Blijf op de hoogte

5 gezondheidsvoordelen van ananas

Is ananas jouw favoriete zomerfruit? Dan hebben we goed nieuws voor je! Naast de friszoete smaak is de vrucht namelijk ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid.

1. Ananas is goed voor de spijsvertering

Ananas zit boordevol bromelaïne, ofwel een spijsverteringsenzym. De stof breekt eiwitmoleculen af, waardoor ze makkelijker kunnen worden opgenomen door de dunne darm. Dit is met name nuttig voor mensen met Exocriene Pancreas Insufficiëntie (EPI), een aandoening waarbij de alvleesklier niet in staat is om genoeg spijsverteringsenzymen te maken.

Een voorbeeld betreft een studie waarbij wetenschappers het effect van een bromelaïne-supplement bij mensen met EPI bekeken. Wat bleek? De deelnemers die het supplement hadden gebruikt, hadden een aanzienlijk verbeterde spijsvertering in vergelijking met de anderen die een placebo hadden gekregen.

2. Ananas helpt kanker te bestrijden

Verschillende studies hebben aangetoond dat de ingrediënten in ananas het risico op kanker kunnen verminderen. De reden hiervoor is het feit dat deze oxidatieve stress en ontstekingen kunnen tegengaan.

Zo bleek uit onderzoek dat het spijsverteringsenzym bromelaïne het lichaam helpt om tegen de kanker te vechten. Ook hebben twee andere laboratoriumonderzoeken laten zien dat bromelaïne de groei van borstkankercellen onderdrukt en kankercellen kan doden.

Ten slotte is uit studies bij dieren gebleken dat bromelaïne witte bloedcellen versterkt om de groei van kankercellen tegen te gaan.

3. Ananas helpt om sneller te herstellen na een operatie of intensief sporten

Verschillende wetenschappers hebben laten zien dat bromelaïne uit ananas ontstekingen, zwellingen, pijn en blauwe plekken kan verminderen die kunnen ontstaan na een operatie. Daarnaast is ook gebleken dat het tekenen van ontstekingen tegengaat.

Een voorbeeld betreft een studie die liet zien dat de deelnemers die voor een operatie bromelaïne slikten significant minder pijn hadden dan degenen die een placebo hadden gekregen. De stof bleek zelfs net zo goed te werken als ontstekingsremmende medicatie.

Van inspannende activiteit is bekend dat het spierweefsels kan beschadigen en aanzet tot ontstekingen. Deze spierweefsel verliezen kracht en kunnen tot drie dagen pijn doen. Onderzoek heeft aangetoond dat bromelaïne kan helpen om het herstel na dit soort beschadigingen te versnellen, doordat het de ontstekingen in de spieren tegengaat.

In 2009 onderzochten wetenschappers het effect van bromelaïne bij sporters. Allen werden zij gevraagd om 45 minuten intensief te bewegen, waarna een deel van hen een bromelaïnesupplement kreeg. De anderen moesten een placebo slikken. Wat bleek? De eerste groep had significant minder ontstekingen dan de andere deelnemers. Ook bleken zij meer spierkracht te behouden.

4. Ananas zit boordevol antioxidanten

Van ananas is bekend dat het veel antioxidanten bevat. Dit zijn stoffen die het lichaam helpen om oxidatieve stress te bestrijden. Oxidatieve stress is een situatie waarbij er te veel vrije radicalen in het lichaam zijn. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen en tot chronische ontstekingen leiden, met potentieel ernstige ziekten als gevolg.

Onderzoekers hebben aangetoond dat ananas met name veel flavonoïden en fenolzuren bevat. Deze antioxidanten zijn in staat om goed in het lichaam te gedijen waardoor ze langdurig oxidatieve stress kunnen tegengaan.

5. Ananas helpt symptomen van artritis te bestrijden

Artritis is een ontsteking van de gewrichten die kan worden veroorzaakt door reumatische aandoeningen. Onderzoek heeft aangetoond dat de bromelaïne in ananas kan helpen om de pijn die bij deze aandoening ontstaat te verminderen. De reden hiervoor is dat de stof ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Een studie bij patiënten met osteoartritis liet zien dat de inname van het spijsverteringsenzym net zo goed hielp om pijn te bestrijden als reguliere pijnstillers.

Tijdens een ander onderzoek bekeken wetenschappers het potentieel van bromelaïne om osteoartritis te behandelen. Hieruit kwam naar voren dat de stof met name op korte termijn effectief zou zijn. Of het ook op de langere termijn voordelen kan geven, was niet duidelijk. Er is dan ook meer onderzoek nodig om te zien of bromelaïne bij artritis kan worden voorgeschreven.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.