Blijf op de hoogte

Het belang van een goede maaltijdservice

De maaltijd is voor ouderen vaak een moment waar ze dagelijks naar uitkijken. Zorgprofessional Hans den Hartog weet dat als geen ander. Hij vindt het noodzakelijk dat maaltijden die worden geserveerd in de kleinschalige woonvilla’s van zijn organisatie, van net zo hoge kwaliteit zijn als mensen thuis gewend zijn.

Waarom is een goede maaltijdservice belangrijk voor ouderenzorginstellingen?

Den Hartog: “De mensen die bij ons wonen zijn vaak kwetsbaar; de kleinste infectie kan fatale gevolgen hebben. De bereiding en kwaliteit van maaltijden is iets waar we daarom goed op letten. Dat besteden we liever uit aan een maaltijdservice, omdat we anders aan veel wet- en regelgeving moeten voldoen. We laten daarom vriesverse maaltijden leveren die via een regenereeroven worden klaargemaakt tot lekkere en gevarieerde maaltijden, die aan de hand van menuboekjes door bewoners zelf zijn samen te stellen.

Veel bestuurders van zorginstellingen hebben negatieve associaties met vriesversmaaltijden, maar dat is zeer onterecht. Producten van goede kwaliteit zonder toegevoegde suikers, zout of smaakversterkers die op een professionele manier worden bereid en ingevroren, zijn juist hygiënischer dan wanneer een kok dat in een eigen keuken bereidt. En minstens zo belangrijk is dat onze bewoners en hun kinderen, die meestal een vrij hoge standaard hebben, het ook ontzettend lekker vinden. Gebakken aardappeltjes zijn echt lekker knapperig en groente is precies op smaak van een bewoner bereid. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding erg goed, mede doordat ik geen kok in dienst hoef te nemen. De maaltijd is een deeltaak van onze medewerkers geworden. En als een bewoner een maaltijd overslaat, slaan we die week daarna gewoon een bestelling over. Dat scheelt ook kosten.”

Wat is belangrijk bij het leveren van dergelijke maaltijden?

Derrek-Jan Leeseman biedt verse maaltijdservices aan: “Smaak en aandacht staan voorop. Onze maaltijden worden daarom al jaren door Stichting Humanitas Rotterdam bereid, waar ze alleen pure producten zonder kunstmatige smaakversterkers gebruiken. Daarnaast ontzorgen we medewerkers van zorginstellingen en bedrijven met service die het hele interne traject overneemt; van menuboekjes tot het leveren en onderhouden van benodigde apparatuur.”

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.