Blijf op de hoogte

5 gezondheidsvoordelen van watermeloen

Watermeloen is het ideale zomerfruit. Het is verfrissend, sappig en een uitstekende dorstlesser. En wist je dat de vrucht ook nog eens enorm veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? Zie hier een lijstje.

1. Watermeloen helpt tegen spierpijn

Onderzoek heeft aangetoond dat citrulline, een aminozuur in watermeloen, kan helpen om spierpijn te verlichten. Een voorbeeld betreft een studie bij atleten, waarvan de helft watermeloensap werd gegeven. De anderen kregen hetzelfde drankje, maar dan met extra citrulline eraan toegevoegd. Beide sappen bleken niet alleen hun spierpijn te verminderen, maar ook bij te dragen aan een sneller herstel.

In een andere studie keken wetenschappers naar het effect van citrulline in een laboratorium. Ze ontdekten dat opname van de stof het beste was wanneer deze in de vorm van watermeloen-sap werd geconsumeerd.

2. Watermeloen is goed voor je hart

Verschillende wetenschappers hebben aangetoond dat de ingrediënten in watermeloen de gezondheid van het hart kunnen verbeteren. Een voorbeeld is de stof lycopeen, een kleurstof met geneeskrachtige eigenschappen. Niet alleen draagt het bij aan een lager cholesterolniveau en daling van de bloeddruk, ook kan het oxidatieve schade als gevolg van cholesterol voorkomen.

In 2013 onderzochten wetenschappers het effect van lycopeen bij mannen, en vrouwen in de overgang. Ze kwamen tot de ontdekking dat consumptie van de stof hielp om de stijfheid en dikte van hun aders te verminderen.

Naast lycopeen bevat watermeloen ook citrulline. Dit aminozuur draagt bij aan een hoger stikstofmonoxideniveau in het lichaam. Stikstofmonoxide helpt de bloedvaten te verwijden, waardoor de bloeddruk afneemt.

Ten slotte zijn er onderzoeken die hebben laten zien dat ook vitamine A, B6 en C kunnen bijdragen aan een goede hartgezondheid. Al deze stoffen zijn terug te vinden in watermeloen.

3. Watermeloen kan helpen kanker te voorkomen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de plantaardige bestanddelen uit watermeloen kanker-remmende eigenschappen bevatten. Dit zou met name gelden voor kankers die betrekking hebben op het spijsverteringkanaal.

Daarnaast hebben studies aangetoond dat lycopeen het risico op kanker vermindert. De verklaring hiervoor heeft te maken met het feit dat de stof de zogenoemde insulineachtige groeifactor (IGF) vermindert. Dit is een eiwit dat is betrokken bij de celdeling en het ontstaan van kanker.

Ten slotte hebben wetenschappers laten zien dat cucurbitacine, een andere stof in watermeloen, in staat is om de groei van tumoren af te remmen.

4. Watermeloen helpt tegen ontstekingen en oxidatieve stress

Ontstekingen vormen de oorzaak van een hele reeks ziekten. Uit onderzoek is gebleken dat watermeloen kan helpen om deze te voorkomen. Ook zou de vrucht bijdragen aan minder oxidatieve schade. De reden hiervoor is dat watermeloen veel ontstekingsremmende antioxidanten bezit.

In 2015 onderzochten wetenschappers het effect van watermeloenpoeder bij ratten die een ongezond dieet volgden. Uiteindelijk lieten de dieren minder tekenen van ontstekingen en oxidatieve stress zien in vergelijking met de ratten die het poeder niet hadden gekregen.

In een andere studie kregen mensen een lycopeenrijke tomatensap waaraan vitamine C was toegevoegd. Deze stoffen zijn beide in watermeloen terug te vinden. Bij alle deelnemers bleken de tekenen van ontstekingen te zijn afgenomen.

5. Watermeloen hydrateert

Het drinken van water is essentieel om je lichaam gehydrateerd te houden, maar het is ook mogelijk om door middel van voeding vocht binnen te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat watermeloen voor 92 procent uit water bestaat. Hiermee is het niet alleen een goede dorstlesser, maar draagt het ook bij aan een verzadigd gevoel.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.