Blijf op de hoogte

Alles over kanker

Over de ziekte

Gerelateerde artikelen

Alles over kanker
Kanker heb je samen

De diagnose kanker geeft een schok. Uiteraard voor de patiënt zelf, maar naasten als familie, vrienden of collega’s voelen dat net zo. Psycho-oncologische centra en inloophuizen zijn er voor mensen…

Alles over kanker
Kanker, wat is dat nou?

De oorzaken van kanker zijn net zo talrijk als er soorten kanker zijn. “Kanker kun je overal in je lichaam krijgen, van je grote teen tot het puntje van je…

Kanker wordt meer en meer een chronische ziekte. De sterftecijfers dalen al jaren, terwijl het aantal patiënten nog steeds toeneemt. Er zijn dus meer mensen die langer kanker hebben. Dat…

In bijna een derde van de sterfgevallen was kanker in 2018, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Er overleden ongeveer 47.000 (30 procent) aan de gevolgen van…

Uitzaaiende kankercellen zijn te onderscheiden van goedaardige cellen aan de hand van de beweging die ze maken: kankercellen die uitzaaien bewegen zich als een roofdier op zoek naar prooi. Internationaal…

Veel pijn, een late diagnose en steeds minder kunnen. “En dat allemaal vanwege iets kleins in mijn ruggenmerg,” vertelt Riehanne (62). Zij lijdt aan syringomyelie, een met vocht gevulde ruimte…

“Een zondagskind”, noemt moeder Wally haar zoon Dennis. En tot die ene dag in april 2014 was dat ook zo. Maar die dag knapte er letterlijk iets in zijn hoofd…

Familie en naasten geven doorgaans met liefde gehoor aan de wens voor een aangenaam levenseinde van een uitbehandelde kankerpatiënt. Toch blijkt dit in de praktijk niet zo vanzelfsprekend als dat…

De diagnose kanker zet het leven op zijn kop van de patiënt en diens naasten. Wanneer blijkt dat de kanker een zeldzame soort betreft, betekent dit niet alleen de start…

Een divers voedingspatroon met matige consumptie is al genoeg om het overlijdensrisico van ex-kankerpatiënten met 65% te reduceren. Dat stellen wetenschappers van the University of Florida’s College of Public Health…

Onderzoekers hebben met succes virussen ‘getraind’ om kanker te herkennen en te elimineren zonder gezond weefsel te beschadigen. Dit blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Clinical Cancer Research. Succesvol…

De nieuwe behandeling tegen buikvlieskanker, PIPAC, is veelbelovend: het kan het leven van voorheen uitbehandelde patiënten drastisch verlengen. Het geeft patiënten die niet meer in aanmerking komen voor een andere…

De kansen op overleving van kanker zijn de afgelopen 50 jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe overlevingscijfers die Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) publiceerde over de periode 1961-2015, op basis…

Joke Goudriaan genoot volop van het leven. Ze was trotse moeder en oma van twee kleinkinderen, werkte als praktijkondersteuner in huisartspraktijken en ondernam verscheidene sportieve en sociale activiteiten. Tot er…

Orale seks en roken verhogen het risico om een HPV-gerelateerde vorm van hoofd- en nekkanker te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Oncology. Humaan…

Toen de 16-jarige Robin een bultje op zijn been ontdekte, dacht hij er aanvankelijk niets bij. Maar toen de zwelling steeds groter en donkerder begon te worden, besloot hij toch…

Een gezond gewicht, maar toch een obesitas-gerelateerde vorm van kanker. Volgens een recente studie is dit niet ondenkbaar. Onderzoekers van the University of Arizona Mel en the Enid Zuckerman College…

Alles over kanker
Kanker in vakantietijd

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Een tijd voor de meesten onder ons om naar uit te kijken. Een paar weken onbezorgd genieten. Heerlijk ontstressen en plezier hebben, vrij!…

Anneke (59) heeft al sinds haar geboorte von Hippel-Lindau. De ziekte Von Hippel-Lindau is een zeldzame erfelijke ziekte waarbij verschillende, zowel goed- als kwaadaardige gezwellen (tumoren) kunnen ontstaan op verscheidene…

Onderzoekers, van onder andere het Nederlands Tweelingen Register van de VU, hebben honderden genen gevonden die invloed hebben op het tijdstip dat de puberteit begint en die het risico op…

Luister hieronder naar het gesprek: Transcript Welkom bij Mijn Gezondheidsgids. Vandaag zijn we in gesprek met Hendrik over Gastro Intestinale Stromale Tumor, afgekort GIST. Hallo Hendrik. Hallo. Kun je me…

De nieuwe Kanker Risico Test detecteert het risico op het ontwikkelen van erfelijke kanker in de toekomst. Dr Patrick Willems, directeur van laboratorium GENDIA, geeft uitleg over de voordelen en…

Alles over kanker
Eigen regie wordt maatwerk

Het is belangrijk dat kankerpatiënten tijdens het hele zorgproces goede keuzes kunnen maken, hiervoor de tijd kunnen nemen en terecht kunnen bij wie ze willen. “Patiënten moeten de juiste ondersteuning…

Gezond blijven en daardoor gezond ouder worden, wie wil dat niet. Hoe dat kan worden bereikt, is een interessant vraagstuk waar Sjaak van der Pouw (Directeur Enterprise Services en Business…

Bij kanker gaat de aandacht eerst en vooral uit naar de medische behandeling. Naast de lichamelijke impact heeft kanker echter ook grote sociale en emotionele gevolgen, waar in ziekenhuizen nog…

Alles over kanker
Leven met kanker in het gezin

Maria had het goed voor elkaar; een fijn gezin, leuke baan en goede vrienden. Ze had net een paar mooie vakanties geboekt met het gezin, toen er, als donderslag bij…

Tegenwoordig wordt er niet alleen meer gekeken naar de economische en epidemiologische impact van kankervormen die grote groepen treffen. Het begrip ‘verloren levensjaren’ wordt steeds meer in ogenschouw genomen in…

In ons land krijgen elk jaar ruim 100.000 mensen te horen dat zij kanker hebben. 70% van deze groep is ouder dan zestig jaar; ruim 30% ouder dan vijfenzeventig jaar. Door de…

Alles over kanker
Feiten en fabels over kanker

Er is veel te doen rondom kanker; het lijkt wel alsof je het óveral van kunt krijgen. Van bijvoorbeeld deodorant, luchtverfrissers en de zon. Maar wat is daarvan waar? We…

Gezonde voeding helpt sommige kankervormen te voorkomen. Momenteel wordt onderzocht of gezond eten ook bijdraagt aan herstel. Ellen Kampman, Persoonlijk Hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen UR legt uit: “Op…

Een oncologisch netwerk is niet anders dan welk ander netwerk dan ook: in verschillende ziekenhuizen worden delen van de oncologische zorg bedreven. Die zorg kent uiteraard wel de nodige samenhang.…

Er wordt in de media steeds meer bericht dat kanker over twintig jaar een chronische ziekte zal zijn. Goed nieuws natuurlijk, maar hoe realistisch is het? Internist-oncoloog Hans Gelderblom reageert:…

 

Symptomen

Gerelateerde artikelen

In het najaar van 2017 deed de NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties) onderzoek naar de late gevolgen van kanker onder (ex-)kankerpatiënten via doneerjeervaring.nl. Dat leverde een aantal opvallende resultaten op.…

(Huis)artsen vragen regelmatig aan patiënten om goed te letten op ongewoon gewichtsverlies. En dat lijkt niet voor niets. Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van Oxford University en University of Exeter…

Een op de twintig wereldwijde kankergevallen is gerelateerd aan diabetes en overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology. Obesitas en diabetes…

Genetische mutaties waarvan voorheen werd gedacht dat ze een zeldzame beenmergziekte veroorzaken, blijken in plaats daarvan kanker te verwekken. Dit stellen onderzoekers van het Centre for Biomedical Network Research on…

Tumorcellen maken handig gebruik van de eigenschappen van het eiwit ATF4. Dit eiwit helpt lichaamscellen overleven bij zuurstof- en voedselgebrek, maar regelt ook dat onherstelbaar beschadigde cellen opgeruimd worden. Veel…

Veel kankerpatiënten krijgen tijdens en na hun ziekte te maken met veranderingen in hun uiterlijk. Haaruitval, gewichtsverlies en aantasting van de huid zorgen ervoor dat zij het idee hebben zichzelf…

Voor vele honderdduizenden patiënten en hun partners (meer dan 1 miljoen mensen) veroorzaakt kanker grote problemen bij seks en intimiteit. Diepgaand onderzoek, met vragen die ertoe doen De Nederlandse Federatie…

Hoewel leefgewoontes en omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van verschillende kankersoorten, komt het hoofdzakelijk op pure toeval aan. Dit blijkt uit onderzoek van Johns Hopkins University, dat…

Adolescenten en jongvolwassenen die kanker overleven, worstelen vaak nog jaren na de diagnose met sociale problemen. Uit onderzoek van Olga Husson van het Radboudumc onder 215 jonge kankerpatiënten blijkt dat…

Kanker kan zich door het lichaam heen verspreiden via verschillende ‘uitvalswegen’. Een belangrijke route zijn de lymfevaten, een specifiek soort aderen. Bij de aanwezigheid van een tumor maakt het lichaam…

Het risico op kanker in de lever ligt mogelijk hoger als je een grote taillemaat, hoge BMI en diabetes mellitus (type 2) hebt. Dit blijkt uit resultaten van een nieuw…

Mannen met een niet-obstructieve azoöspermie (NOA) hebben geen zaadcellen in hun ejaculaat. Desondanks wordt bij de helft van deze mannen wel zaadcellen gevonden in de zaadbal. Ook hebben deze mannen…

 

Diagnose

Gerelateerde artikelen

Eierstokkanker geeft geen duidelijke klachten en wordt daarom vaak laat ontdekt. Tegen die tijd kan de ziekte al in een vergevorderd stadium zijn en ligt de overlevingskans lager. Een onderzoeksteam…

Dankzij verbeterde technieken wordt de rol van MRI voor de totale zorg alleen maar groter. Eerste lijn, tweede lijn en daarmee de patiënt profiteren. Het MRI Centrum opent binnenkort in…

Om een stukje weefsel – bijvoorbeeld voor kankeronderzoek weggenomen bij een patiënt – zo snel mogelijk af te koelen, is nu nog vloeibare stikstof nodig. Dit mag echter niet de…

Mensen met het erfelijke Lynch-syndroom door mutatie in het PMS2-gen hebben een licht verhoogde kans op darm- en baarmoederkanker, maar de kans op andere kankersoorten is niet duidelijk verhoogd. Dat…

Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek  met muismodellen, ondersteund met gegevens…

De behandeling van kanker kan ingrijpende gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een patiënt. De monitoring van een kankerpatiënt tijdens en na het behandelingstraject is vaak echter…

Kankerverwekkende stoffen in barbecuerook blijken niet alleen via inademing, maar ook via de huid ons lichaam binnen te dringen. Dat stellen onderzoekers van de Jihan University in China in het…

Een bloedtest die maar liefst acht verschillende kankersoorten in een vroeg stadium kan aantonen: het eerste onderzoek naar de zogeheten CancerSeek is veelbelovend. Het zou de mogelijkheid bieden om in…

De meerderheid van de kinderen met kanker laat tijdens behandeling veel psychosociale veerkracht zien. Een op de vijf kinderen houdt echter last van gedragsproblemen die zorgen voor belemmeringen in het…

Er is nog onvoldoende herkenning van zeldzame ziekten in de zorg. Zowel in de nulde-, eerste- en tweedelijnszorg worden klachten niet herkend als passend bij een mogelijke zeldzame aandoening, waardoor…

Werk jij regelmatig ‘s nachts? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Wetenschappers van the State Key Laboratory of Biotherapy and Cancer Center veronderstellen namelijk dat nachtdiensten tot een verhoogd…

Kanker kan voor een aanzienlijk deel worden voorkomen door veranderingen in de levensstijl. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van the American Cancer Society, recent gepubliceerd in het tijdschrift CA: A…

Veel mensen die de diagnose kanker hebben gekregen, ontwikkelen een posttraumatische stressstoornis en blijven hier ook na een succesvolle behandeling mee door leven. Dat blijkt uit onderzoek van the National…

Van B-vitaminen wordt over het algemeen gedacht dat ze de kans op longkanker verlagen. Onderzoekers van de University Comprehensive Cancer Center veronderstellen echter het tegenovergestelde. Wanneer bepaalde supplementen in hoge…

Jonge mensen die getroffen worden door kanker, kunnen het gevoel hebben controle over hun leven kwijt te raken. Verlies van autonomie, sociale steun en het vermogen om met de gevolgen…

Veel patiënten die succesvol zijn behandeld tegen acute myeloide leukemie krijgen de ziekte binnen vier jaar weer terug. Vaak is de kanker dan resistent tegen chemotherapie. René Marke van het…

Een nieuw ontdekte kankercel verklaart waarom een teruggekeerd neuroblastoom niet meer behandelbaar is. AMC-onderzoekers ontdekten dit nieuwe celtype in neuroblastoom-tumoren. Dit celtype blijkt resistent tegen de gangbare chemotherapie. De cel…

Niet zo heel lang geleden was er sprake van één soort longkanker en één soort nierkanker. Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we nu dat long- of nierkanker (maar ook elke andere…

Er zijn steeds meer mogelijkheden voor een preciezere diagnose van prostaatkanker. Prof. Dr. Frans Debruyne is uroloog en medisch directeur van Andros Mannenkliniek, waar nieuwe mogelijkheden zoals MRI en biomarkers…

Elk jaar hebben ongeveer honderdduizend vrouwen in Nederland na het afnemen van het uitstrijkje milde klachten als lichte pijn, bloedingen en afscheiding. Rond de vijftienduizend vrouwen voelen zich bovendien gespannen…

Het belang van de patholoog in de diagnose, bijvoorbeeld in het geval van kanker, is enorm. Dr. Katrien Grünberg en prof. dr. Wim Timens, pathologen en hoofden van de afdeling…

De diagnostiek voor kanker verbetert op meerdere fronten en daarmee de mogelijkheid om therapieën of combinaties daarvan gerichter toe te passen. Wat zijn de laatste ontwikkelingen en hoe belangrijk is…

De verbetering van kwaliteit van oncologische zorg kan in verschillende mogelijkheden worden gezocht. Er kunnen meer samenwerkingsverbanden worden aangegaan, of zorginstellingen kunnen zich gezamenlijk richten op verdere specialisatie, ofwel concentratie…

Op maandag 7 maart hebben hoogleraar medische oncologie Winette van der Graaf en drie onderzoekers medische oncologie en pathologie van het Radboudumc, Dr. Yvonne Versleijen-Jonkers, Dr. Ingrid Desar en Dr. Uta…

De diagnose zaadbalkanker wordt in Nederland jaarlijks bij ongeveer 750 mannen gesteld. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij blanke mannen tussen de vijftien en veertig jaar oud.…

“Het is volop in de media: kanker zal de komende jaren meer en meer een chronische ziekte worden. De vijfjaarsoverleving na het stellen van de diagnose kanker is de laatste…

 

Behandeling

Gerelateerde artikelen

Maandag 3 juni hield patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een online vragenuurtje over wietolie (cannabisolie). Apotheker Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek beantwoordde in 45 minuten allerlei vragen over wietolie. Of je…

Evolutionaire speltheorie kan worden ingezet om de behandelresultaten van patiënten met uitgezaaide kanker te verbeteren, aldus een nieuw onderzoek in de laatste uitgave van JAMA Oncology. Strategische behandeling Dit onderzoek…

Door nieuwe mogelijkheden op het gebied van diagnostiek en behandeling wordt de kankerzorg steeds complexer. Artsen kunnen namelijk meer individuele factoren meewegen bij het stellen van een diagnose en patiënten…

Bestraling van kanker leidt in sommige gevallen tot lichamelijke klachten. Als deze klachten langere tijd na de bestraling aanhouden of juist dan ontstaan, noemen we dit late bestralingsschade. Voorbeelden van…

Door vernieuwende diagnostiek en een toenemend aantal behandelmogelijkheden groeit ook de complexiteit van oncologie gestaag. Om op de hoogte te blijven van alle onderzoeken en literatuur, is het uitwisselen van…

Na kankerdiagnose is het van belang zo snel mogelijk te weten op welke therapie de tumorcellen reageren. Zo kan voor de patiënt direct de best werkende behandeling worden ingezet. Ook…

In totaal namen in mei ruim 4300 (ex-)kankerpatiënten deel aan landelijk onderzoek van NFK via Doneerjeervaring.nl. Hieruit blijkt dat patiënten groot belang hechten aan een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis,…

De term ‘zeldzame kanker’ is een paradox: zeldzame kankers komen relatief vaak voor. Het zijn alleen erg veel verschillende types, en per type zijn er niet meer dan zes nieuwe…

Een behandeling voor kanker slaat lang niet altijd gelijk aan. Om nauwkeuriger in te schatten of een behandeling zal werken, is het noodzakelijk om het hele DNAprofiel van de tumoren…

Kankerpatiënten met uitzaaiingen op het buikvlies zijn soms gebaat met HIPEC of Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Bij die techniek wordt de buikholte gespoeld met medicatie. Direct in de buikholte HIPEC gebeurt…

Het integraal kankercentrum Nederland (IKNL) heeft deze week het rapport ‘Kankerzorg in beeld: zeldzame kanker’ gepresenteerd. In dit rapport staat beschreven welke kennis ontbreekt en welke mogelijkheden er zijn om…

Wetenschappers van de Arizona State University, in samenwerking met onderzoekers van de National Center for Nanoscience and Technology (NCNST), hebben belangrijke vooruitgang geboekt in de nanogeneeskunde. De wetenschappers hebben met…

Personalized medicine bij kanker is een op de individuele patiënt afgestemde benadering van therapie. Voor de keuze van de behandeling maakt men gebruik van specifieke moleculaire kenmerken van de tumor,…

Baarmoederhalskanker is een kwaadaardig gezwel van de baar-moederhals. De behandeling van de ziekte is steeds meer maatwerk, zegt Willemien van Driel, gynaecologisch oncoloog en woordvoerder oncologie van de Nederlandse Vereniging…

Alles over kanker
Avocadopitten tegen kanker?

Gooi jij de pit van je avocado ook altijd meteen weg? Zonde. Onderzoekers van de University of Texas Rio Grande Valley veronderstellen dat dit het meest gezonde deel is van…

Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden een nieuwe manier om speurstoffen aan te maken die met een PET-scan kankertumoren in beeld kunnen brengen. Deze nieuwe techniek biedt perspectieven om bepaalde…

Bij Fred Krijnen (59) werd in 2011 uitgezaaide prostaatkanker vastgesteld. “De prognose was op dat moment dat ik nog anderhalf tot twee jaar zou hebben”, vertelt hij. Hij onderging meerdere…

De behandeling van kanker bij kinderen is de voorbije jaren erg verbeterd, maar zelfs na volledige genezing laten de ziekte en de bijbehorende therapie sporen na. Tot nu toe was…

Ieder mens is uniek, en dat geldt ook voor elke vorm van kanker en de behandeling daarvan. Kanker is niet één ziekte en hetzelfde medicijn kan voor de ene patiënt…

De levensverwachting van patiënten met nierkanker zou met 2 tot 10 jaar verlengd kunnen worden dankzij operatie. Dit ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Mayo Clinic. Het zou gaan om patiënten…

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 600 tot 700 gevallen van baarmoederhalskanker geconstateerd. Dit is relatief gezien een laag aantal, maar hier komt bij dat circa 17.000 vrouwen jaarlijks behandeld moeten…

Radiotherapie, waarbij gebruik gemaakt wordt van radioactieve straling om kankercellen schade toe te brengen, is een veel voorkomende behandeling tegen kanker. De behandeling is echter altijd mensenwerk en brengt de…

Zodra een tumor het benauwd krijgt, past hij zijn uitzaaiingsstrategie aan. Lange tumoruitlopers maken onder invloed van zuurstoftekort plaats voor losse cellen die door het lichaam bewegen. Peter Friedl van…

De diagnose kanker komt vaak als een donderslag bij heldere hemel. De confrontatie met een levensbedreigende ziekte maakt heftige emoties los en kan het dagelijks leven volledig ontregelen. Dit geldt…

Het vakgebied van de interventie-radiologie is enorm in ontwikkeling. Rutger Bruijnen is radioloog bij het UMC Utrecht waar door hedendaagse techniek en software, behandelingen veiliger en doeltreffender kunnen worden uitgevoerd.…

Het aandachtsgebied van dr. Arno van Leenders (Erasmus MC te Rotterdam) is urogenitale pathologie, dus gericht op kanker van de blaas, prostaat, nieren en testis. Hij gaat in op het…

Niet iedereen die borstkanker heeft, is gebaat bij chemotherapie. Uit onderzoek blijkt dat sommige tumoren ook zonder chemotherapie niet terugkomen, vertelt René Bernards onderzoeker van het Nederlands Kanker Instituut en…

De afgelopen jaren zijn twee therapieën ontwikkeld die een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van longkanker: immunotherapie en Targeted Therapy. Nieuwe laboratoriumtechnieken maken het mogelijk te bepalen welke afwijkingen…

Moleculair biologen hebben een bijzondere rol in een ziekenhuis. Ze behandelen zelf niet, maar genereren wel uitslagen waarmee het beloop van ziektes inzichtelijk gemaakt kan worden. Bij Chronische Myeloïde Leukemie…

Het aantal sterfgevallen door eierstokkanker is wereldwijd enorm afgenomen. Volgens onderzoekers is de voornaamste reden hiervoor het gebruik van ‘de pil’ als anticonceptiemiddel. Daling sterftecijfer wereldwijd In het onderzoek geleidt…

Nog altijd is kanker doodsoorzaak nummer 1. Toch wordt progressie geboekt in het onderzoek naar het ontstaan en daarmee de behandeling van kanker. In de behandeling van kanker komen de…

Radiotherapie is een van de meest gebruikte methoden voor de behandeling van kanker. De andere zijn behandelingen met medicijnen (chemo- en hormoontherapie), immunotherapie en chirurgische verwijdering van tumoren. Radiotherapie houdt…

Een klinisch patholoog vormt een onmisbare schakel in de kankerzorg. Deze medisch specialist bestudeert bij een patiënt verwijderde cellen of weefsels en stelt op basis daarvan een diagnose. Het kan…

Hoewel het nog niet zo ver is dat we kanker een chronische ziekte kunnen noemen, hebben wetenschappers zich al positief over dat toekomstbeeld uitgelaten. Veelbelovende ontwikkelingen in de oncologie die…

Alles over kanker
Oncologische zorg op topniveau

De oncologische zorg in Nederland is goed toegankelijk en van uitstekende kwaliteit. Dankzij concentratie, specialisatie en intensieve samenwerking neemt de kwaliteit van de zorg voortdurend toe. Op diverse gebieden excelleert…

In het onderzoek naar en de behandeling van kanker zijn de laatste jaren belangrijke ontwikkelingen gaande. Voor longkanker betekent dat een niet geringe stijging van de levensverwachting, zegt prof. dr.…

Ongeveer een op de drie Nederlanders krijgt kanker en dat aantal stijgt nog steeds. Belangrijkste oorzaak is de vergrijzing: het merendeel van de patiënten is 65 jaar of ouder. Tegelijkertijd…

De impact van het hebben van kanker is nog tamelijk onderbelicht. Een keten van zorgverleners kan helpen. “Er is relatief weinig ruimte in de medische praktijk om de psychische impact…

Het verwarmen van de kankercellen, in combinatie met bestraling verhoogt de kans op succes. Hyperthermie (HT) is een effectieve behandeling voor kanker die wordt ingezet als een tumor minder gevoelig…

Alles over kanker
Radiotherapie in Nederland

Radiotherapie is een medisch specialisme dat gebruikmaakt van ioniserende straling. Deze straling wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten met oncologische ziekten of andere aandoeningen. Het is een effectieve behandeling…

Veel kankerpatiënten hebben bijwerkingen tijdens de behandeling. Denk aan littekenvorming na een operatie, huidproblemen bij bestraling, psychische klachten of vermoeidheid. Het is belangrijk dat de patiënt zoveel mogelijk inzicht heeft…

Iedere tumor, zelfs binnen één en dezelfde patiënt, heeft een unieke DNA-structuur. Hoe richt je daar je therapie op? Dit is een targeted therapie die zoveel mogelijk is toegespitst op…

Genetische informatie maakt behandeling succesvoller De behandeling tegen kanker is lang niet in alle gevallen succesvol. Toch verwachten deskundigen dat kanker zich in de toekomst steeds meer zal ontwikkelen tot…

 

Palliatieve fase

Gerelateerde artikelen

Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten worden te vaak aan hun lot overgelaten nadat een zorgverlener hun verteld heeft dat ze niet meer beter worden. Ruim een kwart van de mensen wordt niet…

Ongeneeslijke kankerpatiënten hebben er baat bij als er meteen gestart wordt met palliatieve zorg. Volgens onderzoek van de Universiteit Gent (Ugent), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis…

Bij de bestrijding van borstkanker is borstamputatie soms onvermijdelijk. Dit is een ingrijpende verandering, zowel fysiek als mentaal. Daarbij laten jonge vrouwen ook steeds vaker preventief een of beide borsten…

Alles over kanker
Bijwerkingen bij chemotherapie

Chemotherapie is gericht op het afremmen, vernietigen van sneldelende cellen. Nadeel is dat dit ook invloed heeft op de gezonde sneldelende cellen. Het resultaat is dat de patiënt te maken…

 

Nazorg

Gerelateerde artikelen

Het hebben of overleven van kanker gaat veelal gepaard met psychosociale gevolgen. Veel mensen zijn niet opgewassen tegen de stress die kanker met zich meebrengt, en eenmaal thuis ontstaan veel…

De diagnose kanker, en de bijkomende behandeling, heeft een grote impact op iemands leven en dat van diens naasten. In het zorgproces is er nog niet altijd of slechts beperkt…

Alles over kanker
Vruchtbaarheid na kanker

Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen met kanker geen maatregelen nemen om hun vruchtbaarheid te behouden. Veel patiënten zijn er niet van op de hoogte dat een chemokuur of bestraling…

De diagnose kanker is een hard gelag voor wie het overkomt. Werkgevers denken (nog te) vaak dat iemand met kanker niet meer terugkeert in het arbeidsproces. Ten onrechte, want kanker…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.