Blijf op de hoogte

Voeding met een biologisch keurmerk gezonder en lekkerder

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie.

Meer dan 150 personen werden gevraagd om 3 producten te proeven: yoghurt, fruitsap en chips. De proefpersonen kregen telkens 2 varianten van precies hetzelfde biologische product voorgeschoteld: één met biologisch keurmerk en één zonder.

Lekkerder, gelukkiger en gezonder

De onderzoekers legden de proefpersonen onder andere de vraag voor hoe lekker ze de producten vonden. Hieruit kwam naar voren dat producten met een biologisch label hoger scoorden. Afhankelijk van het product 6 tot 10% hoger. Volgens hen hadden de producten met een label meer smaak en aroma.

De mensen die deelnamen gaven ook aan dat ze meer positieve gevoelens ervaarden bij het consumeren van de producten met een biologisch label. Zo gaven ze aan dat ze zich gelukkiger voelden wanneer ze de yoghurt of chips met een biologisch label hadden gegeten. Bovendien denken consumenten dat deze producten gezonder zijn. Consumenten schatten het aantal kilocalorieën van deze producten gemiddeld zo’n 15% lager in.

Volgens onderzoeker Joachim Schouteten zou dat een punt van aandacht moeten zijn voor beleidsmakers. “Producten met biologisch label zijn niet noodzakelijk gezonder. We moeten vermijden dat dergelijke labels andere eigenschappen van een voedingsproduct ten onrechte positief beïnvloeden.”

Duurzame voeding | Mijn Gezondheidsgids
Lees ook: consument besteedt kwart meer aan duurzame voeding

“Een onterechte gezondheidsperceptie kan leiden tot overconsumptie van deze producten”, voegt professor Hendrik Slabbinck toe. “Dat heeft slechte gevolgen voor de gezondheid van de consument en voor de ecologische voetafdruk van onze voedingsgewoontes.”

Bereidheid om meer te betalen

Wanneer een product een biologisch keurmerk heeft, hebben consumenten ook de bereidheid om tot 30% meer te betalen. Slabbinck: “Dat lijkt goed nieuws voor de bio-producenten, maar de bereidheid om meer te betalen uit zich niet automatisch in daadwerkelijk gedrag. Hiervoor hebben consumenten vaak nog een extra duwtje in de rug nodig. Dat kan bijvoorbeeld door bio-producten een betere plaats in de winkelrekken te geven”.

Bron: Universiteit Gent

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Kwetsbare ouderen die ondervoed raken, komen al snel terecht in een neerwaartse spiraal van lichamelijk functieverlies, valincidenten en langzamer herstel. Margriet Rutgers, operationeel manager van Zuyderland Thuiszorg, en diëtist Suzanne…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.