Blijf op de hoogte

7 signalen die mogelijk wijzen op een vitamine B12-tekort

Een breed palet aan vage klachten die vaak al op jonge leeftijd zijn begonnen, maar niet per se nader onderzocht. Zo omschrijven veel mensen hun (huidige) leefsituatie ten gevolge van een vitamine B12-tekort. Voor de één is een erfelijke aanleg de oorzaak, een ander komt hier nooit achter en in sommige gevallen is het een gevolg van een opnamestoornis. Het lichaam heeft dan moeite om de vitamine op te nemen uit voeding. Dat kan bijvoorbeeld door ziekten zoals coeliakie (spreek uit als seu-lia-kie), de ziekte van Crohn of andere darmaandoeningen. Of bij het gebruik van sommige medicijnen tegen maagzuur.

Maar als het dan zo lastig is om de vage klachten van een B12-tekort te herkennen, waar zou je dan wel op kunnen letten? 7 signalen op een rijtje.

1. Verlamming of verlies in spierkracht

Door een tekort aan B12 kan de beschermende huls beschadigen die de zenuwen bedekt. Als de gevoelszenuwen zijn aangedaan, kan dit leiden tot tintelingen, een brandende of stekende pijn en een doof of veranderd gevoel. Het wordt geregeld omschreven als het gevoel op watten of kussens te lopen. Het bewaren van evenwicht kan zijn verstoord. Bij aantasting van de bewegingszenuwen neemt de spierkracht af waardoor spierzwakte ontstaat.

2. Bloedarmoede en hartkloppingen

Bloedarmoede kan eveneens een signaal zijn van een lage vitamine B12-waarde. Bij bloedarmoede is er een tekort aan rode bloedcellen in het bloed of werken de rode bloedcellen niet naar behoren. Daardoor kan het bloed minder zuurstof vervoeren en kunt u verschillende klachten krijgen. Waaronder ook hartkloppingen. Het hart kan de plotseling sneller kloppen of bijvoorbeeld een slag overslaan. Dit kan in de keel of nek worden gevoeld. Hartkloppingen kunnen echter ook een apart signaal zijn van een B12-tekort.

3. Een lage lichaamstemperatuur

Zonder voldoende B12 kan het lichaam moeite hebben om voldoende zuurstof door het lichaam te vervoeren. Dat kan leiden tot daling van de lichaamstemperatuur. Is er dan sprake van onderkoeling of hypothermie, een toestand waarbij de centrale lichaamstemperatuur zover gedaald is, dat je stofwisseling in gevaar kan komen. Wanneer iemand vaak last van rillingen heeft en een aanhoudend gevoel van kou, vooral in de handen en voeten kan dit mogelijk wijzen op een tekort.

4. Brain Fog

Een gebrek aan B12 kan leiden tot depressieve gevoelens (en op langere termijn een depressie), verwarring, (permanente) geheugenproblemen en dementie. Mijn Gezondheidsgids interviewde eerder een persoon met een tekort die het volgende voorbeeld gaf van brain fog: “Een bezoekje aan de supermarkt was al te veel. Verward en gedesoriënteerd liep ik door de supermarkt wat het een lastige opgave maakte om een boodschappen te doen. Bij thuiskomst was ik uitgeput, overprikkeld en wilde meteen slapen. Mijn hoofd kon maar een beperkte hoeveelheid prikkels aan.”

Chantal ervaring b12-tekort
Lees ook Chantals ervaring over B12-tekort

5. Leeftijdsgebonden B12-tekort

Naarmate men ouder wordt, neemt het lichaam B12 mogelijk minder gemakkelijk op. Als dit onbehandeld blijft, kunnen lage niveaus van B12 leiden tot zenuwbeschadiging, stemmingswisselingen en andere ernstige problemen. Senioren zijn er dus zeker bij gebaat om dergelijke symptomen in te gaten te houden.

6. Zweertjes in de mond

Tekenen van een tekort is ook het ontstaan zweertjes of aften. Dit zijn (pijnlijke) plekjes die in de mond – vaak de tong, wangzak of het tandvlees – voorkomen. De plekken ontstaan doordat het afweersysteem onvoldoende functioneert door een te lage B12-waarde.

7. Spijsverteringsproblemen

Verminderde eetlust, gewichtsverlies of moeite hebben met poepen (constipatie) zijn allen symptomen die kunnen wijzen op een tekort. Omdat ze ook bij veel andere ziekten voorkomen, is het ingewikkeld om ze toe te schrijven aan een B12-tekort. Daarom is het naast bloedonderzoek noodzakelijk om het gehele klachtenspectrum te bekijken.

Gerelateerde artikelen

Je weerstand is eigenlijk niets meer dan een functie van het immuunsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen ongewenste indringers, zoals bacteriën en virussen. De bacteriën en…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.