Blijf op de hoogte

Psychiatrie

Over de ziekte

Gerelateerde artikelen

Uit de geschiedenis komt de bipolaire stoornis naar voren als een heel bekend ziektebeeld, dat al sinds de oude Grieken wordt beschreven. Desondanks heersen er nog veel stigma’s rondom deze…

 

Algemeen

Gerelateerde artikelen

Het rapport ‘Over de brug’ (Phrenos, 2014) stelt dat in Nederland ongeveer 160.000 volwassenen een ernstige psychische aandoening hebben met ernstige achterstanden in o.a. psychische en somatische gezondheid (een levensverwachting…

Zelfverwondend gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking komt vaker en in ergere mate voor bij het Cornelia de Lange syndroom als zij een afwijking hebben in een specifieke gen:…

Er is meer begeleiding nodig voor werknemers met psychische problemen die terug aan het werk gaan na ziekteverzuim. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Tranzo van Tilburg University en gefinancierd…

‘Onze dochter Emma wil dood.’ Met deze vijf woorden opent de moeder van de zestienjarige Emma in juni een Facebookpost waarin ze het gebrek aan hulp voor jongeren met complexe…

In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen ooit een angststoornis. Angststoornissen kunnen zo beperkend zijn dat mensen niet meer kunnen werken, aan huis gekluisterd zijn of sociaal geïsoleerd raken.…

Uithuisplaatsing is vaak het laatste redmiddel bij jongen met complexe problemen. Professionals hebben daarom een nieuwe benadering ontwikkeld die is onderzocht door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht,…

Voor mensen met complexe psychische problematiek of een verstandelijke beperking verdwijnt een herstelgerichte visie tijdens het behandelproces nog wel eens naar de achtergrond. De behandeling is er in zulke gevallen…

“Ze is negen jaar en draagt groot leed met zich mee. Ze heeft een geheim: geen vluchtige verliefdheid of een wens voor paardrijles. Haar geheim is groter. Ze zwijgt uit…

Astrid (42) had haar leven op 25-jarige leeftijd in alle opzichten op de rails. Ze was jong, had een goede baan, een leuke vriend en stond op het punt te…

Na een jarenlange medische speurtocht hebben onderzoekers van het Radboudumc en hun Italiaanse collega’s de oorzaak gevonden van een zeldzame aandoening die verstandelijke beperkingen veroorzaakt. Het gaat om foutjes in…

Jaella (35) deed aan zelfbeschadiging nadat haar ouders twee jaar eerder waren gescheiden. Dat die zelfbeschadiging een schreeuw om aandacht was, is een misplaatste gedachte. “Ik denk dat veel mensen…

Tamara’s zusje Jaëlla doet aan zelfbeschadiging, wat niet alleen een behoorlijke impact heeft gehad op het leven van Jaëlla, maar ook op dat van Tamara (38). Wanneer merkte je dat…

Patiënten in de Forensische Psychiatrie hebben vaker dan gemiddeld slaapproblemen. Die kunnen een rol spelen bij het ontstaan van agressie en grensoverschrijdend gedrag. Dit concludeert Jeanine Kamphuis van de Rijksuniversiteit…

Rechtszaken worden steeds ingewikkelder. Niet alleen het strafrecht, maar ook het bestuursrecht en het civiel recht. In strafrechtprocessen onderzoeken medisch deskundigen bijvoorbeeld de toerekeningsvatbaarheid van een verdachte, of beoordelen ze…

Een leven met borderline, hoe ziet dat eruit? Monique doet een boekje open over de impact van haar ziekte: “Naast dat je een enorme strijd hebt met jezelf, heb je…

Een Brits onderzoek naar de link tussen katbezit en psychische stoornissen biedt geruststellende resultaten voor kateigenaren; er lijkt geen extra risico te zijn op schizofrenie, obsessief-compulsieve stoornis en andere geestesziekten.…

Zelfstandig wonen, eigen geld verdienen en steeds meer zelf beslissen zijn zaken waarmee jongeren te maken krijgen zodra ze achttien worden en als volwassen worden beschouwd. Niet voor alle jongeren…

“Jongvolwassenen die door psychische stoornissen dreigen vast te lopen, hebben extra ondersteuning nodig. Om ervoor te zorgen dat zij zich staande houden in de maatschappij is het zaak dat ze…

Iedereen heeft een persoonlijkheid welke kenmerkend is voor de manier waarop iemand zich gedraagt, socialiseert en de zaken in het leven waarneemt en ervaart. Sommige personen zijn dominant of extravert,…

Zwangere vrouwen met psychiatrische aandoeningen en psychosociale problemen hebben hulp nodig. Het Landelijke Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (LKPZ) biedt hiervoor ondersteuning. Deze netwerkorganisatie heeft door oprichting van de Stichting Mind2Care…

Vrouwen met psychische problemen, die een kinderwens hebben of al zwanger zijn, kunnen veel vragen hebben: “Kan ik mijn medicatie nog gebruiken?”, “Hoe zit het met erfelijkheidsfactoren?” en “Welke risico’s…

Eén op de vijf Nederlanders krijgt te maken met een angststoornis. De impact van de stoornis is enorm op het functioneren van de patiënt en de directe personen in de…

Persoonlijkheidsproblematiek is vaak al te herkennen in de adolescentie. Kenmerkend zijn onder andere heftige stemmingswisselingen of juist te grote remmingen, een laag zelfgevoel, onzekerheid in relaties en destructief gedrag. De…

Bij Lerrie (29) kwam in 2012 naar voren dat hij schizofrenie heeft. Zelf vindt hij het belangrijk om op een positieve en humorvolle manier met de stoornis om te gaan.…

Iris was 14 en zat op het atheneum toen ze werd getreiterd. “Er verzamelde zich een menigte schoolkinderen lachend rondom een boom, iemand had een daar lelijke tekening van mij…

Wat zijn de ontwikkelingen in de psychiatrie in Nederland? Aartjan Beekman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), legt uit wat de uitdagingen voor de moderne psychiatrie zijn. De…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.