Blijf op de hoogte

Parkinson

Gerelateerde artikelen

Wat de oorzaak is van de ziekte van Parkinson? Eén definitief antwoord is er (nog) niet. Wat we wel weten is dat dopamine producerende cellen in de hersenen langzaam afsterven.…

Het diagnosticeren van de ziekte van Parkinson gaat niet gemakkelijk. Zeker in vroege stadia kan het lastig zijn om Parkinson te onderscheiden van een groep andere aandoeningen waarbij identieke verschijnselen…

Zingen kan helpen de stemming en motorische vaardigheden te verbeteren bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Daarnaast zou het ook de fysiologische indicatoren van stress verminderen volgens onderzoekers van…

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal Nederlandse parkinsonpatiënten de komende decennia met 71% zal stijgen, een toename die voornamelijk het gevolg is van de vergrijzing…

Diepbreinstimulatie (DBS) kan onder meer Parkinson-patiënten verlossen van ongecontroleerd bewegen of trillen. De bestaande technologie om DBS-elektrodes in de hersenen te plaatsen is echter onnauwkeurig, waardoor alleen topspecialisten een goede…

Bij de meeste mensen met de ziekte van Parkinson is het idiopathisch, wat betekent dat de ziekte geen bekende oorzaak heeft. Blijvend onderzoek naar deze progressieve neurodegeneratieve ziekte is dan…

Sommige mensen ervaren tijdens hun slaap zeer levendige dromen. Hierdoor kan hun slaap enorm verstoord raken. In sommige gevallen is er dan sprake van de REM-slaap gedragsstoornis (RBD). Hiervan wordt…

Patiënten met de ziekte van Parkinson die last hebben van visuele hallucinaties – zoals het zien van dieren of mensen die er niet zijn – vertonen andere verbindingen op hersenscans…

Hoewel we vaak twee dingen tegelijkertijd moeten doen, zoals lopen en praten, is dit lastig voor veel mensen met Parkinson. Dit kan komen doordat de hersenen bij Parkinson in zulke…

Gerard (43) is elf jaar geleden gediagnosticeerd met Parkinson. Zijn functie als technisch netwerkbeheerder kon hij niet meer uitvoeren, maar dat weerhield hem er niet van om vrijwilligerswerk te gaan…

In Groningen is integrale Parkinsonzorg niet langer toekomstmuziek. In mei dit jaar startte daar het Punt voor Parkinson, dat is gevestigd in Maartenshof. Alle gespecialiseerde disciplines rondom patiënten met Parkinson…

Hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen Bas Bloem (Radboud universitair medisch centrum) en zijn collega-hoogleraar neurologie Teus van Laar (Universitair Medisch Centrum Groningen) zijn fanatiek pleitbezorgers van integrale netwerkzorg rondom Parkinsonpatiënten. Niet alleen…

Onderzoekers hebben een nieuwe risicofactor ontdekt waarbij de ziekte van Parkinson zich al op vroegere leeftijd kan ontwikkelen dan doorgaans het geval is. Na een academische samenwerking op wereldniveau is…

Onderzoekers van de University of Edinburgh zijn een stap dichterbij gekomen in het ontwikkelen van een test die Parkinson in een vroeg stadium ontdekt. Experimentele test In de methode ontwikkeld…

De effecten van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) wijzen op een mogelijk verband met het krijgen van de ziekte Parkinson. Onderzoekers leggen in een uitgave van JAMA Neurology de associatie tussen bewusteloosheid…

De bekende motorische symptomen van de ziekte van Parkinson zijn al lang bekend. Toch verdient een aantal symptomen een nieuwe visie. Neuroloog Ad Vermeij legt uit: “Als neurologen hebben we…

Een Parkinson-patiënt heeft vaak moeite met bewegen. Anderzijds is het juist van belang om te blíjven bewegen. Nico Leenders, professor in de neurologie aan het UMCG, geeft uitleg. Verschillende uitingen…

In augustus 2008 werd bij Henriët de ziekte van Parkinson vastgesteld. Ze was toen 44 jaar. “Ik werkte in een callcenter en merkte op een gegeven moment dat ik verschillende…

Het is belangrijk om de zorg voor Parkinson te organiseren in netwerken van professionals. Zij zijn gespecialiseerd in een goede behandeling van de Parkinsonpatiënt, met als resultaat een betere kwaliteit van leven.…

Iedereen heeft wel een beeld bij de ziekte van Parkinson: trillende handen, moeizaam praten, stijfheid en schuifelend lopen. Deze motorische symptomen zijn echter slechts het topje van de ijsberg. De…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.