Blijf op de hoogte

Sinaasappels verlagen mogelijk risico op maculadegeneratie

Minstens één sinaasappel per dag vermindert mogelijk het risico op maculadegeneratie (MD). Dit is een oogaandoening die zich vaak op latere leeftijd ontwikkelt. Ongeveer een op de zeven boven de 55 lijdt aan een vorm van MD.

60% minder kans op leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Onderzoekers van de Westmead Institute for Medical Research interviewden meer dan 2000 Australische volwassenen van boven de 50 en volgden hen gedurende een periode van 15 jaar. Uit het onderzoek bleek dat mensen die minstens één portie sinaasappelen per dag aten, meer dan 60% minder risico hadden op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) aan het eind van de onderzoeksperiode van 15 jaar. “Zelfs één keer per week een sinaasappel lijkt al voordelen te bieden”, aldus hoofdonderzoeker en universitair leraar Bamini Gopinath van de Universiteit van Sydney.

Flavonoïden

Volgens Gopinath zouden de flavonoïden in sinaasappelen beschermen tegen de ziekte. Deze krachtige antioxidanten die in bijna alle fruit en groenten voorkomen hebben belangrijke ontstekingsremmende voordelen voor het immuunsysteem. Het was opvallend omdat het meeste onderzoek zich tot nu toe heeft gericht op de effecten van voedingsstoffen zoals vitamine C, E en A op de ogen.

Gopinath: “We hebben een reeks van voedingsmiddelen onderzocht die flavonoïden bevatten zoals thee, appels en rode wijn, maar geen enkele bleek een soortgelijke bescherming te bieden tegen de oogziekte.”

Hoe vaak komt MD voor?

Hoewel het risico op MD toeneemt na het 50ste levensjaar, zijn het vooral 75-plussers waarbij de ziekte vaker voorkomt. Naar schatting bij circa 37% van die groep. De ziekte kan nog altijd niet genezen worden. Nu bestaat behandeling vaak uit het remmen van het ziekteproces.

Factoren in kaart brengen

Met de resultaten hopen de onderzoekers steeds meer de factoren in kaart te brengen die gepaard gaan met MD. Dat geldt ook voor andere oogziekten waarvan het nog niet altijd duidelijk is, welke genetische en omgevingsfactoren van invloed zijn op een degenererend gezichtsvermogen.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.