Blijf op de hoogte

Mensen met astma lopen verhoogd risico op obesitas

Obesitas staat bekend als een risicofactor voor het ontwikkelen van astma. Een studie toont aan dat ook het omgekeerde waar is: astmapatiënten worden vaker zwaarlijvig.

Het nieuwe onderzoek werd gepresenteerd tijdens het European Respiratory Society International Congress. Het grootste risico op overgewicht lopen mensen die astma ontwikkelen als volwassenen of kampen met niet-allergische astma.

Onderzoek naar astma en obesitas onder duizenden Europeanen

Het onderzoek werd gepresenteerd door dr. Subhabrata Moitra, een onderzoekmedewerker van het Barcelona Institute for Global Health. Hij legt uit: “We weten al dat obesitas een trigger kan zijn voor astma, misschien als gevolg van een fysiologische, metabole of inflammatoire verandering. Tot nu toe is er echter weinig onderzoek gedaan naar de vraag of het omgekeerde ook waar is: kan astma tot obesitas leiden? In deze studie hebben we voldoende mensen lang genoeg gevolgd om de relatie tussen de twee aandoeningen te kunnen observeren.”

Het onderzoek maakte deel uit van de Respiratory Health Survey van de Europese Gemeenschap en omvatte 8.618 mensen uit 12 landen, die aan het begin van het onderzoek geen obesitas hadden. Dit betekent dat ze allemaal een body mass index hadden van minder dan 30 kilogram lichaamsgewicht per vierkante meter lichaamsoppervlak.

Deelnemers werden gedefinieerd als astmatisch als ze aangaven de aandoening ooit te hebben gehad en in de afgelopen 12 maanden een astma-aanval ervoeren. Ook bij het gebruik van astmamedicatie voldeed een deelnemer aan de definitie van de onderzoekers.

Twintig jaar durende studie

Het onderzoek begon in de jaren negentig en deelnemers werden na zowel 10 als 20 jaar opnieuw beoordeeld. Het team onderzocht de relatie tussen astma aan het begin van de studie en de kans op overgewicht 10 jaar later. Ze bestudeerden ook mensen die na 10 jaar astmatische klachten hadden ontwikkeld en analyseerden hun kans op obesitas na 20 jaar. Onderzoekers namen tevens diverse, andere risicofactoren in overweging, zoals leeftijd, geslacht, afkomst en fysieke activiteit.

Ze ontdekten dat 10,2% van de astmapatiënten tien jaar later zwaarlijvig was geworden. Onder mensen die de aandoening niet hadden, kampte 7,7% na een decennium met overgewicht. Het risico op obesitas was groter bij de groep bij wie astma begon op volwassen leeftijd. Dit gold tevens voor mensen die astmatische klachten hadden, maar niet kampten met allergieën.

Moitra licht het onderzoek toe: “Door het volgen van een groot aantal studiedeelnemers gedurende meer dan twee decennia, hebben we kunnen waarnemen hoe astma het risico op obesitas van een persoon verhoogt. Onze bevindingen suggereren dat de relatie tussen de twee condities ingewikkelder is dan we ons eerder realiseerden. Het is belangrijk dat we meer werk doen om die complexiteit te ontcijferen. We weten bijvoorbeeld niet waarom astma het risico op het ontwikkelen van zwaarlijvigheid verhoogt en of de diverse astmabehandelingen hier invloed op hebben.”

Gerelateerde artikelen

Steeds meer Nederlanders ondergaan een medische specialistische behandeling voor obesitas. Deze behandelingen komen vaker voor bij lagere inkomens. Dit blijkt uit nieuw samengestelde cijfers over de kenmerken van personen die…

Slaapproblemen hangen samen met een hoger lichaamsvetpercentage. Maar geheel tegen de verwachting in, is het verband niet specifiek te herleiden tot het hoger en schadelijke vetpercentage in het buikgebied. Dat…

Aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt. Dit blijkt uit Engels onderzoek waar Ellen van Jaarsveld van het Radboudumc aan meewerkte.…

Bij de meeste mensen met ernstige obesitas is er geen duidelijke genetische oorzaak te vinden. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van Mieke van Haelst van het Amsterdam UMC. Toch…

In Nederland heeft 1 procent van de 20-plussers morbide obesitas. Dat betekent dat ruim 100 duizend volwassenen lijden aan deze ernstigste vorm van zwaarlijvigheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.