Blijf op de hoogte

Van veldgewas tot kwaliteitsaardappel

Aardappelen vormen een onmisbaar onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het is dan ook van belang dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Ad Loogman, directeur van AC Loogman, legt uit.

Waarom is de aardappel zo gezond?

“Sommige mensen denken dat de aardappel een dikmaker is, maar dit is onterecht. De knol zit boordevol vitamine B, vitamine C, kalium en vezels. Daarnaast draagt consumptie bij aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid koolhydraten. Ze zijn dus juist heel gezond. Daarbij is het een prachtig natuurproduct dat heel duurzaam groeit. Aardappelen hebben namelijk heel weinig water nodig om te kunnen groeien.”

Welke soorten zijn er allemaal?

“Er bestaan wel meer dan drieduizend soorten aardappelen, maar over het algemeen worden er rond de vijfhonderd varianten gebruikt. Deze verschillen niet qua voedingswaarde, maar wel wat betreft het kooktype. Zo zijn er vastkokende aardappelen, iets kruimige soorten en zeer kruimige varianten. De meeste rassen vallen in de vastkokende en iets kruimige categorie.”

Wat maakt een aardappel tot een kwaliteitsaardappel?

“Dat is heel persoonsgebonden. Over het algemeen hebben zeer kruimige aardappelen veel smaak en zijn de vastkokende iets vlakker. Maar dat wil niet zeggen dat ze minder lekker zijn. Over smaak valt nou eenmaal niet te twisten.”

Welke ontwikkelingen zijn er momenteel zichtbaar op aardappelgebied?

“Steeds meer mensen willen zogenoemde Milieukeur-aardappelen hebben in de winkel, een soort die zich tussen de biologische en gangbare varianten bevindt. Ze zijn net even op een andere manier geteeld en zijn milieuvriende-lijker dan de reguliere aardappelen. Zo worden er onder andere minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt bij de productie.”

Hoe spelen jullie hierop in?

“Wij gaan altijd mee met de nieuwste ontwikkelingen en investeringen. Onlangs hebben we nog een nieuw pand neergezet met gloednieuwe machines die de aardappelen zo snel en zo vriendelijk mogelijk kunnen verpakken. Dit houdt in dat het niet op een ruwe manier gebeurt, waardoor de aardappelen niet beschadigd raken. Ook houden we ons volop bezig met de Milieukeurvariant en willen deze graag doorzetten bij onze telers.”

Hoe verloopt het productieproces?

“We krijgen de aardappelen binnen van onze telers, waarna ze in een bad worden gewassen en van hun kluiten worden ontdaan. Vervolgens worden ze in de productvriendelijke machine gedroogd en met een automatische laser gecontroleerd. Dan volgt de sortering waarbij ze nog eens met de hand worden bekeken. Aardappelen die niet aan de eisen voldoen, worden gebruikt als veevoer. De goede aardappelen gaan verder de bunker in, waar ze worden verpakt door een van de vier volautomatische verpakkingsmachines.”

Wat is logistiek gezien jullie kracht?

“We zijn in staat om de aardappelen in principe binnen vierentwintig uur te leveren. Dit is mogelijk dankzij het uitgebreide wagenpark met meerdere opleggers. We leveren zowel in het binnen- en buitenland en bezorgen aan grote en kleine afnemers. De aardappelen worden door de chauffeurs opgehaald bij de telers en andere wagens vervoeren ze naar de klanten. Voor de horecabedrijven hebben we kleinere wagens die gemakkelijk op de bestemmingen kunnen komen. Klanten waarderen onze service.”

Meer informatie?

loogman@acloogman.nl

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.