Blijf op de hoogte

Algemeen

Gerelateerde artikelen

Carola Vermeer was 37 jaar en zat lekker in haar vel. Tóch werd ze alsmaar nieuwsgieriger naar de mogelijkheden van botox om mooi oud te worden. Ze liet zich behandelen…

De profielerkenning van cosmetische geneeskunde heeft al sinds de oprichtersvergadering van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) in 2003, grote prioriteit voor cosmetisch arts KNMG drs. Hayri Hortoglu. Hij was…

Cosmetische geneeskunde is al jaren een veelbesproken onderwerp en sinds 1 juli 2019 een officieel erkend medische discipline. Deze recente regelgeving garandeert de kwaliteit en zorg voor de cliënt –…

Trots als een pauw is cosmetisch arts KNMG, Hoofd opleidingsinstituut cosmetische geneeskunde (SOCG) en bestuurslid NVCG, Sindy Plinsinga, dat na zeven jaar intensieve inzet voor de professionalisering van cosmetische geneeskunde,…

Sinds 1 juli is cosmetisch arts KNMG een beschermde titel in Nederland. Dit betekent dat afgestudeerde artsen nu een gecertificeerde opleiding kunnen volgen, maar ook dat cliënten meteen kunnen zien…

“Steunkousen en therapeutisch elastische kousen zijn niet te vergelijken. In de volksmond gebruikt men die eerste term, maar de werking is heel anders”, legt Mark Oldekamp uit. De directeur van…

Veel mensen zien spataderen vooral als een cosmetisch probleem, maar meestal is er wel meer aan de hand en kunnen spataderen onbehandeld tot grote problemen leiden. Vroege diagnose en behandeling…

Niet alle eierstoktumoren hebben een chirurgische behandeling nodig. Dat blijkt uit een grootschalige, internationale studie van de ‘International Ovarian Tumour Analysis’ (IOTA) groep die vandaag in The Lancet Oncology is…

De jaarlijkse gezondheidsenquête van het CBS laat zien dat vrouwen vaker dan mannen aangeven moeite te hebben met activiteiten die mensen normaal gesproken wel kunnen doen. Bewegingsbeperking wordt het meest…

“Ineens draait alles om”. Het rapport van het lectoraat IMD van Hogeschool Utrecht draagt een treffend citaat als titel. Het is afkomstig van een van de 34 (zeer) jonge moeders…

Hoewel vaak wordt gedacht dat mannen atletischer zijn dan vrouwen, blijkt niets minder waar te zijn. Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vrouwen het sterkere geslacht zijn. Hun lichamen zijn…

In Nederland zijn er per jaar 100.000 slachtoffers van seksueel geweld. Hiervan is 80 procent vrouw. Het meemaken van seksueel geweld is een zeer aangrijpende gebeurtenis en kan grote sporen…

De meerderheid (86%) van de Nederlanders denkt ten onrechte dat kanker bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak is, terwijl het hart- en vaatziekten zijn. Ruim 60% denkt dat mannen vaker sterven…

Bestaande regelingen en procedures voor kwetsbare vrouwen die verblijven in een opvanglocatie sluiten niet goed op elkaar aan. Het is voor vrouwen in deze situatie bijna onmogelijk zelfstandig hun weg…

Negen procent van de moeders met een kind van 0-4 jaar heeft tijdens de zwangerschap weleens gerookt. Dit betreft vaker jonge moeders (18-24 jaar), moeders met een lage of middelbare…

Met verbazing heb ik de troonrede aangehoord (en nog eens nagelezen). Het woord jeugd stond er niet in of het was in lijdende zin; iets over ‘volgende generatie, meer jongeren…

Sociaal werkers zijn breed opgeleid en gewend om de vragen van kinderen en ouders als uitgangspunt te nemen bij de hulpverlening. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan een veranderend…

Vereniging Nee-Eten! informeert en ondersteunt gezinnen waarvan het kind sondevoeding krijgt of chronisch voedsel weigert. Sommige kinderen willen of kunnen helemaal niet eten, andere zijn heel selectief met eten en…

Zwanger willen worden, maar langs de natuurlijke weg wil het niet lukken. Hoe maak je dat bespreekbaar en welke alternatieven zijn er? Gynaecoloog dr. Jeroen van Disseldorp van het St.…

Zoals de term al doet vermoeden verlaten vroeggeborenen baby’s de veilige baarmoeder vroegtijdig. Hierdoor moeten ze zich aanpassen aan invloeden van de buitenwereld, zoals licht en geluid, voordat zij daar…

Wie zoekt naar medische apps zal duizelen van het aantal. Er zijn op dit moment al meer dan 160.000 medische apps te downloaden. Daarvan zijn er ongeveer 40.000 die echte…

Bij een deel van de zwangere vrouwen komt het voor: aanwijzingen die doen vermoeden dat het kindje zich te vroeg aandient. Maar is er ook daadwerkelijk sprake van een mogelijke…

75 procent van de paren die behandeld worden in het Centrum Voortplantingsgeneeskunde in Den Bosch, gaat naar huis met een baby. Een nauwkeurige afstemming van de juiste behandeling op het…

In de jeugdhulp is behoefte ontstaan aan nieuw taalgebruik. De tijd dat hulpverleners alle regie in handen namen is voorbij, maar een term als eigen kracht, die daarvoor in de…

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Nederland. Bepaalde terminologie heeft bijgedragen aan die overgang en een bredere transformatie in de jeugdhulp. Bijna twee jaar verder is een…

Kinderen met complexe problemen en hun ouders effectief helpen met goedkopere zorg in hun eigen omgeving. Het zijn belangrijke ambities waarom de jeugdhulp in 2015 werd overgeheveld naar gemeenten. Toch…

Nu de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bijna twee jaar bij de gemeenten ligt, kunnen er conclusies getrokken worden. Er moet een eind komen aan de bureaucratische ellende. Aan vernieuwing komt…

In gezinnen waar negatieve patronen zijn ingeslepen en waar uithuisplaatsing van een tiener dreigt, kan multidimensionele familietherapie (MDFT) worden ingezet. MDFT-therapeut Marijn Tenwolde, werkzaam bij jeugdzorgorganisatie Lindenhout, vertelt hoe deze…

Als kinderen niet bij hun biologische ouders kunnen opgroeien, kan een pleeggezin uitkomst bieden, vertelt Renée Middel (53 jaar), directeur bij Parlan Jeugdhulp, en zelf opgegroeid in pleeggezin. “Als het…

Het opvoeden van een kind, en de ondersteuning bij het opgroeien, wordt door de meeste ouders als een mooie ervaring gezien. Niet alle kinderen en ouders hebben het echter getroffen;…

“Kom maar aan mijn bureau zitten, dan mag je even kleuren.” Met die woorden liet Erik zijn vijfjarige dochter even op kantoor, terwijl hij snel iets doorsprak met een collega.…

Wanneer ouders problemen ondervinden bij de opvoeding of ontwikkeling van hun kind, kan het inschakelen van hulp van grote waarde zijn. Bij deze ondersteuning is het vinden van de juiste…

Sinds de invulling van jeugdhulp met de komst van de nieuwe Jeugdwet (2015) bij gemeenten ligt, kunnen sociaal werkers en jeugdartsen in een vroeg stadium veel betekenen. Wat doen sociale…

Bijna 1300 jeugdartsen bundelen hun krachten in de vereniging AJN Jeugdartsen Nederland. De jeugdarts is een veelzijdige professional. Werkzaam in onder meer de jeugd ggz, het wijkteam, de school, Veilig…

Een aanstaande moeder zal voor en tijdens de zwangerschap goed zorgen voor haarzelf – en dus ook voor haar kindje. Dat begint meestal bij het slikken van extra foliumzuur en…

Na langdurige sondevoeding blijkt zelfstandig eten vaak een probleem, vertelt Angelika Kindermann, kinderarts-maagdarmleverziekte in het AMC in Amsterdam. Voedselweigering kan ook andere oorzaken hebben. Voor ouders is het zwaar, zeker…

Op haar achttiende liep Rianne van Lowijde een ontsteking in haar geslachtsorganen op, met verklevingen als gevolg. Al van tevoren wisten Rianne en haar man Joep daarom dat het niet…

Laat ik tijdens mijn zwangerschap testen of mijn kindje een afwijking heeft? Het is een vraag waar veel vrouwen bewust mee bezig zijn. Want een prenatale screening doe je niet…

Bij 1 op de 6 stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te raken. Wanneer behandelingen die daar – afhankelijk van de diagnose – op volgen niet succesvol…

Bij het eerste contact klinkt op de achtergrond een baby die zich overtuigend meldt. Logisch, want ze wordt net gevoed. Het leven van Anja en Roger ziet er compleet anders…

Een toename in spierkracht leidt tot verbetering van hersenfuncties bij volwassenen die kampen met milde geheugen- en denkproblemen. Dit blijkt uit een vervolgonderzoek van wetenschappers van de University of Sydney.…

In de gezondheidszorg is het aanbod aan apps en andere digitale tools enorm. Toch staat e-health in de gemiddelde huisartsen- of fysiopraktijk nog in de kinderschoenen. Volgens Ilse Swinkels, onderzoeker…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.