Blijf op de hoogte

‘Periodiek vasten is de beste manier van diëten’

Periodiek vasten helpt niet alleen om gewicht te verliezen, maar geeft mogelijk nog veel meer gezondheidsvoordelen. Dat stellen onderzoekers van the University of Florida College of Medicine.

Periodiek vasten

Voor hun studie, die onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Obese, richtten de wetenschappers zich op de effecten van periodiek vasten en de verschuiving naar een nieuwe energiebron die gedurende dit proces plaatsvindt.

In het geval iemand tijdelijk vast, is er voor het lichaam geen glucose meer beschikbaar om energie uit te halen. Het gevolg is dat het lichaamsvet in vetzuren zal gaan omzetten, die uiteindelijk in het bloed opgenomen zullen worden. Deze vetzuren produceren moleculen die ketonen worden genoemd. Deze ketonen vormen de nieuwe bron van energie.

Populairste manieren van vasten

Het team analyseerde een groot aantal studies over de mechanismen en voordelen van periodiek vasten. Zij zagen dat de verschuiving naar een nieuwe energiebron normaliter tussen de 8 en 12 uur na de start met vasten plaatsvindt.

Meer specifiek focusten de wetenschappers zich op de twee meest gebruikte methoden om te vasten. In het eerste geval vast iemand een aantal uren per dag en eet de rest van de tijd wat hij of zij wil, mits dit voedsel gezond is.

Tijdens de tweede methode kiezen mensen ervoor om dagen waarop zij helemaal niet eten af te wisselen met dagen waarop zij alles mogen eten. Ook kan het zijn dat zij dagen zeer weinig eten en dat afwisselen met dagen van ongelimiteerd gezond eten.

Voordelen van periodiek vasten

Uiteindelijk kwamen de wetenschappers tot de ontdekking dat elke manier van periodiek vasten is verbonden aan significant gewichtsverlies. Daarnaast liet het overgrote gedeelte van de studies zien dat de deelnemers ondanks het gewichtsverlies geen grote hoeveelheden menselijk weefsel, zoals orgaan-, spier- en botweefsel, verloren. Deze bevinding is van grote betekenis, aangezien deze weefsels onze lichamen in staat stellen om goed te functioneren. Volgens de wetenschappers leiden andere diëten vaak tot verlies van dit weefsel, wat nadelige gezondheidseffecten teweeg kan brengen.

Daarnaast bleek de verschuiving van glucose-gedreven energie naar ketonen-gedreven energie verbonden te zijn aan verschillende gezondheidsvoordelen. Zo kan het mogelijk iemands leven verlengen, metabolische processen verbeteren, fysieke prestaties verbeteren, ontstekingen verminderen en beschermen tegen cardiovasculaire ziekten.

Niet voor iedereen geschikt

Het team benadrukt dat er niet zomaar met vasten mag worden begonnen en hier altijd eerst een advies van de dokter voor benodigd is. Daarnaast is het dieet niet voor iedereen geschikt en kan in sommige gevallen meer kwaad dan goed doen.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.