Blijf op de hoogte

Gezond ouder worden voor iedereen

Gezond blijven en daardoor gezond ouder worden, wie wil dat niet. Hoe dat kan worden bereikt, is een interessant vraagstuk waar Sjaak van der Pouw (Directeur Enterprise Services en Business Innovatie) en Wouter Nijhof (Collaboration Manager) van Siemens Healthineers zich dagelijks over buigen.

Wat moet er veranderen om dit ideaal te bereiken?

Van der Pouw: “Ziektes moeten eerder en nauwkeuriger worden opgespoord dan op dit moment mogelijk is. Nog veel vormen van kanker worden bijvoorbeeld in een vrij laat stadium ontdekt. Als je eerder, effectiever en op een minder ingrijpende wijze kan behandelen dan scheelt dat aanzienlijk. Het bevordert ook een snel en goed herstel van de patiënt en dat scheelt weer in de zorgkosten. Daarvoor moet je naar de individuele patiënt gaan kijken, een transitie maken naar personalized healthcare.”

Hoe kan dit worden bereikt?

Van der Pouw: “Dit kan onder andere met behulp van innovaties op het gebied van medische technologie en door te investeren in wetenschappelijke samenwerking. Siemens investeert hierin jaarlijks ongeveer één miljard Euro. Vernieuwingen, vooral binnen de beeldvormende apparatuur, zijn van groot belang. Deze bieden namelijk niet alleen de mogelijkheid om steeds nauwkeuriger en doeltreffender een diagnose te stellen en te behandelen, maar leveren ook waardevolle data op. Wij werken samen met Universitair Medische Centra en IBM Watson om al deze big data te combineren, er met slimme algoritmes patronen in te ontdekken en artsen te ondersteunen om deze informatie te interpreteren. Zo kunnen artsen straks per individuele patiënt beter voorspellen welke behandeling of medicatie wel of geen effect zal hebben – en waaróm.”

Welke andere ontwikkelingen zijn er gaande als het gaat om het stellen van een vroegtijdige diagnose?

Van der Pouw: “Wij hebben sinds kort ons aanbod voor diagnostiek en services uitgebreid met het diagnostische platform NEO1 van New Oncology. Dit platform ondersteunt pathologen en oncologen met uitgebreide moleculair-genetische informatie waarmee doel-gerichte therapieën voor hun kanker-patiënten op maat bepaald kunnen worden. De tests zijn gebaseerd op NGS (Next Generation Sequencing) voor tumoren, waarbij zowel weefselmonsters als lichaamsvloeistoffen worden geanalyseerd. Zo hoeft voor NEOliquid, een liquid-biopsy-test voor de moleculair-genetische analyse van solide tumoren, slechts een eenvoudig bloedmonster te worden afgenomen. Met de hoogwaardige NGS-technologie op basis van hybride-capture van NEO New Oncology kan het in het bloed circulerende DNA van de tumor uiterst nauwkeurig worden geanalyseerd.”

Hoe zien die wetenschappelijke samenwerkingen er in de praktijk uit?

Nijhof: “Wij helpen ziekenhuizen om slimme infrastructuur op te bouwen met als doel betere resultaten voor de patiënt tegen lagere kosten. Om dit doel te bereiken werken wij samen met Universitair Medische Centra en technologie- en softwarebedrijf IBM en investeren wij in researchprogramma’s om data te integreren in klinische informatiestromen. Of bijvoorbeeld in het MURAB-project waarbij Siemens samen met de Universiteit Twente, Radboud Universiteit, Ziekenhuisgroep Twente, Kuka en universiteiten uit Verona en Wenen een robotarm ontwikkelt voor een efficiëntere workflow en het nauwkeuriger nemen van een biopt bij borstkanker. Een andere samenwerking is zichtbaar in het MITeC-operatiecomplex in het Radboudumc, waar in een vroeg stadium de meerwaarde van nieuwe ontwikkelingen wordt geanalyseerd. Bij dit complex komen opereren, 3D röntgengrafie en MRi samen. Het is een unieke behandel- en onderzoeksfaciliteit voor diagnostiek en behandeling. Zo wordt het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk om kanker binnen één dag te diagnosticeren én te behandelen, daar zit nu nog te veel tijd tussen. Eendagsbehandeling van kanker zal dan een enorme verbeterslag zijn van de patiëntenzorg. Deze en andere innovaties maken het mogelijk om gezonder oud te worden en dragen tegelijk bij aan het beheersen van de kosten.”

Gerelateerde artikelen

In Nederland leven ongeveer 600.000 mensen met kanker. Elk jaar worden er meer dan 100.000 nieuwe diagnoses gesteld. Gelukkig wordt onze standaard kankerzorg gezien als één van de beste ter…

Eierstokkanker geeft geen duidelijke klachten en wordt daarom vaak laat ontdekt. Tegen die tijd kan de ziekte al in een vergevorderd stadium zijn en ligt de overlevingskans lager. Een onderzoeksteam…

In bijna een derde van de sterfgevallen was kanker in 2018, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Er overleden ongeveer 47.000 (30 procent) aan de gevolgen van…

Dankzij verbeterde technieken wordt de rol van MRI voor de totale zorg alleen maar groter. Eerste lijn, tweede lijn en daarmee de patiënt profiteren. Het MRI Centrum opent binnenkort in…

Maandag 3 juni hield patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een online vragenuurtje over wietolie (cannabisolie). Apotheker Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek beantwoordde in 45 minuten allerlei vragen over wietolie. Of je…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.