Blijf op de hoogte

Helpt vitamine B6 om dromen te herinneren?

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Perceptual and Motor Skills, suggereert dat een dosis vitamine B6 zou kunnen helpen bij het terugroepen van dromen. De onderzoekers ontdekten dat volwassenen die elke avond voor het slapengaan vitamine B6 slikten beter in staat waren om hun dromen te herinneren, in vergelijking met volwassenen die een placebo namen.

De National Sleep Foundation definieert dromen als ‘onbewuste fantasieën tijdens het slapen die geluiden, beelden en andere sensaties bevatten’. Er wordt geschat dat een mens vier tot zes keer droomt per nacht, maar deze dromen worden vaak niet onthouden, of enkel wat vage informatie.

Dromen beter onthouden

Dr. Denholm Aspy (School of Psychology van de University of Adelaide in Australië) en collega’s veronderstelden dat er weinig wetenschappelijk bewijs is dat vitamine B6 het vermogen om dromen te onthouden kan verbeteren. Met dit in gedachten, besloten zij te onderzoeken hoe een dosis vitamine B6 het herinneren van dromen beïnvloedde bij 100 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 27,5 jaar.

Vitamine B6

Vitamine B6 speelt een sleutelrol bij metabolisme. Het is daarnaast belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de weerstand. Het komt van nature voor in een aantal voedingsmiddelen, waaronder vis, gevogelte, orgaanvlees, zetmeelrijke groenten – zoals aardappelen – en fruit. Vitamine B6 is ook verkrijgbaar in de vorm van een voedingssupplement.

Duidelijkere dromen

Voor de studie werden de deelnemers gedurende 5 dagen willekeurig ingedeeld in drie groepen. Groep één nam een supplement met 240 milligram vitamine B6 vlak voor het slapengaan, de tweede groep nam supplementen met een vitamine B-complex (inclusief vitamine B6 en andere B-vitamines) en de laatste groep kreeg een placebo. Het onderzoek was dubbelblind, wat betekent dat noch de deelnemers noch de onderzoekers wisten welke proefpersonen de vitamine B6-supplementen innamen.

Gedurende het 5-daagse onderzoek werden de deelnemers gevraagd om hun droomherinnering bij te houden, met details over hoeveel dromen ze hadden en hoeveel ze van deze dromen hadden onthouden. Vergeleken met proefpersonen die het placebo of het vitamine B-complex kregen, waren de deelnemers die de vitamine B6-supplementen slikten beter in staat de inhoud van hun dromen te herinneren. “Het leek alsof, naarmate de tijd verstreek, mijn dromen steeds duidelijker werden en gemakkelijker te onthouden waren”, zei een studiedeelnemer die de vitamine B6-supplementen innam. “Ik raakte ook geen fragmenten kwijt gedurende de dag.”

Vitamine-B6-variant in de strijd tegen diabetes type 2 | Mijn Gezondheidsgids
Lees ook: Vitamine B6-variant in de strijd tegen diabetes type 2

De onderzoekers merken op dat vitamine B6 geen invloed had op de levendigheid, kleur of de eigenaardigheid van de dromen van de proefpersonen, en evenmin op de slaapkwaliteit.

Voordelen van lucide dromen

Hoewel vervolgonderzoek de bevindingen meer kracht moet bijzetten, suggereert Aspy dat vitamine B6 kan worden gebruikt om helder dromen te verbeteren. “Lucide dromen, waarvan je weet dat je droomt terwijl de droom nog steeds bezig is, heeft veel potentiële voordelen”, legt Aspy uit.

Hij geeft een voorbeeld: “Helder dromen zou gebruikt kunnen worden voor het overwinnen van nachtmerries, het behandelen van fobieën, het creatief oplossen van problemen, het verfijnen van motorische vaardigheden en zelfs voor rehabilitatie van lichamelijk trauma.”

“Om helder te kunnen dromen, is het erg belangrijk om eerst op een regelmatige basis dromen te kunnen herinneren”, besluit Aspy.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.