Blijf op de hoogte

5 gezondheidsvoordelen van oregano

Oregano is niet alleen heerlijk voor in de saus of over je pasta, maar brengt ook nog eens enorm veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Win-win! Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

1.

Oregano kan mogelijk helpen tegen kanker

Oregano zit boordevol antioxidanten. Deze stoffen kunnen niet alleen schadelijke stoffen in het lichaam neutraliseren, maar ook beschermen tegen ziektes als kanker.

Bovenal zijn er studies geweest die hebben aangetoond dat het kruid kan helpen om kankercellen te doden. Een voorbeeld is een onderzoek waarbij menselijke kankercellen werden behandeld met een oregano-extract. Het resultaat was een verminderde celgroei en in sommige gevallen zelfs afsterving. Een andere studie liet zien dat carvacrol, de actieve stof in oregano, hielp om de groei en verspreiding van kankercellen te onderdrukken.

2.

Oregano heeft een antibacteriële werking

Oregano bevat stoffen die antibacteriële eigenschappen hebben. Zo toonde een studie aan dat het kruid kan helpen om de groei van de zogenoemde Escherichia coli en Pseudomonas aeruginosa te blokkeren. Dit zijn twee soorten bacteriën die infecties kunnen veroorzaken.

In een ander onderzoek ontdekten wetenschappers dat oregano een beschermende werking had tegen 23 soorten bacteriën. Ook zijn er onderzoekers geweest die de de antimicrobiële activiteit van oregano vergeleken met die van salie en tijm. Wat bleek? Oregano was een van de oliën met de meest efficiënte antibacteriële werking.

Wel moet worden benadrukt dat al deze studies in het laboratorium zijn uitgevoerd. Er is dan ook meer onderzoek nodig om te bestuderen of de resultaten ook gelden voor mensen.

3. Oregano helpt bij ontstekingen

Een ontsteking is een normale reactie van het lichaam op een ziekte of blessure. Chronische ontstekingen dragen echter bij aan ziektes als diabetes, hartfalen en auto-immune aandoeningen.

Uit onderzoek is gebleken dat oregano rijk is aan antioxidanten die vrije radicalen en ontstekingen neutraliseren. Dit zijn stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels in het lichaam. Zo bleek carvacrol zwellingen bij muizen met 57% te kunnen verminderen.

Daarnaast liet een andere studie bij de dieren zien dat een mix van tijm en oregano-oliën het aantal ontstekingen bij hen liet dalen.

4. Oregano helpt bij virale infecties

Oregano blijkt naast bacteriën ook te beschermen tegen virussen. Met name de stoffen carvavrol en thymol hebben antivirale eigenschappen.

Wetenschappers ontdekten dat carvacrol het norovirus deactiveerde, ofwel een virale infectie die diarree en maagpijn veroorzaakt. Een andere studie toonde aan dat de stoffen thymol en carvacrol 90 procent van het herpesvirus konden deactiveren.

5. Oregano werkt tegen parasieten

In 2000 deden wetenschappers onderzoek naar het effect van oregano-olie op parasieten. Hierbij werden 14 volwassen patiënten met parasieten gedurende 6 weken behandeld met een oregano-olie suppletie. Uiteindelijk bleken de zogenoemde Entamoeba hartmanni parasieten volledig te zijn verdwenen. Daarnaast verdween de Edolimax nana parasiet in één geval en Blastocystis hominis in acht gevallen. De blastocystic hominis parasiet verdween in drie gevallen.

Bovendien verbeterden de gastro-intestinale symptomen bij 7 van de 11 patiënten die positief waren getest op de Blastocystic hominis parasiet.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.