Blijf op de hoogte

6 gezondheidsvoordelen van gember

Gember is een van de gezondste kruiden die er bestaan. Het zit boordevol nutriënten en bioactieve stoffen waar zowel ons lichaam als onze hersenen van kunnen profiteren. Wij hebben de zes meest opvallende voordelen voor je op een rij gezet.

1. Gember helpt tegen misselijkheid

Onderzoekers hebben aangetoond dat gember net zo effectief tegen misselijkheid kan werken als medicatie. Daarnaast helpt het kruid ook om braken als gevolg van een chirurgische ingreep of chemokuur tegen te gaan.

Een andere studie liet zien dat gember met name nuttig is bij zwangerschapsmisselijkheid. De wetenschappers analyseerden hiervoor 12 studies met in totaal 1278 zwangere vrouwen. Hun misselijke gevoel nam aanzienlijk af in het geval ze dagelijks 1,1 tot 1,5 gember consumeerden.

2. Gember kan spierpijn verminderen

In 2010 deden wetenschappers onderzoek naar de effecten van gember op spierpijn. Wat bleek? De deelnemers die gedurende 11 dagen 2 gram gember consumeerden, hadden minder pijn dan degenen die het kruid niet hadden gegeten. Gember bleek hierbij geen direct effect te hebben, maar wel de progressie van de pijn te verminderen. De onderzoekers verklaarden dit door het feit dat het kruid een ontstekingsremmende werking heeft.

3. Gember kan cholesterol tegengaan

Een hoog LDL-cholesterolniveau kan het risico op hartziekten verhogen. Het wordt ook wel het “slechte” cholesterol genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat gember kan helpen om een te hoog cholesterolniveau te reduceren. Hiervoor kregen 85 mensen met een hoge cholesterolwaarde 45 dagen lang 3 gram gemberpoeder. Uiteindelijk was hun LDL-niveau aanzienlijk gedaald.

Ook een andere studie bij ratten toonde aan dat gemberextract LDL-cholesterol kan verminderen. De werking bleek zelfs even efficiënt als die van de cholesterolremmer atorvastatine.

In beide studies was ook een verlaging van het totale cholesterolniveau zichtbaar.

4. Gember kan helpen bij menstruatiepijn

Veel vrouwen ervaren kramp tijdens hun menstruele cyclus. Deze is vergelijkbaar met een wee en treedt vooral op tijdens de eerste twee dagen van de menstruatie. Onderzoek heeft aangetoond dat gember de pijn net zo effectief kan bestrijden als ibuprofen. Hierbij consumeerden 150 vrouwen in de 3 dagen voor hun menstruatie 1 gram gemberpoeder per dag. Het resulteerde in een duidelijke vermindering van hun klachten.

5. Gember kan de breinfunctie verbeteren

Wetenschappers hebben laten zien dat de antioxidanten en bioactieve stoffen in gember een ontstekingsremmend effect kunnen hebben in de hersenen. Zo bleek in een studie bij 60 vrouwen van middelbare leeftijd dat consumptie van het kruid zowel hun reactietijd als geheugen verbeterde.

Daarnaast zijn er tal van onderzoeken bij dieren geweest die hebben aangetoond dat gember helpt om leeftijdsgebonden achteruitgang van het brein te verminderen.

6. Gember kan helpen bij artrose

Artrose is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. De aandoening aan het kraakbeen kan leiden tot gewrichtspijn, stijfheid en slappere spieren. Onderzoek heeft aangewezen dat gember verlichting kan bieden. In een experiment met 247 artrosepatiënten bleek de pijn bij degenen die gemberextract hadden genomen significant te zijn afgenomen. Het gevolg was dat zij minder pijnstillers hoefden te slikken.

Een andere studie toonde aan dat een combinatie van gember, kaneel en sesamolie de pijn en stijfheid bij artrosepatiënten kan verminderen in het geval het middel plaatselijk wordt aangebracht.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.