Blijf op de hoogte

5 gezondheidsvoordelen van kruidnagel

Kruidnagel is heerlijk voor in de glühwein of stoofpot, maar wist je dat het ook veel gezondheidseffecten heeft? Wij hebben de 5 meest opmerkelijke voor je verzameld.

1. Kruidnagel kan bacteriën doden

Kruidnagel heeft zogenoemde antimicrobiële eigenschappen, wat inhoudt dat ze de groei van micro-organismen zoals bacteriën kunnen stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat kruidnagelolie zeer effectief is bij het doden van drie veelvoorkomende bacteriesoorten, waaronder de E. coli. Dit is een bacterie die diarree, krampen en vermoeidheid kan veroorzaken.

Daarnaast toonde een andere studie aan dat extracten van kruidnagel kunnen helpen om de groei af te remmen van twee bacteriën die zijn verbonden aan tandvleesaandoeningen.

Ook waren er onderzoekers die het effect van een mondwater bestaande uit thee, kruidnagel en basilicum wilden testen bij 40 deelnemers. Allen moesten ze de substantie drie weken lang gebruiken. Uiteindelijk bleek niet alleen de gesteldheid van hun tandvlees te zijn verbeterd, maar ook de hoeveelheid tandplak en bacteriën te zijn afgenomen. Het team concludeerde dan ook dat kruidnagel de orale gezondheid ten goede kan komen.

2. Kruidnagel is goed voor je botten

Een afnemende botmassa kan leiden tot osteoporose, wat het risico op botbreuken en fracturen met zich meebrengt. Sommige ingrediënten in kruidnagel kunnen helpen bij het behoud van de botmassa. Onderzoek heeft aangetoond dat het kruidnagelextract eugenol verschillende symptomen van osteoporose kan verlichten en een positief effect heeft op de botdichtheid en botkracht.

Daarnaast hebben wetenschappers ontdekt dat het kruid erg rijk is aan manganese. Dit is een mineraal dat is betrokken bij de formatie van botten en cruciaal is voor de algehele botgezondheid. Een studie bij muizen liet zien dat de consumptie van manganesesupplementen een toegenomen botdichtheid en groei tot gevolg had. De dieren slikten de pillen 12 weken lang.

De meeste studies naar het effect van kruidnagel op de botmassa zijn echter grotendeels bij dieren of in het laboratorium gedaan. Er is dan ook meer onderzoek nodig om de effecten bij mensen te bestuderen.

3. Kruidnagel kan helpen bij maagzweer

Maagzweer kenmerkt zich onder andere door buikpijn, misselijkheid en brandend maagzuur. De voornaamste oorzaak is een afname van de beschermende laag om de maag, als gevolg van stress of infecties.

In 2011 ontdekten wetenschappers dat de essentiële olie van kruidnagel de productie van maagslijm stimuleert. Maagslijm functioneert als barrière en helpt erosie van de maagwand te voorkomen.

Ook een andere studie liet zien dat kruidnagelextract kan helpen om maagzweer bij muizen te behandelen. Het kruid bleek zelfs hetzelfde effect te kunnen bewerkstelligen als medicatie.

4. Kruidnagel is goed voor de lever

Studies hebben aangetoond dat kruidnagel goed is voor de gezondheid van de lever. Met name het component eugenol zou voordelig werken. Een voorbeeld betreft een onderzoek waarbij de wetenschappers het effect van eugenol op ratten met de vette leverziekte bekeken. Wat bleek? Niet alleen hun leverfunctie verbeterde, maar ook het aantal ontstekingen nam af.

Een ander onderzoek werd gedaan bij deelnemers die gedurende een week eugenol supplementen moesten slikken. Uiteindelijk leidde het tot een afname van hun GST-niveau, een enzym dat is betrokken bij detoxificatie.

Ten slotte is kruidnagel erg rijk aan antioxidanten. Deze stoffen kunnen helpen om leverziekten te voorkomen, doordat ze oxidatieve stress verminderen.

Er moet echter worden benadrukt dat voorzichtigheid geboden is bij kruidnagel. Eugenol kan in het geval van overmatige consumptie namelijk schadelijk zijn voor de lever en dus averechts werken.

5. Kruidnagel kan helpen om bloedsuiker te reguleren

In 2012 deden wetenschappers onderzoek naar het verband tussen kruidnagelextracten en het bloedsuikerniveau bij diabetische muizen. Wat bleek? Het kruid leidde tot een significant lagere bloedsuikerspiegel.

Tijdens een andere studie bij muizen richtten de onderzoekers zich op het effect van nigericine, een component van kruidnagel. Ze bekeken de invloed op zowel menselijke cellen als de cellen van diabetische muizen. Uiteindelijk ontdekten ze dat de stof een grotere bloedsuikeropname tot gevolg had. Ook nam de afscheiding van insuline toe en verbeterde de functie van de cellen die insuline produceren.

Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het transporteren van bloedsuiker naar de cellen in ons lichaam. Een goede functie is essentieel voor het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.