Blijf op de hoogte

Broccoli, kool en avocado tegen veroudering?

De fysieke tekenen van ouderdom kunnen mogelijk worden vertraagd door het eten van o.a. broccoli, kool en avocado. In deze producten zit het bestandsdeel Nicotinamide mononucleotide (NMN) die de achteruitgang van de ogen, leverfunctie, botdichtheid en stofwisseling beïnvloedt. De resultaten van wetenschappers van de Washington University School of Medicine staan in het tijdschrift Cell Metabolism.

Verminderde energie door lage NMN gehalte

Onderzoekers richtten zich met hun studie op muizen. Ze testten het bestandsdeel op oudere muizen om te zien of het verouderingsproces langzamer werd. Daarnaast wilden ze ontdekken in hoeverre de stofwisseling dusdanig aangepast werd, zodat deze vergelijkbaar was met die van jongere muizen.
Uit de resultaten kwam inderdaad naar voren dat het bestandsdeel de werking had die ze vooraf verwachtten. Hiermee tonen ze in ieder geval aan dat bij muizen het fysiologische verval te vertragen is. De NMN wordt beschouwd als vervanging voor de verminderde energieproductie, waar sprake van is bij een tragere stofwisseling. In het verouderingsproces wordt een verminderde energieproductie gezien als hoofdrolspeler.
Aangezien menselijke cellen net als de dierlijke cellen van muizen afhankelijk zijn van dit proces van energieproductie, hopen de onderzoekers een methode te kunnen ontwikkelen voor mensen.

Naarmate we ouder worden verliest het lichaam het vermogen om het enzym nicotinamide adenine dinulceotide (NAD) aan te maken. Deze is nodig bij het produceren van energie.
Om het gehalte van NAD te verhogen gebruikten de onderzoekers NMN. Door het bestandsdeel te vermengen in water, bleek het binnen 3 minuten in het bloed terecht te komen. Wat vervolgens leidde tot aanmaak van NAD.

Voordelen alleen voor ouderen?

Een kanttekening bij deze studie is dat de voordelen van NMN alleen lijken te gelden bij oudere muizen. Een test bij jongere muizen liet zien dat er geen effect was omdat zij van zichzelf al genoeg NAD aanmaken.
Volgens hoofdonderzoeker Imai heeft een verhoging van het aantal ontstekingen in het lichaam te maken met het onvermogen van het lichaam om NAD aan te maken.

Bron: Cell Metabolism

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.