Blijf op de hoogte

33 producten die helpen tegen reuma

Hoewel reuma niet te genezen is, zijn er wel middelen die de klachten kunnen verlichten. Wetenschappers van de Kalinga Institute of Industrial Technology hebben hier nu 33 voedingsproducten aan toegevoegd. De resultaten van hun studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition.

Reuma behandelen

Over het algemeen wordt reuma behandeld door middel van medicatie, maar wanneer iemand hier slecht op reageert wordt gekozen voor zogenoemde biologicals, ofwel therapeutische eiwitten. Deze zijn echter duur en kunnen serieuze bijwerkingen met zich meebrengen.

De wetenschappers wilden onderzoeken of voeding ook een uitkomst zou kunnen bieden. Het is immers goedkoop, makkelijk en brengt geen schadelijke effecten met zich mee.

33 voedingswaren

Voor hun studie voerden de onderzoekers laboratoriumexperimenten uit onder verschillende omstandigheden. Uiteindelijk kwamen zij tot een lijst met 33 voedingswaren die de klachten van reuma bewezen verlichtten en de progressie vertraagden. Ze verdeelden hen onder in 8 categorieën: fruit, granen, oliën, kruiden, specerijen, volkorenproducten, peulvruchten en diversen.

Mediterraan dieet

De onderzoekers concluderen dat de regelmatige consumptie van bovenstaande producten reumapatiënten kunnen helpen om met hun klachten om te gaan. Ze zouden een omnivoor dieet moeten vervangen voor een mediterraan of veganistisch dieet. Wel waarschuwt het team dat hier niet zomaar mee begonnen mag worden. Mensen dienen altijd eerst een dokter of diëtist in te schakelen voor advies.

Wat is reuma?

Reuma is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam niet in staat is om gezonde cellen te herkennen. In plaats daarvan valt het deze cellen aan en denkt dat ze vernietigd moeten worden. Als gevolg ontstaan ontstekingen in gewrichten, wat zich kan uiten in stijfheid, zwellingen en pijn.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.