Blijf op de hoogte

Diabetes type 2 aanpakken met leefstijlverandering

Een koolhydraatarm dieet als therapie voor diabetes type 2: meer en meer wordt aangetoond dat het kan. Wim Tilburgs deed een leefstijlverandering en kon al heel snel helemaal stoppen met insuline. Angela de Rooij heeft nog wel medicatie nodig, maar heeft ook baat bij een koolhydraatarm dieet. Zij vertellen hun verhaal.

In 2002 werd bij Wim Tilburgs diabetes type 2 gediagnostiseerd. Zijn ziekte ging van kwaad tot erger en Wim had steeds meer insuline nodig om zijn bloedsuikergehalte in de hand te houden. “Diabetes zit in de familie en eerlijk is eerlijk: ik had niet bepaald een gezonde leefstijl”, vertelt hij. “Ik werd steeds dikker en steeds zieker. Met een diëtiste en personal coach probeerde ik wel iets aan mijn leefstijl te doen, maar het hielp allemaal niets. Sterker nog, het werd alleen maar erger.”

Koolhydraatarme voeding

Nadat Wim op tv dr. Robert Lustig had gezien, ging hij zich verdiepen in wat insuline en koolhydraten met het lichaam doen. Hij besloot koolhydraatarm te gaan eten; hij stopte met het eten van voeding wat suiker en snelle koolhydraten bevat. Een ketogeen dieet. “Het verbaasde me enorm dat ik al na twee dagen kon stoppen met insuline. Dat was in juni 2015. Hoe ik het volhoud? Ik hoef geen insuline meer te spuiten en viel al direct enorm af. Tot het moment dat ik koolhydraatarm ging eten stond ik met één been in het graf. Ik ben nu fitter dan toen ik 25 was. Succes motiveert.” Het verhaal van Wim toont aan dat diabetes type 2 is om te keren met een strikte leefstijl. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol, maar beweging, bioritme (voldoende slapen en op de juiste tijden), stressreductie en relaties (steun van je omgeving, zingeving) spelen in hoge mate mee. “En deze leefstijl is ook goed voor allerlei andere aandoeningen, want je hebt nooit alleen maar diabetes.” Wims eigen verhaal was slechts het begin: hij is voorloper van een beweging die leefstijl als medicijn inzet en zo een voorbeeld voor velen.

Leefstijlverandering

“Het is voor veel mensen niet makkelijk om de leefstijl aan te passen. Daarom heb ik de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn opgezet, een platform met tips en om elkaar te ondersteunen bij leefstijlverandering. Om te inspireren, motiveren en kennis te delen. Met het initiatief Kom Verder Ambassadeurs proberen we de rol van de patiënt centraal te stellen. Deze ambassadeurs trekken het land in om met zorgverleners op een toegankelijke manier te kijken hoe je dit samen op kunt lossen.”

Veel gezonder!

Angela de Rooij heeft diabetes type 2 en werkt bovendien als belangenbehartiger bij de Diabetesvereniging Nederland (DVN). “Wij willen dat mensen voluit kunnen leven met hun diabetes en dat is meestal leven volgens de richtlijnen. Maar soms moet je die richtlijnen loslaten als de gezondheid het toelaat. Bij zo’n 80 procent van de mensen met diabetes type 2 is de ziekte leefstijl gerelateerd”, vertelt ze. “Dat betekent dat 20 procent altijd medicatie nodig heeft, daar hoor ik zelf ook bij.” Desalniettemin heeft ook Angela baat bij een koolhydraatarm dieet. “Het is sowieso veel gezonder om minder suikers te eten, want dan vraag ik minder van de beschikbare cellen in mijn alvleesklier. Ik hoef geen insuline te spuiten, wel slik ik medicijnen. Maar er zijn meer positieve effecten. De bloedsuikers zijn veel stabieler, ik ben fitter en beter gehumeurd, mijn huid glimt en ik ben ook nog eens wat kilo’s lichter.”

Leefstijlcoach

“Hoe ik het volhoud? Door mezelf af en toe te belonen. Ik heb net voor mezelf een nieuwe racefiets gekocht. Maar je moet ook kunnen accepteren dat het soms even minder gaat. Dat is de manier om het vol te houden. Tegenwoordig kun je ook hulp krijgen van een leefstijlcoach voor leefstijlinterventie, dat zit gewoon in de basisverzekering. Maar als het niet jouw manier is, dan moet je dat ook onderkennen. Er zijn verschillende hulpbronnen om leefstijlverandering te bewerkstelligen.” Het is dan ook een goed idee om de leefstijlverandering samen met anderen op te pakken, bijvoorbeeld via het forum van DVN: Diabetes Trefpunt.

 

Gerelateerde artikelen

Hylke Boelens en Gitte Smolders zijn diëtist met een specialisatie in de klinische psycho-neuro-immunologie. Dit wil zeggen dat zij kijken naar de mens als geheel. Vanuit die visie ontwikkelen zij…

Voor een groot deel is onze Westerse leefstijl met zoet, vet en veel eten en weinig beweging schuldig aan het ontstaan van allerlei chronische ziekten als diabetes en obesitas. Een…

Eveline van de Waterlaat is diëtiste, psycholoog en PowerSlim voedingscoach. Samen met haar cliënt Marion bespreekt ze de werkwijze en het resultaat van het afslankprogramma. Wat was het moment dat…

De twee grootste diabetesorganisaties ter wereld, de American Diabetes Association en de European Association for the Study of Diabetes, stelden op vrijdag 5 oktober 2018 hun nieuwe richtlijnen voor om…

Je zou evengoed controle kunnen houden over je gewicht en bloedsuikerspiegel met een dieet waarbij je twee dagen vast en vijf dagen een normaal dieet volgt. Om die reden geloven…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.