Blijf op de hoogte

Persoonlijke data bijhouden met Clinicards

Wie zoekt naar medische apps zal duizelen van het aantal. Er zijn op dit moment al meer dan 160.000 medische apps te downloaden. Daarvan zijn er ongeveer 40.000 die echte medische gegevens verzamelen, zoals hartslag, pijn, bloeddruk of urineverlies. Maar hoe zorg je ervoor dat artsen en patiënten door de bomen het bos nog zien en medische apps ook echt gaan gebruiken?

Het bedrijf Synappz uit Zaltbommel ontwikkelde Clinicards. Erik van Zijden, directeur: ‘’Waar we naartoe willen is dat je straks aan de hand van jouw eigen data een heel eigen advies en behandeling krijgt.”

Uw bedrijf ontwikkelt apps voor en in opdracht van de zorg. Hoe is uw bedrijf ontstaan?

“Ons bedrijf is in 2012 opgericht door drie founders, allen met een medische achtergrond, die bereid waren de stap naar het vrije ondernemerschap in de zorgsector te maken. De eerste app die we ontwikkelden was voor mensen met blaasklachten. Daarna volgden er snel meer en op een bepaald moment zette dat ons aan het denken. Als je kijkt naar alle medische gegevens die rondom een patiënt kunnen worden verzameld, dan betreft dit slechts voor een klein deel gegevens vanuit een zorginstelling. Denk dan aan zaken als bloeddrukmetingen, laboratoriumuitslagen of röntgenfoto’s.”

Dat kan anders, dacht u?

“Inmiddels is duidelijk dat door de patiënt zelf verzamelde gegevens heel waardevol kunnen zijn. Maar artsen en ict’ers van ziekenhuizen zitten met de handen in het haar. De explosieve groei van medische apps roept vragen op over de veilige omgang met deze gegevens. En hoe zorg je er als arts voor dat je precies de juiste informatie verzamelt, want elke patiënt is uniek. Daarvoor hebben we Clinicards ontwikkeld. Een Clinicard vangt heel nauwkeurig precies één medisch-relevante indicator, zoals bloeddruk of hoeveelheid pijn bijvoorbeeld. Een complete verzameling Clinicards werkt dan als een blokkendoos, waarmee je veel bredere toepassingen kunt maken. En natuurlijk gebeurt dat allemaal op basis van een degelijke versleuteling en in een volledig gecertificeerde omgeving.”

Hoe werkt het in de praktijk?

“In overleg met de arts wordt voor een bepaalde patiënt de juiste set Clinicards samengesteld die nodig zijn om zijn specifieke symptomen te vangen en in kaart te brengen. Die gegevens worden inzichtelijk gemaakt voor de patiënt en, als de patiënt dat wil, ook getoond aan de arts. Dit betekent een enorme verbetering van de arts-patiëntdialoog en van het zorgproces zelf.”

Zijn er al ziekenhuizen die met Clinicards werken?

“We zitten nu vlak voor de marktintroductie. Er loopt een pilot in het Slingeland Ziekenhuis op het gebied van hartritmestoornissen. Een aantal andere ziekenhuizen heeft interesse getoond voor de inzet bij reuma, bij borstkanker of na operaties.”

Waar lopen jullie tegenaan bij de implementatie?

“Als je data verzamelt moet je ervoor zorgen dat die makkelijk uitwisselbaar zijn met andere toepassingen in de zorg. Maar dan moet je als bedrijf daar wel voor open staan en over je eigen schaduw heen durven stappen. Verder geloven wij dat de patiënt zelf de controle moet hebben en houden over zijn of haar eigen data. Ook dat roept soms nog vraagtekens op bij zorginstellingen.”

Gerelateerde artikelen

Sinds 1 juli is cosmetisch arts KNMG een beschermde titel in Nederland. Dit betekent dat afgestudeerde artsen nu een gecertificeerde opleiding kunnen volgen, maar ook dat cliënten meteen kunnen zien…

Trots als een pauw is cosmetisch arts KNMG, Hoofd opleidingsinstituut cosmetische geneeskunde (SOCG) en bestuurslid NVCG, Sindy Plinsinga, dat na zeven jaar intensieve inzet voor de professionalisering van cosmetische geneeskunde,…

Cosmetische geneeskunde is al jaren een veelbesproken onderwerp en sinds 1 juli 2019 een officieel erkend medische discipline. Deze recente regelgeving garandeert de kwaliteit en zorg voor de cliënt –…

De profielerkenning van cosmetische geneeskunde heeft al sinds de oprichtersvergadering van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) in 2003, grote prioriteit voor cosmetisch arts KNMG drs. Hayri Hortoglu. Hij was…

Veel mensen zien spataderen vooral als een cosmetisch probleem, maar meestal is er wel meer aan de hand en kunnen spataderen onbehandeld tot grote problemen leiden. Vroege diagnose en behandeling…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.