper en Henk !!! Natuurlijk moeten daar bronvermeldingen bij. En waarachtig, in de tekst staan een aantal links, die, wanneer je erop klikt, precies naar die bronnen leiden, waar jullie naar vragen. Let op de blauwe stukjes tekst. Groetjes, Wiebe
Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit verhaal over melk klopt. Het is nogal een forse gezondheidsclaim. Volgens het etiket is het voedingsgehalte van melk bijna nihil. Behalve misschien de rauwe melk. Waar is deze claim op gebaseerd?
Dergelijke claims inzake voeding horen (standaard) gepaard te gaan met literatuurverwijzingen, vind ik... ik kan ze niet vinden, en dus kan ik het ook niet controleren of bevestigen. Dat is wel nodig, hedentendage. Er wordt teveel geroepen/geclamed. Zonder dat er verantwoording afgelegd hoeft te worden. Daar moeten wij, zeker in de zorg, vanaf.
Plaats een opmerking