Blijf op de hoogte

Operatie bij nierkanker verlengt levensverwachting

De levensverwachting van patiënten met nierkanker zou met 2 tot 10 jaar verlengd kunnen worden dankzij operatie. Dit ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Mayo Clinic. Het zou gaan om patiënten in een laat stadium van niercelcarcinoom, waarvan de uitzaaiingen (metastasen) volledig worden verwijderd. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Urology.

Verlengde levensverwachting

De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim 2200 patiënten. Een vergelijking liet zien dat de levensverwachting van gemiddeld 8 maanden tot 2 jaar zonder operatie, meer dan 2 keer langer was na operatie. De verwachting bleek dan gemiddeld 3 tot 12 jaar te zijn.

Leibovich en zijn collega’s zeggen dat het belang van het onderzoek is om patiënten een maximale kans op overleving te bieden. Met name omdat sommigen veel vroeger overlijden dan verwacht, terwijl anderen juist veel langer leven. Het gaat dan voornamelijk om patiënten in stadium 4, waarvan de prognose slecht is. Circa 1 op de 5 overleeft de eerste 3 jaar.

Uitsluitsel over effectiviteit operatie

Uroloog en onderzoeker Bradley Leibovich geeft aan dat minder dan de helft van patiënten, waarvan de uitzaaiingen werden verwijderd uiteindelijk toch kwamen te overlijden.
Leibovich: “Eerdere onderzoeken konden geen uitsluitsel geven over de effectiviteit van operatie, ondanks dat het bewijs ervoor wel aanwezig was. Door onze analyse van voorgaande onderzoeken zijn wij in staat gebleken het bewijs te leveren.”

Operatie in relatie tot medicatie

Al ruim 25 jaar blijkt nierkanker goed behandeld te kunnen worden met medicatie. In de Verenigde state zijn er inmiddels meer dan 10 goedgekeurde medicijnen geïntroduceerd. Maar hun onderzoek laat zien dat de effectiviteit van medicatie alleen geldt voor patiënten die geen volledige verwijdering van uitzaaiingen hebben gehad.
Daarnaast draagt de medicatie bij om de overlevingskans te verbeteren maar geneest het de kanker niet. Leibovich: “Als medicijnen maar voor een beperkte tijd effectief werken terwijl operatie de overlevingskans aanzienlijk vergroot, dan zouden meer patiënten moeten overwegen om voor een operatie te kiezen.”

In een vervolgstudie gaat het team evalueren of een combinatie van operatie en behandeling middels medicatie de overlevingskans nog meer verhoogt.

Niercelcarcinoom in Nederland

Niercelkanker vormt ruim 2% van alle kankersoorten in Nederland. Vaak gaat het om niercelcarcinomen. Dit komt het meest voor bij patiënten van 45 jaar en ouder, met een piek tussen 60 en 75 jaar. Jaarlijks wordt bij ruim 2.000 personen niercelkanker geconstateerd (bij ruim 1.200 mannen en ruim 700 vrouwen). De incidentie bedraagt ongeveer 13,4 per 100.000 mannen en 7,5 per 100.000 vrouwen. Jaarlijks overlijden 579 mannen en 394 vrouwen ten gevolge van niercelkanker.

Gerelateerde artikelen

Eierstokkanker geeft geen duidelijke klachten en wordt daarom vaak laat ontdekt. Tegen die tijd kan de ziekte al in een vergevorderd stadium zijn en ligt de overlevingskans lager. Een onderzoeksteam…

In bijna een derde van de sterfgevallen was kanker in 2018, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Er overleden ongeveer 47.000 (30 procent) aan de gevolgen van…

Dankzij verbeterde technieken wordt de rol van MRI voor de totale zorg alleen maar groter. Eerste lijn, tweede lijn en daarmee de patiënt profiteren. Het MRI Centrum opent binnenkort in…

Maandag 3 juni hield patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een online vragenuurtje over wietolie (cannabisolie). Apotheker Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek beantwoordde in 45 minuten allerlei vragen over wietolie. Of je…

Om een stukje weefsel – bijvoorbeeld voor kankeronderzoek weggenomen bij een patiënt – zo snel mogelijk af te koelen, is nu nog vloeibare stikstof nodig. Dit mag echter niet de…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.