Blijf op de hoogte

5 positieve effecten van appelazijn

Appelazijn of appelciderazijn is gefermenteerd sap dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het sap wordt gewonnen uit de pulp van gepureerde appels. Een eetlepel ervan kan positieve effecten hebben op de gezondheid. Ontdek gauw welke dit zijn.

1. Helpt buikvet verminderen en kilo’s kwijtraken

Voor sommige mensen die lijnen is een onverzadigd gevoel een bekend probleem. Hierdoor kan het voorkomen dat (on)bewust meer calorieën worden genuttigd. Dan zou het kunnen helpen om appelazijn toe te voegen aan het dieet. Uit enkele onderzoeken is gebleken dat azijn bij de maaltijd kan zorgen voor een groter verzadigingsgevoel. Door de betere verzadiging blijft de calorie-inname laag, wat uiteindelijk leidt tot het kwijtraken van (extra) kilo’s.

Hiernaast laat een ander onderzoek zien dat appelazijn helpt om af te vallen. In dit onderzoek waaraan 175 obese patiënten deelnamen, verlaagde hun gewicht met respectievelijk 1,2 kilogram bij dagelijks 15 milliliter appelzijn en 1,7 kilogram bij dagelijks 30 milliliter appelzijn. Dat was trouwens niet het enige, de deelnemers zagen ook hun percentage buikvet verminderen.

2. Werkt antibacterieel

Voor liefhebbers van biologische groenten en fruit biedt appelazijn een welkome oplossing voor het doden van mogelijk schadelijke bacteriën op deze producten. Het sap bevat namelijk antibacteriële componenten, waarmee groenten en fruit op een veilige manier kunnen worden gewassen. Onderzoek laat zien dat het wassen van voeding met azijn effectief werkt om voedselvergiftiging te voorkomen. Volgens de onderzoekers helpt een mengsel van (appel)azijn, tafelzout en warm water om je fruit en groente bacterievrij te krijgen. Hierdoor kun je met een gerust gevoel genieten van je fruit- of groentemaaltijd.

3. Verhelpt verstopping en brandend maagzuur

De zuurgraad (pH) van de maaginhoud is een belangrijke factor voor problemen met de darmen of de maag. Als de zuur-base-verhouding verstoord is, kan er alkalose (te weinig zuren en een stijging van de pH-waarde) optreden. Bij alkalose sluit de klep die de slokdarm met de maag verbindt niet goed. Dat geeft klachten zoals verstopping of brandend maagzuur. Het zuur in appelazijn kan het evenwicht in de zuur-base-verhouding herstellen. Daarnaast kan appelazijn helpen de opname van vitamine en mineralen te verbeteren.

4. Helpt de bloeddruk onder controle te houden

Appelazijn is ook een effectief middel om het kaliumgehalte op peil te houden, en hiermee houdt het tegelijkertijd de bloeddruk onder controle. Een van de voornaamste redenen voor hoge bloeddruk is namelijk een kaliumtekort, veroorzaakt door alkalose in het bloed. De drank kan dit dus helpen voorkomen. Ook helpt appelazijn bij het afbreken van vetten en slijm. Hierdoor verbetert de bloeddoorstroming en wordt de druk op de arteriële wanden verminderd.

Bij hoge bloeddruk zou het mogelijk helpen om twee keer per dag een glas warm water te drinken met hieraan toegevoegd een eetlepel appelazijn en een eetlepel honing.

5.Verlaagt cholesterol

Appelciderazijn is rijk aan chlorogeenzuur, een zeer krachtig antioxidant , waarvan beweerd wordt dat het in meerdere opzichten de gezondheid bevordert Antioxidanten gaan onder andere oxidatie van LDL-cholesterol tegen. Als deze vorm van cholesterol oxideert, kunnen namelijk de vaatwanden beschadigen. Het resultaat is aderverkalking en op de langere termijn hart- en vaatziekten.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.