Blijf op de hoogte

In sneltreinvaart naar 30% minder suiker

Suiker: we krijgen dagelijks zo’n 25 suikerklontjes binnen, 1,5 tot 2 keer te veel. Mede hierdoor hebben inmiddels meer dan 1 miljoen mensen in Nederland diabetes type 2. Dit aantal groeit explosief, met minimaal 1000 per week. Ondanks de maatschappelijke urgentie is de gezonde keuze nog altijd niet vanzelfsprekend. Van zoete verleidingen in de schappen tot verborgen suikers in potjes en pakjes. En aanbiedingen van grote flessen frisdrank met veel suiker.

Begin 2014 is er goed nieuws. Onder andere VWS-minister Schippers, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) ondertekenen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. De ambities zijn hoopgevend: in 2020 moet het een stuk makkelijker zijn om de gezonde keuze te maken, met minder suiker, zout en vet. Inmiddels is het 2018. Ik heb nog hoop, maar ook grote zorgen.

April dit jaar. Uit cijfers van het RIVM en de NVWA blijkt dat het verlagen van het suikergehalte in producten te langzaam gaat. De conclusie is hard: het Akkoord heeft amper effect op onze suikerconsumptie. Daarom maken wij ons zorgen: resultaten blijven uit en de tijd tikt door.

Het is de hoogste tijd dat de industrie stappen onderneemt. Meer ambitie toont. Op de achtergrond bewegen een aantal koplopers gestaag de goede kant op, door echt werk te maken van innovatie en door minder suikers aan producten toe te voegen. Maar het gaat nog lang niet snel en effectief genoeg om de suikerinname fors terug te dringen. 30% minder suiker is mijn ambitie. Want onze jeugd verdient een gezonde toekomst!

Gastbijdrage van Hanneke Dessing, Directeur Diabetes Fonds.

Meer over voeding lees je op de specialpagina

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.