Blijf op de hoogte

Eiwitverrijkt eten en drinken als oplossing voor ondervoeding

Ondervoeding wordt vaak besproken in termen van een probleem. Fred Bergmans van Carezzo veronderstelt echter een oplossing te hebben gevonden. In samenwerking met de Wageningen Universiteit en het Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelde het bedrijf voedingsproducten waarmee je 1,5 keer meer eiwitten kunt binnenkrijgen, zonder meer te hoeven eten.

Hoe ontstaat ondervoeding als gevolg van een eiwittekort?

“Ondervoeding bij ouderen is een onderschat probleem. Het komt voor in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en bij de mensen thuis. Vaak heeft het te maken met het feit dat ze het afvallen niet als iets zorgelijks zien, maar juist blij zijn om die extra kilo’s kwijt te raken. Ze hebben niet door dat ze ondertussen massa’s aan spier verliezen en realiseren zich niet dat dit een signaal is om op hun eiwitten te letten.

Bij senioren is bovenal te zien dat ze minder eten, doordat ze minder eetlust hebben. Ook kunnen eenzaamheid of minder beweging een rol spelen, waardoor de energiebehoefte lager ligt. Als gevolg gaan ze minder eten, waardoor de calorische inname afneemt. De eiwitbehoefte blijft echter gelijk of gaat in het geval van (acuut) chronisch zieken zelfs omhoog. Uiteindelijk ontstaat er een gat en dat is waar wij op in wilden spelen.”

Hoe weet je hoeveel eiwitten je nodig hebt?

“Daar zijn algemene richtlijnen voor, die pas nog zijn verhoogd. Een gezonde volwassene heeft 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Concreet genomen betekent dit dat iemand met een gemiddeld gewicht van 75 kilo 60 gram eiwitten per dag nodig heeft.

Een gezonde oudere heeft daarentegen 1,0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dat is bij dit gewicht dus 75 gram en al bijna een kwart meer. Bij iemand die chronisch of acuut ziek is, ligt het advies tussen de 1,2 en 1,7 gram, of wel tussen de 90 en 125 gram eiwit. De meeste ouderen kunnen dit niet halen uit normale voeding.”

Hoe biedt Carezzo een oplossing?

“Wij hebben in samenwerking met de Wageningen Universiteit en het Ziekenhuis Gelderse Vallei een voedingsconcept ontwikkeld. Dit is uitgebreid onderzocht en getest bij mensen in verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en thuissituaties. Uiteindelijk zijn hier producten uit ontstaan die mensen lekker vinden en in staat stellen om 1,5 keer meer eiwit binnen te krijgen zonder dat zij meer hoeven eten. We noemen dit ook wel de strategie van suppletie: vervang eten door eten met meer eiwit, zonder dat de smaak erdoor verloren gaat.”

Hoe hebben jullie dit precies gedaan?

“Dit hebben we bewerkstelligd door aan allerlei bekende producten extra eiwitten toe te voegen. Voorbeelden zijn brood, cake, soep, smoothies, fruitsap en sinds kort ook roomijs. Allen bevatten ze 10 gram eiwit per portie, wat 2 tot 3 keer meer is dan gebruikelijk. Hierom zijn mensen in staat hun eiwitinname over de gehele dag te verspreiden, wat de meest effectieve manier is om meer eiwit als bouwstof voor de spieren binnen te krijgen. Ze kunnen hun normale voedingspatroon aanhouden en toch krijgen wat ze nodig hebben.”

Waar zijn jullie producten verkrijgbaar?

“Inmiddels is onze voeding al in 40 ziekenhuizen opgenomen. Maar we zijn ons ervan bewust dat een grote groep van de mensen zich thuis bevindt. Om deze reden hebben we een webshop ontwikkeld waar zij pakketten met verschillende producten kunnen bestellen. Zo kunnen ze een hele week vooruit en hebben genoeg keuze om het eiwitrijke voedingspatroon vol te kunnen houden.”

Kijk voor informatie over de producten op de webshop van Carezzo.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.