Laat ontbijten verhoogt risico op obesitas bij diabetes type 2
Het was al bekend dat diabetes type 2-patiënten die laat naar bed gaan meer risico lopen op obesitas, maar de precieze oorzaak hiervan was tot dusver onduidelijk. Wetenschappers van the University of Illinois hebben hier verandering in gebracht. Het zou alles van doen hebben met laat ontbijten.
Eettijd, bedtijd en BMI
Voor hun studie, die onlangs is verschenen in het tijdschrift Diabetic Medicine, bestudeerden de onderzoekers het verband tussen de eettijden, bedtijden en Body Mass Index (BMI) bij 210 diabetes type 2-patiënten. Ook wilden ze bekijken in hoeverre hun dag- en nachtritme een directe invloed heeft op hun BMI en of het tijdstip waarop zij eten dit effect indirect beïnvloedt.
Alle deelnemers werden gevraagd om een enquête over hun dag- en nachtritme in te vullen. Hier werd onder meer gevraagd naar het tijdstip waarop zij het liefst naar bed gaan, wakker worden, bewegen, werken en mentale activiteiten ondernemen.
Voorkeur voor de avond of ochtend
Uiteindelijk kregen alle deelnemers op basis van de vragenlijst een score toegediend. Deze varieerde van 13, ofwel een zeer grote voorkeur voor de avond, tot 55, wat een sterke voorkeur voor de ochtend indiceerde. Vervolgens verzamelde het team ook gegevens over de fysieke activiteit, de tijdstippen waarop de deelnemers aten, hun dagelijkse calorie-inname, slaapduur en BMI.
Uiteindelijk kwamen de wetenschappers tot de ontdekking dat de deelnemers gemiddeld 5,5 uren per nacht sliepen, 1.103 calorieën per dag aten en een BMI van rond de 28,4 hadden, ofwel obesitas. Ook zagen ze dat 113 deelnemers een sterke voorkeur voor de ochtend hadden en tussen 7:00 en 8:30 ontbijten. De andere 97 mensen kozen liever voor de avond en ontbeten tussen 7:30 en 9:00. Daarnaast zag het team dat de liefhebbers van de ochtend al hun maaltijden eerder nuttigden.
Laat ontbijten, hoger BMI
Verdere analyse toonde aan dat een voorkeur voor de avond was verbonden aan een hoger BMI. De calorie-inname en de tijd waarop deze deelnemers lunchten en dineerden bleek daarentegen geen invloed te hebben. Daarnaast bleek het BMI van de ochtendliefhebbers gemiddeld 0,37 punten lager te zijn.
De wetenschappers concluderen dat laat ontbijten tot een hoger BMI en dus obesitas kan leiden. Ze stellen dat het een nieuwe risicofactor vormt voor mensen met diabetes type 2. Er is echter verder onderzoek nodig om te zien of vroeg ontbijten voor het tegenovergestelde effect kan zorgen.
Wat is diabetes type 2?
Diabetes type 2 is een aandoening die ontstaat wanneer het lichaam niet goed op insuline kan reageren. Dit is een hormoon afkomstig uit de alvleesklier dat helpt om bloedsuiker op te nemen en te gebruiken voor energie. In het geval insuline dit werk niet meer kan doen, blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Een situatie die voor veel gezondheidsproblemen kan zorgen.
Diabetes type 2 kan onder meer worden veroorzaakt door overgewicht, te weinig beweging, roken en erfelijkheid.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking