Blijf op de hoogte

Eiwitrijke petit fours: een uitkomst bij ondervoeding

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee richt het bedrijf zich specifiek op de voedingsbehoefte van kwetsbare ouderen en patiënten. Met de productie van eiwitverrijkte mini-gebakjes wil het bedrijf een bijdrage leveren aan het voorkomen en verminderen van ondervoeding. Sales director Gerben Kegge en diëtist Mariska Dute vertellen meer.

Op welke manier dragen veranderingen in de maatschappij bij aan de groeiende noodzaak om alert te zijn op de voeding en beweging van ouderen?

Kegge: “De kosten die gepaard gaan met ons huidige zorgstelsel zijn hoog en zullen naar verwachting blijven stijgen in verband met de vergrijzing en het steeds ouder worden. Er wordt meer en meer gekeken naar langer thuis verplegen of (oudere) patiënten eerder naar huis sturen na behandeling in een ziekenhuis of instelling. Het minder (lang) bezetten van bedden in instellingen scheelt significant in kosten. De keerzijde is echter dat er meer druk komt te liggen op de partijen die het thuis verplegen organiseren en uitvoeren, zoals de thuis- en mantelzorg. Zij worden dan de aangewezen personen om ervoor te zorgen dat iemand goed eet en beweegt om langer vitaal te blijven en ook het risico op ondervoeding te verkleinen.”

Is de daarvoor benodigde kennis voldoende aanwezig?

Dute: “Onder zorgprofessionals zeker. Ruim tien jaar geleden werd het tijdens mijn stage al onder de aandacht gebracht. Daarbuiten is het nog een uitdaging, omdat de aandacht in onze huidige maatschappij vooral uitgaat naar het probleem van overgewicht. Ondervoeding wordt daardoor overschaduwd. Zo denken ouderen en hun naasten die gewichtsverlies opmerken vaak dat de impact daarvan wel meevalt, omdat iemand te zwaar is. In werkelijkheid kan het zijn dat de persoon dan al ondervoed is, omdat het gewichtsverlies wordt veroorzaakt door de afname van spiermassa in plaats van vet.”

Gewichtsverlies is een voor de hand liggend signaal van ondervoeding. Waar kan men verder op letten?

Dute: “Een van de eerste tekenen is een verminderde eetlust waardoor men de normale portiegrootte niet meer opeet. Bij iemand die zelfstandig woont is dat bijvoorbeeld te zien aan producten die in kastjes en koelkast blijven staan of eten dat in de prullenbak belandt. Qua fysieke veranderingen kunnen mensen last hebben van vermoeidheid, hebben ze minder zin in activiteiten, liggen eerder of langer in bed en blijven vaker thuis. Ook een droge huid, wondjes die niet genezen, een loszittend kunstgebit en/ of loszittende kleding kunnen aanleiding zijn om aan eventuele ondervoeding te denken.”

Hoe dragen jullie bij aan het tegengaan van ondervoeding bij ouderen?

Kegge: “Dat doen we middels Innopastry dat sinds 1 januari dit jaar onderdeel is van De Bakker. Bij Innopastry ontwikkelen we innovatieve producten voor de foodservice-industrie, groothandel en retail, die voorzien in de behoefte aan extra eiwitten bij ouderdom en tijdens ziekte en herstel. Als bedrijf zijn we ons bewust van de rol die eiwitten spelen bij het behouden van spiermassa en conditie, het bevorderen van herstel en het voorkomen van ondervoeding. Voldoende eiwitinname kan het leven een stuk aangenamer maken en daarbij zorgkosten helpen besparen. Vanuit dat bewustzijn combineren wij ons commercieel belang met een maatschappelijk belang. We creëren eiwitrijke gebakjes en zetten ons daarnaast in om het belang van eiwit en beweging onder de aandacht te brengen.”

Wat betekent dat in de praktijk?

Kegge: “Om zeker te zijn dat de boodschap rondom eiwit en beweging bij zowel zorgprofessionals als de maatschappij in bredere zin bekend is, neemt Innopastry deel aan onderzoeken zoals ProMuscle. Dit samenwerkingsverband tussen marktpartijen, zorg en wetenschap onderzoekt of een eiwitrijk dieet in combinatie met krachttraining toepasbaar is in de reguliere zorg voor thuiswonende ouderen, en welke economische voordelen een brede inzet van een dergelijk interventieprogramma met zich mee kan brengen. Daarnaast bezoeken we actief ziekenhuizen, diëtisten, thuiszorgorganisaties, logopedie praktijken en andere zorginstellingen om voorlichting te geven en feedback te verzamelen. In de toekomst hopen we nog meer te doen aan educatie via de media, het geven van presentaties en workshops, en onze verpakkingen.”

Eiwitten zijn in veel alledaagse producten te vinden en in principe onderdeel van een gebalanceerd dieet. Wat is de toegevoegde waarde van eiwitverrijkte producten?

Kegge: “Onze producten zijn bedoeld als aanvulling. Bij het eten ervan krijgt men met een relatief kleine hoeveelheid product een grote hoeveelheid eiwit binnen. Zo bevatten onze Bouwsteentjes, luchtige cakegebakjes met een zachte vulling in diverse smaken, meer eiwit dan drie volkoren boterhammen. Het zijn echt functionele gebakjes: kleine, aantrekkelijke hapjes verrijkt met snel opneembaar wei-eiwit. Onze bewuste keuze voor dierlijk eiwit betekent dat het lichaam wordt voorzien van de juiste aminozuren en het eiwit snel inzetbaar is als bouwstof. Tegelijkertijd maken het kleine formaat en aantrekkelijke uiterlijk de gebakjes uiterst geschikt voor mensen met weinig eetlust. Ook hebben we Easy-to-Eat ontwikkeld, een zacht zuivelproduct dat haast smelt in de mond, maar wel amylaseresistent is, en dus zeer geschikt voor mensen met kauw- en slikproblemen. Voor onze doelgroepen zijn de producten heel functionele tussendoortjes.”

Naast eiwit zijn jullie producten ook rijk aan suikers. Passen ze binnen een gezond dieet?

Dute: “Bij (dreigende) ondervoeding is een dieet dat rijk is aan zowel eiwit als energie van belang om ervoor te zorgen dat de energie-inname hoger ligt dan iemands verbruik. Bij een gebrek aan energie gebruikt het lichaam de ingenomen eiwitten als brandstof in plaats van bouwstof. Het feit dat onze producten naast veel eiwit een percentage suiker bevatten, is dan ook logisch. Enerzijds bevordert dit de smaak en anderzijds levert het de benodigde extra energie.”

Mariska Dute | Innopastry
Mariska Dute

Wat is een goed moment om eiwitverrijkte producten toe te voegen aan het dieet?

Kegge: “Hoewel ouderen en hun omgeving zelf kunnen besluiten onze producten te gebruiken, maken mensen er vaak voor de eerste keer kennis mee op aanraden van een zorgprofessional. Bijvoorbeeld wanneer ze tijdelijk in een ziekenhuis of zorginstelling verblijven, maar ook verpleegkundigen in de thuiszorg en diëtisten spelen een grote rol bij het informeren over onze producten. Het zijn dan ook de zorgprofessionals die hebben gezorgd voor het succes van de Bouwsteentjes en Easy-to-Eat, omdat zij consumenten adviseren de producten ook thuis te (blijven) gebruiken. Met als gevolg dat ze nu ook in diverse supermarktketens verkrijgbaar zijn voor de consument.”

Dute: “Voor een consument of familielid kan verminderde eetlust of zichtbaar onbedoeld gewichtsverlies een goed moment zijn om Bouwsteentjes of Easy-to-Eat in te zetten. Die beslissing is vooral gebaseerd op wat men met het blote oog kan zien en kan in principe zonder medisch advies genomen worden. Het is altijd verstandig om de (wijk)verpleegkundige, thuiszorg of huisarts te raadplegen, zodat een eventuele medische reden achter het gewichtsverlies onderzocht kan worden.”

Meer informatie
www.innopastry.com

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Kwetsbare ouderen die ondervoed raken, komen al snel terecht in een neerwaartse spiraal van lichamelijk functieverlies, valincidenten en langzamer herstel. Margriet Rutgers, operationeel manager van Zuyderland Thuiszorg, en diëtist Suzanne…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.