Heb jij weleens last van onweerstaanbare eetdrang? Probeer dan eens een handje walnoten. Onderzoekers van de Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) hebben aangetoond dat de noot kan helpen het hongergevoel te stillen.

Vol gevoel

Walnoten worden al langer gezien als middel tegen overeten, omdat ze een vol gevoel geven. Het voedsel wordt dan ook aangeraden voor mensen met diabetes type 2 of obesitas. Maar waarom de noot precies voor dit gevoel zorgt, was nog grotendeels onbekend.

‘’Echte en neppe smoothies’’

Om het verband nader te bestuderen, hebben onderzoekers van de BIDMC het effect van walnoten op het brein bestudeerd. Het team nodigde daarvoor 10 personen uit met obesitas en vroegen hen een vijfdaagse sessie bij te wonen. Gedurende deze sessies dronken zij twee soorten smoothies: een variant die 48 gram walnoten bevatte en een drankje zonder dit ingrediënt. De smoothies smaakten exact hetzelfde.

Vervolgens werden de hersenen van de deelnemers bestudeerd om te zien in hoeverre de consumptie van walnoten een effect had op de controle over hun eetlust. Het onderzoek was een double-blind trial, wat betekent dat zowel de onderzoekers als de deelnemers niet wisten welke smoothies tot de placebovariant behoorden. Dit kregen zij pas later te horen.

Minder honger na walnoten

Achteraf bleken de deelnemers zich minder hongerig te voelen na de walnoot-smoothies dan wanneer zij de placebodrank hadden gedronken. Om dit gegeven nader te bestuderen, kregen de participanten beelden te zien van geliefd eten als hamburgers, minder geliefd voedsel als groenten en neutrale afbeeldingen als stenen.

Ontdekt werd dat wanneer de deelnemers geliefde etenswaren in beeld zagen en ervoor walnoten hadden geconsumeerd, er een toegenomen activiteit in het gedeelte van het brein zichtbaar was dat de rechterinsula heet. Dit gebied van de hersenen wordt gezien als het gedeelte dat de honger en eetlust reguleert. Activering stelt mensen in staat zich bewuster te zijn van hun voedingskeuzes en gezonder eten te verkiezen boven ongezonde voeding.

Walnoten zijn de oplossing

Volgens de onderzoekers is het resultaat dan ook duidelijk. Walnoten helpen een hongergevoel te stillen en bewuste keuzes te maken. Ze benadrukken dat studies als deze inzicht kunnen geven in hoe voeding de controle over de eetlust kan beïnvloeden. Dit kan de weg vrijmaken voor nieuwe behandelingen voor obesitas.