Slecht nieuws voor vrouwen die in gebieden wonen met veel licht in de omgeving. Onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health suggereren namelijk dat nachtelijke blootstelling aan licht het risico op borstkanker verhoogt. Dit geldt met name voor vrouwen die nachtdiensten draaien.

Er is al eens eerder onderzoek gedaan naar het verband tussen kanker en licht. De wetenschappers suggereerden dat blootstelling aan licht tijdens de nacht kan leiden tot een lager melatonine-niveau in het lichaam. Hierdoor raakt ons circadiaan ritme verstoord, het biologische ritme dat ongeveer één dag duurt. Als gevolg neemt het risico op borstkanker toe.

Hoe meer buitenlicht, hoe hoger het risico

Voor het recent gedane onderzoek bestudeerden wetenschappers de gegevens van 110.000 vrouwen die van 1989 tot 2013 stonden ingeschreven bij de Nurses’ Health Study. Vervolgens verbonden ze nachtelijke satellietbeelden van de aarde aan de adressen van de deelnemers. Hierbij werd ook de invloed van nachtdiensten in rekenschap genomen.

Ze kwamen zo tot de ontdekking dat de vrouwen die ’s nachts werden blootgesteld aan de hoogste niveaus van licht 14% meer kans op borstkanker hadden dan de vrouwen die werden onderworpen aan het minste licht. Ze zagen een duidelijk verband: wanneer het niveau van licht toenam, nam ook het risico op borstkanker toe.

Voor iedereen geldig?

Wel moet worden benadrukt dat het verband tussen licht en borstkanker enkel werd gevonden bij 3 groepen vrouwen: rokers, ex-rokers en degenen in de premenopauzale fase. Daarnaast was het verband sterker voor vrouwen die nachtdiensten draaiden. De wetenschappers erkennen dan ook dat er verder onderzoek nodig is om de uitkomsten definitief te bevestigen en onderliggende mechanismen te verklaren.