Blijf op de hoogte

Verhoogt vitamine B-inname de kans op longkanker?

Van B-vitaminen wordt over het algemeen gedacht dat ze de kans op longkanker verlagen. Onderzoekers van de University Comprehensive Cancer Center veronderstellen echter het tegenovergestelde. Wanneer bepaalde supplementen in hoge dosering en over een langere periode worden geslikt, verhogen zij juist het risico.

Verband vitamine B en kanker

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar het verband tussen longkanker en B-vitaminen. De resultaten waren echter niet overtuigend. Er werd namelijk slechts gekeken naar korte perioden van supplement-inname en een klein aantal longkankergevallen.

Recent hebben wetenschappers echter aangetoond dat het slikken van vitamine B12 en B-9-supplementen kan leiden tot 21% meer kans op kanker. Dit verband werd met name gezien bij longkanker.

Tien jaar supplementen slikken

Het nieuwe onderzoek werd gedaan door wetenschappers van de Arthur G. James Cancer Hospital en Richard J. Solove Research Institute aan de University Comprehensive Cancer Center (OSUCCC). De resultaten zijn recent gepubliceerd in de Journal of Clinical Oncology.

Voor het onderzoek bekeken de wetenschappers de gegevens van 11.117 mensen. Allen waren zij lid van de VITamins And Lifestyle groep, die speciaal was opgezet om het verband tussen B-vitaminen en kanker over de langere termijn te onderzoeken. Alle deelnemers stonden tussen 2000 en 2002 ingeschreven in de staat Washington en vielen in de leeftijdscategorie van 50 tot 76 jaar.

Elk individu gaf informatie over zijn of haar gebruik van vitamine B-supplementen, vanaf 10 jaar voorafgaand aan de studie tot aan het begin van het onderzoek. Voor de analyse hielden de onderzoekers rekening met factoren als leeftijd, gewicht, persoonlijke kankergeschiedenis, educatie, alcoholgebruik, rookgedrag en het gebruik van medicatie.

Kanker
Lees ook: avocadopitten tegen kanker?

B-6 en B-12 verhogen kankerrisico

Uiteindelijk werd ontdekt dat het slikken van hoge doseringen van vitamine B-6 en B-12 supplementen gedurende een periode van 10 jaar, het risico op longkanker bij rokende mannen verhoogt. Bij vrouwen werd geen verband gevonden.

Mannelijke rokers die dagelijks 20 milligram vitamine B-6 in hadden genomen gedurende 10 jaar, liepen 3 keer meer kans om longkanker te ontwikkelen. En degenen die dagelijks 55 microgram vitamine B-12 innamen, liepen 4 keer meer kans op de ziekte.

Reden tot zorg?

Hoewel de resultaten zorgwekkend zijn, benadrukken de onderzoekers dat het verband enkel te zien is bij hoge doseringen. Ook geven zij aan dat tabak nog steeds een grotere rol speelt bij de ontwikkeling van longkanker. Vitamine B-6 en B-12 supplementen verhogen alleen de waarschijnlijkheid dat de ziekte zich ook daadwerkelijk ontwikkelt.

Gerelateerde artikelen

Eierstokkanker geeft geen duidelijke klachten en wordt daarom vaak laat ontdekt. Tegen die tijd kan de ziekte al in een vergevorderd stadium zijn en ligt de overlevingskans lager. Een onderzoeksteam…

In bijna een derde van de sterfgevallen was kanker in 2018, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Er overleden ongeveer 47.000 (30 procent) aan de gevolgen van…

Dankzij verbeterde technieken wordt de rol van MRI voor de totale zorg alleen maar groter. Eerste lijn, tweede lijn en daarmee de patiënt profiteren. Het MRI Centrum opent binnenkort in…

Maandag 3 juni hield patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een online vragenuurtje over wietolie (cannabisolie). Apotheker Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek beantwoordde in 45 minuten allerlei vragen over wietolie. Of je…

Om een stukje weefsel – bijvoorbeeld voor kankeronderzoek weggenomen bij een patiënt – zo snel mogelijk af te koelen, is nu nog vloeibare stikstof nodig. Dit mag echter niet de…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.