Blijf op de hoogte

Het recht om op te groeien in een gezonde omgeving

Maar liefst een op de zeven kinderen in Nederland heeft overgewicht. Daar moet dringend iets aan worden gedaan, waarschuwt Marjon Bachra, directeur van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). “Ieder kind heeft het recht op te groeien in een gezonde omgeving, waarin het kan buitenspelen, op de fiets naar school gaan en op school kan kiezen voor gezond eten.”

Waarom is dit probleem zo urgent?

“Kinderen met overgewicht zitten vaak niet lekker in hun vel. Omdat ze minder fit zijn, kunnen ze niet altijd even makkelijk meekomen met leeftijdsgenoten. Daarnaast krijgen ze op latere leeftijd vaak te maken met fysieke problemen. Ook op sociaal-emotioneel gebied kan hun overgewicht voor problemen zorgen, bijvoorbeeld omdat ze een grotere kans hebben om gepest te worden. Naast dit persoonlijke aspect spelen maatschappelijke overwegingen een rol. Op de lijst van duurste wereldwijde problemen staat obesitas op nummer drie. Dat geeft aan hoe serieus dit probleem is en hoe belangrijk het is dat we er met zijn allen iets aan doen.”

Welke rol speelt de omgeving bij overgewicht?

“De omgeving waarin kinderen zich bevinden heeft veel invloed op hun gezondheid. Momenteel is die omgeving vaak zo ingericht dat ze continu verleid worden om veel te zitten, weinig te bewegen en ongezond te eten. Daarom is het niet eerlijk om te zeggen dat kinderen en hun ouders zelf verantwoordelijk zijn voor hun overgewicht. Om overgewicht aan te pakken, is het essentieel dat de leefomgeving waarin ze opgroeien uitnodigt tot het maken van een gezonde keuze. Dat wil niet zeggen dat overal waar kinderen komen alleen maar gezonde maaltijden verkrijgbaar moeten zijn. Maar voor deze opties kiezen moet wel makkelijker worden gemaakt. Hierin hebben we in Nederland nog veel stappen te zetten.”

Wat is daarvoor nodig?

“Juist op lokaal niveau, binnen een wijk of gemeente, kan verandering tot stand worden gebracht. Het gaat om kleine aanpassingen, zoals water drinken op school, buitenspelen of ervoor zorgen dat kinderen vertrouwd raken met het eten van groente. Om dit te realiseren is samenwerking nodig tussen alle partijen rondom het kind. De ouders, het kinderdagverblijf, de school, de sportvereniging en de wijk waarin het kind opgroeit. Het gaat hierbij niet alleen om publieke, maar ook om private partijen. Samen moeten zij ervoor zorgen dat gezondheid meespeelt bij alle beslissingen die ze maken rondom kinderen. Dit moeten duurzame beslissingen zijn, met een blijvende invloed.”

Wat doen jullie om partijen hierin te stimuleren?

“Wij werken samen met een derde van alle Nederlandse gemeenten. Alle gemeenten die zich bij ons hebben aangesloten, hebben een JOGG-regisseur. Deze richt zich op een lokale, duurzame benadering en zorgt dat alle benodigde partijen betrokken worden. Met onze campagnes helpen wij de regisseur de aanpak lokaal uit te rollen, de voortgang te meten en te evalueren en spreken we de doelgroep op passende wijze aan, zonder een belerende toon aan te slaan.

Met onze benadering bereiken we bijna een miljoen kinderen in Nederland. In 2020 hopen we in 75 gemeenten een daling van overgewicht te hebben gerealiseerd. Ons belangrijkste doel is echter ervoor te zorgen dat de gezonde keuze de norm wordt, en dat mensen er niet meer omheen kunnen, zodat er een gezonde generatie kan opgroeien. Hiertoe zetten we heel duidelijk in op publiek-private samenwerking. We willen bewerkstelligen dat bedrijven uit diverse sectoren, waaronder de voedingsmiddel-industrie, gezondere producten aan gaan bieden. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren en hebben een grote verantwoordelijkheid om kinderen ertoe te bewegen een gezonde keuze te maken.”

Kijk voor meer informatie op www.jongerenopgezondgewicht.nl

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.