Gooi jij de pit van je avocado ook altijd meteen weg? Zonde. Onderzoekers van de University of Texas Rio Grande Valley veronderstellen dat dit het meest gezonde deel is van de vrucht. De bestanddelen zouden zelfs kunnen helpen bij de behandeling tegen virussen, hartziekten en kanker.

Verband avocado’s en gezondheid

Avocado’s worden steeds populairder en dat is ook niet vreemd gezien de bewezen gezondheidsvoordelen. In 2015 stelden wetenschappers dat consumptie van de vrucht het cholesterolniveau bij mensen met obesitas kan verlagen. Een ander onderzoek verbond avocado’s aan een verminderd risico op het metabool syndroom.

In de gedane onderzoeken richtten de wetenschappers zich alleen op het vruchtvlees. De huid en pit werden weggegooid. Recent onderzoek suggereert echter dat hiermee het meest waardevolle gedeelte van de vrucht wordt vernietigd. Met name de schil van de avocadopit zou gezonde ingrediënten bevatten.

Avocado-olie en wax

Voor het onderzoek werden 300 gedroogde schillen van avocadopitten fijngemalen. Dit resulteerde in 21 gram poeder. Verdere verwerking leidde tot 3 theelepels olie van de pittenschil en 1 theelepel wax. Vervolgens werden de chemische bestanddelen bestudeerd.

Uiteindelijk vonden de onderzoekers 116 verschillende bestanddelen in de olie, waarvan het grootste gedeelte gunstig is voor de menselijke gezondheid. Zo werd er bijvoorbeeld behenyl alcohol ontdekt, wat vaak gebruikt wordt in medicatie tegen virussen. Heptacosane, een stof die tumoren kapot kan maken. En dodecanoic, wat ‘’goede’’ cholesterol kan stimuleren.

In de wax ontdekte het team bestanddelen die worden gebruikt in voedingssupplementen en cosmetische producten.

En nu?

Op basis van het onderzoek zijn de wetenschappers van plan om met de gevonden bestanddelen nieuwe en veiligere medicatie te ontwikkelen.