Versterkt alcohol PMS symptomen?

Vrouwen die het zwaar te verduren hebben vanwege PMS symptomen zijn er bij gebaat om te minderen met alcohol. Dat concluderen Spaanse onderzoekers op basis van een analyse van 40.000 vrouwen uit 8 verschillende landen. Hun onderzoeksbevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschapsblad BMJ Open.
PMS in relatie tot alcohol
Het team, geleid door onderzoeker Bahi Takkouche, Universidad Santiago de Compostela, schat dat wereldwijd 11% van alle PMS gevallen gelinkt zijn aan alcoholinname. Dat is gebaseerd op de statistiek dat ongeveer 30% alcohol drinkt, waarvan 6% zwaar drinkt. Onder Europeanen en Amerikanen ligt het percentage van PMS gevallen gelinkt aan alcoholconsumptie bijna twee keer hoger. Maar liefst 21%. Volgens de onderzoekers is de alcoholinname onder hen hoger. Zo’n 50 – 60% drinkt en 12% hiervan is een zware drinker.
Impact van alcohol
De ernst van PMS varieert sterk en het kan zich uiten in onder andere stemmingswisselingen, food cravings, vermoeidheid en depressie. Volgens de onderzoekers raakt het vrouwen ongeveer 3000 dagen gedurende de periode tot aan hun laatste menstruatiecyclus (menopauze).
Een theorie die de impact van alcohol op PMS mogelijk verklaart is het gehalte van vrouwelijke “sexhormonen” dat omhoog schiet bij alcoholinname. Daarnaast beïnvloedt alcohol verschillende hersenprocessen waaronder de aanmaak van serotonine. Dit is een hormoon dat onder meer invloed heeft op het geheugen, stemming en emoties.
Nieuwe inzichten voor behandeling
De onderzoeksresultaten bieden mogelijk inzichten in nieuwe behandelingsmethoden voor PMS. Volgens Amerikaanse onderzoekers wordt vaak medicatie waaronder antidepressiva voorgeschreven om symptomen te verlichten. Maar voor het gebruik hiervan zijn veel vrouwen terughoudend. Mogelijke niet-medicamenteuze alternatieven zijn niet drinken tijdens de menstruatiecyclus of hier sterk in minderen.
Er is nog meer onderzoek nodig om het precieze verband vast te stellen tussen PMS symptomen en alcoholconsumptie. Dat zien de onderzoekers dan ook als vervolgstap. Ze benadrukken wel dat ondanks dat de huidige resultaten geen direct verband aantonen er zeker wat te zeggen valt voor het beperken van de alcoholconsumptie rondom de menstruatiecyclus.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking