Blijf op de hoogte

Nachtdiensten verhogen kankerrisico bij vrouwen

Werk jij regelmatig ‘s nachts? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Wetenschappers van the State Key Laboratory of Biotherapy and Cancer Center veronderstellen namelijk dat nachtdiensten tot een verhoogd risico op borst-, maag- en huidkanker kunnen leiden.

De resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd in the Journal of American Association for Cancer Research, Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Nachtdiensten en kankerrisico

Voor hun studie analyseerden de wetenschappers 61 artikelen. Deze bevatten de gegevens van 111.628 kankergevallen en 3.909.152 mensen uit Noord-Amerika, Europa, Australië en Azië.

De artikelen gingen allemaal in op het verband tussen jarenlange nachtdiensten en het risico op elf soorten kanker. Vervolgens analyseerden de onderzoekers de relatie tussen nachtdiensten en de kans op kanker bij vrouwelijke verpleegsters.

Risico op kanker

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat vrouwelijke nachtwerkers 19 procent meer kans lopen om kanker te ontwikkelen. Meer specifiek was hun risico op borst-, huid- en maagkanker respectievelijk 32, 41 en 18 procent hoger dan vrouwen die geen nachtdiensten werken. Daarbij zagen de wetenschappers dat een verhoogd risico op borstkanker enkel te zien was bij Noord-Amerikaanse en Europese vrouwen.

Bij de verpleegsters bleken degenen die nachtdiensten werken 58 procent meer risico te lopen op borstkanker in vergelijking met degenen die overdag werken. Ook hadden ze 35 procent meer kans op maagkanker en 28 procent meer kans op longkanker.

Nacht
Lees ook: verhoogt nachtelijke blootstelling aan licht het risico op borstkanker?

3,3 procent risicostijging

Ten slotte bestudeerden de wetenschappers het verband tussen langdurige nachtdiensten en het risico op verschillende kankersoorten. Uiteindelijk kwamen ze tot de ontdekking dat met elke vijf jaar aan gewerkte nachtdiensten het risico op borstkanker met 3,3 procent toeneemt.

Nachtdiensten risicofactor

De onderzoekers concluderen dat het werken in nachtdiensten een van de risicofactoren vormt voor het ontwikkelen van kanker bij vrouwen. Ze stellen dat vrouwen die een langere tijd nachtdiensten werken regelmatig gezondheidsonderzoeken en kankerscreenings zouden moeten ondergaan.

Gerelateerde artikelen

Eierstokkanker geeft geen duidelijke klachten en wordt daarom vaak laat ontdekt. Tegen die tijd kan de ziekte al in een vergevorderd stadium zijn en ligt de overlevingskans lager. Een onderzoeksteam…

In bijna een derde van de sterfgevallen was kanker in 2018, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Er overleden ongeveer 47.000 (30 procent) aan de gevolgen van…

Dankzij verbeterde technieken wordt de rol van MRI voor de totale zorg alleen maar groter. Eerste lijn, tweede lijn en daarmee de patiënt profiteren. Het MRI Centrum opent binnenkort in…

Maandag 3 juni hield patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een online vragenuurtje over wietolie (cannabisolie). Apotheker Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek beantwoordde in 45 minuten allerlei vragen over wietolie. Of je…

Om een stukje weefsel – bijvoorbeeld voor kankeronderzoek weggenomen bij een patiënt – zo snel mogelijk af te koelen, is nu nog vloeibare stikstof nodig. Dit mag echter niet de…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.