Blijf op de hoogte

Hyperbare zuurstoftherapie tegen late bestralingsschade

Bestraling van kanker leidt in sommige gevallen tot lichamelijke klachten. Als deze klachten langere tijd na de bestraling aanhouden of juist dan ontstaan, noemen we dit late bestralingsschade. Voorbeelden van late bestralingsschade bij borstkanker zijn pijn, harde plekken in de borst, bewegingsbeperking van de arm, een rode gezwollen borst, een gebroken rib of een niet genezende wond. Bij prostaatkanker kan het gaan om schade aan de blaas die zich kan uiten in klachten als bloed in de urine, pijn bij het plassen, minder controle over het plassen, en bij schade aan de endeldarm klachten zoals slijm bij de ontlasting en pijn in de onderbuik. Bespreek klachten altijd met uw arts of verpleegkundige.

Bezorgdheid over late gevolgen

Bij mevrouw Bisselink werd in 2012 borstkanker geconstateerd waarvoor zij werd behandeld. In 2016 meldt zij zich bij de radiotherapeut met klachten. Ze vertelt hierover in een blog het volgende: “Bijna drie jaar na mijn laatste bestraling is het weefsel in mijn borst dusdanig door de bestraling beschadigd dat het aanvoelt als een strak, hard aangesnoerd korset, samengebonden in mijn plat bestraalde oksel. Het doet pijn. Eén ding van kanker heb ik geleerd, de ziekte is agressief, maar de behandelingen zo niet nog agressiever. Onze overlevingskansen nemen toe, maar de bezorgdheid over de late gevolgen ook.”

De diagnose was late bestralingsschade. “De radiotherapeut vertelt mij dat er een behandeling is die mij kan helpen van de klachten af te komen: hyperbare zuurstoftherapie. Ik schrik als ze vertelt
dat deze behandeling veertig sessies van twee uur duurt. ‘Ik doe het niet’ is mijn eerste reactie, die tijd heb ik helemaal niet. Eenmaal thuis kom ik tot rede. Mijn gezondheid en kwaliteit van leven zijn belangrijk en daarmee heb ik het besluit genomen: ik zal deze behandeling – linksom of rechtsom- ondergaan.”

Positieve herstelgerichte behandeling

“We zien bij meer dan 70% van de patiënten verbetering tot zelfs volledige genezing. Patiënten merken vooral een vermindering van pijn, versoepeling van weefsels, minder bewegingsbeperking
en verdwijnen van bloed in de urine en ontlasting. Maar wat nog belangrijker is, dat patiënten weer tot meer in staat zijn”, aldus arts Jorgo Lugthart van het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde.
Dit kan mevrouw Bisselink beamen: “Bepaalde activiteiten waarbij ik vroeger pijn had, werden ineens makkelijker en deden geen pijn meer. Zo duw ik het overvolle karretje in de supermarkt met veel meer gemak, verdraag ik lingerie op mijn borstkas en kan ik mijn hobby’s beter uitoefenen. Hyperbare zuurstoftherapie is een positieve behandeling, gericht op herstel. En daardoor beter vol te houden dan de andere behandeling waarmee ik inmiddels bekend ben geworden. Het is de moeite waard!”

Wat is hyperbare zuurstoftherapie?

Hyperbare zuurstoftherapie is het inademen van 100% zuurstof onder een verhoogde omgevingsdruk. Het zorgt voor een toename van de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Hierdoor komt het in de weefsels terecht die door de bestraling zijn beschadigd en slecht doorbloed zijn geraakt. De overmaat aan zuurstof stimuleert het herstel van het beschadigde weefsel onder andere door aanmaak van nieuwe bloedvaatjes. Hyperbare zuurstoftherapie is erkend door Zorginstituut Nederland, de behandeling wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling voor onder andere late bestralingsschade en diabetische voetwonden.

Meer informatie?
www.ivhg.nl
www.davincikliniek.nl/

Gerelateerde artikelen

In Nederland leven ongeveer 600.000 mensen met kanker. Elk jaar worden er meer dan 100.000 nieuwe diagnoses gesteld. Gelukkig wordt onze standaard kankerzorg gezien als één van de beste ter…

Eierstokkanker geeft geen duidelijke klachten en wordt daarom vaak laat ontdekt. Tegen die tijd kan de ziekte al in een vergevorderd stadium zijn en ligt de overlevingskans lager. Een onderzoeksteam…

In bijna een derde van de sterfgevallen was kanker in 2018, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Er overleden ongeveer 47.000 (30 procent) aan de gevolgen van…

Dankzij verbeterde technieken wordt de rol van MRI voor de totale zorg alleen maar groter. Eerste lijn, tweede lijn en daarmee de patiënt profiteren. Het MRI Centrum opent binnenkort in…

Maandag 3 juni hield patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een online vragenuurtje over wietolie (cannabisolie). Apotheker Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek beantwoordde in 45 minuten allerlei vragen over wietolie. Of je…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.