Nieuw onderzoek naar obesitas en de menopauze bevestigt dat een hogere BMI gerelateerd is aan hevigere overgangsklachten.

Onderzoek naar obesitas en overgangsklachten

De studie werd onder 749 vrouwen van 45 tot 60 jaar gehouden. Het liet zien dat vrouwen met obesitas hevigere overgangsklachten kregen, waardoor ze bepaalde activiteiten niet meer konden verrichten en de arbeidsefficiëntie achteruitging.

Deze data ondersteunt de theorie dat BMI een verband heeft met overgangsklachten doordat lichaamsvet warmte vasthoudt. Hierdoor wordt de verspreiding van warmte moeilijker, waardoor vrouwen met obesitas vaker opvliegers krijgen. Er werden daarnaast verbanden gelegd tussen een verhoogde BMI en overgangsklachten als blaasproblemen en spier- en gewrichtspijn.

Het verminderen van vasomotorische symptomen

Vasomotorische symptomen zoals opvliegers en nachtzweten kunnen veel ongemak opleveren bij de overgang. Eerdere studies toonden aan dat dit frequenter voorkomt bij vrouwen die gewicht opbouwen tijdens de postmenopauze. Dit is de periode na de overgang.

Deze bevindingen benadrukken het belang van een veelzijdige aanpak voor de gewichtscontrole van vrouwen in de overgang. Ook moet er gekeken worden hoe het effect van obesitas op de menopauze geminimaliseerd kan worden.

Gezonder leven

“Deze studie draagt bij aan eerdere onderzoeken waarbij ontdekt werd dat zwaardere vrouwen vaker opvliegers hebben. Dit was met name het geval bij vrouwen die bijna de overgang bereikten,” zegt dr. JoAnn Pinkerton van The North American Menopause Society.

“In sommige onderzoeken kwamen gewichtsverlies en lichaamsbeweging naar voren als manieren om opvliegers te verminderen. Dit is voor vrouwen dus een goede reden om een gezondere leefstijl aan te nemen.”

De resultaten zijn in een uitgave van The North American Menopause Society gepubliceerd.