Blijf op de hoogte

Spataderen: niet te onderschatten!

Veel mensen zien spataderen vooral als een cosmetisch probleem, maar meestal is er wel meer aan de hand en kunnen spataderen onbehandeld tot grote problemen leiden. Vroege diagnose en behandeling is daarom gewenst. Dr. Menno Gaastra is voorzitter van de Dutch College of Phlebology (DCOP) en van de domeingroep Vaten van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Hij legt uit waarom spataderen niet onderschat mogen worden.

Spataderen ontstaan door een (meestal) familiaire aanleg voor een slappe vaatwand. De kleppen die het bloed in de aderen beletten om terug te stromen, sluiten daardoor niet goed op elkaar. Met name in de benen ontstaan zo door de zwaartekracht spataderen. Die kunnen duidelijk zichtbaar zijn, maar ook dieper in de benen gelegen zijn. Het gevolg is dat zo relatief meer vocht en afvalstoffen zich ophopen in de benen, die zwaar en moe gaan voelen. Ter plekke van de spataderen zelf kan ook pijn ontstaan.

Niet cosmetisch

“Spataderen zijn zeker geen cosmetisch verhaal”, vertelt Gaastra. “Doordat vocht en afvalstoffen niet goed worden afgevoerd, krijg je allerlei klachten aan de benen. Eczeem, pijn, verkleuring, wonden die slecht herstellen en zelfs open benen. Ook bij mensen van 30, 40 jaar oud. Tenzij je er geen last van hebt, is het zeker verstandig om er door een specialist naar te laten kijken. Denk niet dat er niets aan te doen is.”

Kousen

Want er zijn zeker remedies. In ernstige gevallen kunnen de spataderen ingespoten of dichtgebrand worden. Een therapeutisch-elastische kous is eveneens een probaat middel, zeker als iemand ervoor kiest om geen verdere behandeling te ondergaan. Een goede kous kan ook na een behandeling gebruikt worden, omdat het proces niet stopt. “Een elastische kous geeft druk, zodat vocht en afvalstoffen worden tegengehouden. Zo heb je veel minder last van klachten”, aldus Gaastra. Het aanmeten van een kous is echter wel specialistisch werk. “Veel kousen hebben een strakke boord, zodat vocht en afvalstoffen geen kant op kunnen. De circulatie moet wel goed zijn en het aanmeten moet goed gebeuren. De druk moet op de juiste plekken uitgeoefend worden en dan zie je dat dit een relatief simpel, maar zeer doeltreffend middel is.”

Gerelateerde artikelen

Sinds 1 juli is cosmetisch arts KNMG een beschermde titel in Nederland. Dit betekent dat afgestudeerde artsen nu een gecertificeerde opleiding kunnen volgen, maar ook dat cliënten meteen kunnen zien…

Trots als een pauw is cosmetisch arts KNMG, Hoofd opleidingsinstituut cosmetische geneeskunde (SOCG) en bestuurslid NVCG, Sindy Plinsinga, dat na zeven jaar intensieve inzet voor de professionalisering van cosmetische geneeskunde,…

Cosmetische geneeskunde is al jaren een veelbesproken onderwerp en sinds 1 juli 2019 een officieel erkend medische discipline. Deze recente regelgeving garandeert de kwaliteit en zorg voor de cliënt –…

De profielerkenning van cosmetische geneeskunde heeft al sinds de oprichtersvergadering van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) in 2003, grote prioriteit voor cosmetisch arts KNMG drs. Hayri Hortoglu. Hij was…

“Steunkousen en therapeutisch elastische kousen zijn niet te vergelijken. In de volksmond gebruikt men die eerste term, maar de werking is heel anders”, legt Mark Oldekamp uit. De directeur van…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.